StoryEditorOCM
Ostaloodržana 19. regata krstaša

Mate Arapov iz splitskog "Mornara" s Fatamorganom prvi prošao kroz cilj, drugi je bio Igor Čuoić iz zadarskog "Uskoka" na jedrilici Furioso 2,  dok je  Clean Sport One s Teom Piasevolijem za kormilom prošao treći(FOTO)

Piše šibenski.hr
1. prosinca 2018. - 18:02

Šibenska regata krstaša odavno je prerasla klasičan sportski događaj. Ona je prije svega istinski društveni događaj u gradu. Regata je označila početak šibenskih, prosinačkih, adventskih događanja, zabava i uživancije.

- Kada bismo mi htjeli da naša regata bude isključivo sportska, onda bismo je izvukli izvan šibenske luke, negdje ispod Zlarina i drugih otoka u našem arhipelagu. Ali, mi želimo da se naša regata od starta do cilja može gledati iz grada, s rive, ili s tvrđave Barone što je ove godine bio slučaj, uz fritule i kuhano vino što su nam omogućili prijatelji iz Javne ustanove "Tvrđave Šibenik". Ovako je naša regata jedinstvena u Hrvatskoj, ali i šire, budući da je luka borilište, a cijeli grad gledalište. Od te koncepcije nećemo odustati ni ubuduće- kaže Marin Paić, predsjednik šibenskog Jedriličarskog kluba "Val", koji evo već skoro dva desetljeća gura ovu hvale vrijednu manifestaciju.

Da šušur ne regati bude što veći pobrinuo se i Sveti Nikola, kojemu je regata i posvećena, a koji je prošetao rivom i darivao djecu. Jednako kao i Šibenska narodna glazba Šibenska narodna glazba, koja ove godine obilježava 170 godina postojanja.

Na žalost, silan trud organizatora iz JK "Val" nisu u dovoljnoj mjeri nagradili Šibenčani, koji su radije ostali u toplim domovima umjesto da su se spustili do rive. Premda vrijeme za početak prosinca uopće nije bilo loše. No, Šibenčani uvijek nađu neki dobar razlog za nešto ne napraviti.

Konačno, kažimo i pokoju o sportskom dijelu regate. Jedriličare vrijeme baš i nije poslužilo. Vjetra je bilo vrlo malo, tek lagana tramontana je puhala u njihova jedra. Ovogodišnja Šibenska regata nije oborila rekord od 57 sudionika, međutim okupila je niz vrlo respektabilnih posada. Uostalom, imala je i međunarodni karakter:

- Na startu su se našle 33 posade. Imali smo dvije švedske i desetak slovenskih posada. No, i među drugim posadama bilo je članova iz brojnih drugih europskih zemalja. Od hrvatskih jedriličara istaknuo bih bivšeh olimpijca Matu Arapova. U svakom slučaju, vrlo zavidna konkurencija, ili odavno nismo imali ovako kvalitetnih brodova i posada u Šibeniku- rekao je Denis Marinov, šef regatnog odbora i poznati međunarodni jedriličarski sudac.

Posebna atrakcija regate bio je maksi krstaš Clean Sport One, pobjednik Jabuke, dug 60 stopa, brod koji je oplovio svijet, a koji je branio boje domaćina JK "Vala". Međutim, uvjeti u zatvorenoj šibenskoj luci, bez vjetra, očito nisu odgovarali tom "čudu" od broda. Očito, puno bolje se snašao stari morski vuk Mate Arapov iz splitskog "Mornara" sa svojom Fatamorganom i prvi prošao kroz cilj. Drugi je bio Igor Čuoić iz zadarskog "Uskoka" na jedrilici Furioso 2. Clean Sport One s Teom Piasevolijem za kormilom bio je tek treći.

U nedjelju će u okivru regate biti jedren "Kup Branka Iljadice Rape", u čast prerano preminulom jedriličaru "Vala", a na kojem će vještinu na istim brodovima (monotip regata, triple race) odmjeriti pobjednici skupina subotnjeg dijela Šibenske regate krstaša.

Nagrada "Valovi Šibenika"
U sklopu regate, već sedmu godinu za redom, dodijeljuje se "Valovo" priznanje za spašavanje na moru "Valovi Šibenika". Ove su godine plaketu dobili Matej Barhanović i Matej Lisičar. Oni su 24. rujna 2018. godine u Hvarskom kanalu spasili od pogibije dvojicu jedriličara na dasci. Nažalost, mladu meksičku surfericu Valeriju Valderramom Santos nisu uspjeli pronaći, pa tako ni spasiti.










 

30. travanj 2024 08:42