StoryEditorOCM
Nogometglasgow u 18 sati

U napad, ali bez srljanja: umjesto Brozovića starta Brekalo, Ćaleta-Car ispao iz udarne postave za ovaj susret

Piše Frane Vulas/SD
18. lipnja 2021. - 17:01

Objavljeni su sastavi za ogled Hrvatske i Češke u Glasgowu. Izbornik „kockastih” Zlatko Dalić odlučio se u početnu postavu uz očekivanog oporavljenog Dejana Lovrena gurnuti Josipa Brekala kao i Andreja Kramarića koji je već startao u prvom susretu na Wembleyu.

U odnosu na početni sastav s utakmice protiv Engleske ispali su iz prvih 11 Marcelo Brozović i Duje Ćaleta-Car. Nikola Vlašić i Bruno Petković svoju će priliku čekati na klupi. Evo početnog sastava Hrvatske: Livaković – Vrsaljko, Vida, Lovren, Gvardiol – Modrić, Kovačić – Brekalo, Kramarić, Perišić – Rebić.

Kako samo 23 nogometaša mogu biti na klupi, uz ozlijeđenog Bornu Barišića koji je ostao u Rovinju među potencijalnim zamjenama nisu ni Mile Škorić i Ante Budimir.

Taktika Hrvatske za Češku?

Napadački, konkretnije, kreativnije, uz preuzimanje kontrole utakmice, ali bez srljanja. Ne smije se zaboraviti da je ovo turnir i da se danas ništa neće definitivno riješiti, da ima još jedno kolo u skupini. Novi poraz bi značajno umanjio izglede Hrvatske za prolazak u osminu finala, makar kao jedne od četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

Hrvatska treba odmaknuti težište igre u protivničku polovicu, posjedu dodati i zrno kreacije, a onda bi kvaliteta koja je ipak na strani svjetskih viceprvaka trebala doći do izražaja.

Češka je neugodna, tjelesno moćna, prije svega vrlo disciplinirana i kompaktna, pogotovo u defenzivnom dijelu. S vrlo opasnima Patrikom Schickom (Bayer Leverkusen), Tomašom Součekom (West Ham)... No, protiv Engleske je recimo izbornik Zlatko Dalić u prvih 11 izveo šestoricu koji su prije tri godine startali u finalu Mundijala.

Makar je Hrvatska u posljednje vrijeme daleko od tih ruskih izdanja, uz dužno poštovanje takvu kvalitetu Česi nemaju. Samo se Dalićeva momčad treba napokon „probuditi”, podignuti ručnu kočnicu. U zadnjih deset susreta slavila je samo dvaput, protiv skromnih reprezentacija kao što su Malta i Cipar.

04. svibanj 2024 03:27