StoryEditorOCM
OstaloODLAZI UDARNA IGLA

Kako bez Ane Gorete nadmudriti suparnice?! Vaterpolistice Viktorije ostaju bez najbolje igračice

Piše Borislav Juras
19. lipnja 2022. - 18:18

Peto mjesto i borba s puno iskusnijim suparničkim sastavima zadnjih sezona su realnost za vaterpolistice šibenske Viktorije. Tako je bilo i u prvenstvu koje je za njih završeno prije nekoliko tjedana. Domaća pobjeda kontra Primorja (11:8) dugo ih je držala u prilici za plasman u doigravanje, sve do "uzvrata" i uvjerljivijeg poraza u Rijeci (8:3). I pritom nije samo iskustvo presudilo na stranu suparnica...

– Ne znam jesmo li barem jednu utakmicu u sezoni uspjeli odigrati u kompletnom sastavu. Nakon prvog kola i odlaska Lore Aladrović, jedine seniorke po dobi, stalno smo bili pod ozljedama, bolestima, koronom. Tako je bilo i u tom ključnom dvoboju, u Rijeci. Rijetke su djevojke uspjele odigrati sve utakmice. Kapetanica Goreta je usred sezone bila cijeli mjesec bez treninga zbog ozljede prsta na ruci. Ozljede su mučile Jolić i Čogu, bolesti gotovo sve druge. Takvi se nismo mogli oduprijeti dvama sastavima kojima smo objektivno blizu po vrijednosti, POŠK-u i Primorju. Njihova je dodatna prednost bila u iskustvu, imali su po nekoliko starijih igračica u sastavu. Nama je najstarija bila Goreta, kojoj je 18 godina – ističe Marijo Ćaleta, trener vaterpolistica Viktorije.

Motor ekipe

Baš je Ana Goreta djevojka koja je zadnjih godina bila motor Viktorije, temelj igre sastava, pogotovo u napadačkom dijelu, jedna od najefikasnijih igračica lige. No, došlo je vrijeme njezina rastanka s Crnicom i narančastom, šibenskom kapicom. Kako joj je vrijeme za fakultet, otići će i u drugu vaterpolsku sredinu, vjerojatno Split ili Zagreb. Ćaleti ostaje pitanje – tko može nadomjestiti njezin učinak, kako bez nje nadmudriti suparničke obrane?!

image

Reprezentativka Ana Goreta

ŽVK Viktoria

– Nije Ana jedina koja odlazi. Tu su još Karla Šupe i Ema Curavić. Na takvu smo sudbinu navikli. Svake godine gubimo nekoliko igračica. Za razliku od klubova iz Splita i Zagreba, kojima igračice dolaze iz drugih sredina, mi smo osuđeni na stalno stvaranje, ubacivanje novih iz svoga pogona. Tako će biti i ovaj put. Uz Desnicu i Marić, koje su standardne juniorske reprezentativke, kandidatkinje i za seniorsko prvenstvo Europe u Splitu, imamo i četiri djevojke sa šireg spiska kadetske reprezentacije. To su Mijat, Lovrić-Caparin, Vlahov i vratarica Prelević. Sve su one dobile priliku u seniorskom vaterpolu i pokazale da mogu igrati, vjerujem čak i značajniju ulogu uskoro. Standardne su već postale nešto starije, Jolić, Bumbak, Čoga, Jakelić, Martinović. Realno je da takvi nećemo moći parirati Mladosti i Jadranu, a vidjet ćemo u kakvim će sastavima biti Primorje i POŠK. Želja mi je da te mlađe djevojke imaju barem jednu ili dvije iskusnije igračice uza se, da im je lakše igrati, da ne stasavaju kroz teške poraze – veli Ćaleta.

Manjak iskustva

Taj stalno isticani manjak iskustva, natjerao nas je na nabrajanje cijelog niza vrsnih igračica koje su svojevremeno nosile igru Viktorije – Lordan, Matea i Marlena Skelin, Živković, Topić, Irena Barišić, Anđelić, Badžim, Galić, Erak, Pelicarić, Brzić... Većina njih aktivno ne igra (Matea Skelin i Lordan su u Mladosti), ali, čini se, neke se i nisu posve odrekle mogućnosti povratka u bazen!

Od Ćaletina povratka u neku od ženskih reprezentacija (bio je izbornik na europskom prvenstvu u Budimpešti, 2020. godine) do daljnjega nema ništa. Fokusiran je na rad u klubu, čiji je aktualni tajnik, a trener je već više od 15 godina.

– Imamo uobičajene muke kao i svaki mali klub, ali guramo nekako, stvorili smo zdravu sredinu za mlade sportašice. Najviše smo limitirani financijskom situacijom, gubitkom nekih sponzora. S realnim godišnjim budžetom od 600 tisuća kuna, mogli bismo komotno igrati i regionalnu ligu, složiti respektabilniji sastav. Daleko smo od te brojke. Pomaže nam, u okviru svojih mogućnosti, nacionalni savez, HVS. Imamo dobru suradnju s muškim klubom Solarisom, a ne možemo se žaliti ni na Grad Šibenik. I naš predsjednik Jere Matić se trudi olakšati nam funkcioniranje. Što se tiče broja djevojaka koje treniraju, on je stalan, dugo se vrti oko brojke 30, s tim da ih je trenutno dosta koje žive izvan Šibenika. Josip Petković i ja zajedno radimo s njima. Naš legendarni Doktor, Danko Jerković, često nas dođe posjetiti na bazen, uvijek pomogne pravim savjetima – kazao je trener vaterpolistica Viktorije. On će u Crnici s djevojkama raditi veći dio ljeta, izuzev razdoblja kad će bazeni biti "na usluzi" muškoj i ženskoj reprezentaciji.

Dvije Ane i Andrea cijelo ljeto po Europi

Ana Goreta, Ana Desnica i vratarica Andrea Marić, tri reprezentativke iz redova Viktorije, praktički će cijelo ljeto biti u pogonu, igrati, trenirati, putovati po Europi. Prvo im je okupljanje 20. lipnja u Crnici, gdje će biti kratke pripreme U-19 reprezentacije, uoči puta u Izrael na prvenstvo Europe. Sredinom ljeta im je svjetsko U-18 prvenstvo u Beogradu. Prije seniorskog prvenstva Europe u Splitu, opet će biti pripreme ženske reprezentacije u Šibeniku (od 12. do 22. kolovoza). Četiri kadetkinje Viktorije (Mijat, Lovrić-Caparin, Vlahov, Prelević) su kandidatkinje za nastup na U-16 prvenstvu Europe, koje će se pred kraj kolovoza igrati u grčkoj Larisi.

26. lipanj 2024 08:30