StoryEditorOCM
Ostalou šahu 24 sata dnevno

Šibenik je grad s puno talentiranih sportaša, a nova sportska nada je Ivano Močić; Desetogodišnji šahist ponovno je zablistao

Piše Šibenski.hr
7. ožujka 2023. - 08:32

Šibenik je grad s puno talentiranih sportaša, a nova sportska nada je Ivano Močić. 10-godišnji šahist ponovno je zablistao na nedavnim turnirima i prvi put probio granicu od 1.800 bodova u kratkoj karijeri. Njegov talent i predanost sportu prepoznali su i mnogi šahovski velemajstori, koji smatraju da mu, ako nastavi ovim putem, titula velemajstora ne bi smjela izmaknuti, piše HRT

U siječnju je napunio 10 godina i najveća je sportska nada grada.

- Ja sam krenuo s 10 godina igrati turnirski,  a on je daleko iznad tog nivoa, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Miro Tesla, predsjednik Šahovskog kluba Šibenik.

Ivano je, naime, osvojio kadetsko prvenstvo države do 11 godina kao najmlađi sudionik, a posljednji turniri u Bošnjacima i španjolskoj Sevilli samo su potvrdili da se radi o izvanserijskom talentu. Prvi put prešao je granicu od 1800 bodova.

- Bili su jaki turniri i zadovoljan sam s tim nastupima, ali mislim da mogu imati još veći rejting, rekao je Ivano Močić, član Šahovskog kluba Šibenik.

Njegov je napredak vidljiv iz dana u dan.

- To se najbolje vidi u brzopoteznim partijama, koliko ta snaga raste. Kako bude uzrast rastao, kreće eksplozivni rast inteligencija, brzina, računanje, istaknuo je Tesla. 

image

 Ivano Močić i Željko Burić

Nikša Stipaničev/Cropix

S 10 godina već pobjeđuje i daleko starije, iskusnije šahiste. S predsjednikom kluba je na prvenstvu Šibenika, remizirao.

- Uskoro će on dobijati takve remije, rekao je Tesla. 

Zato klub maksimalno ulaže u njega i daje mu punu logističku podršku. Trenutačno radi pod trenerskom palicom splitskog velemajstora Ante Šarića.

-  Puno me toga naučio. Vježbali smo središnjice, završnice, otvaranja, sve. Dosta sam napredovao kad se treba braniti, prije se nisam znao dobro braniti, a sad znam, kazao je Ivano. 

Ivano je "u šahu" 24 sata dnevno. 

- Prije nego što i krene u školu, kad se probudi, odmah se uzima šahovska ploča, odmah se uzima knjiga, rekao je Ivo Močić, Ivanov otac. 

-  Čitam puno knjiga, pročitao sam već jednu i sad sam baš ovisan o šahu, istaknuo je Ivano. 

Ivano je mali, ali veliki borac, jer posljednje je rezultate izborio nakon što je lani imao dvije teške operacije noge.

- Uz sve te poteškoće koje je imao, on ide naprijed. Skuplja nova znanja, bori se. I sada on ima i fizikalne terapije, gdje radi na oporavku noge, ali uz to sve uvijek su prioriteti vezani za šah, objasnio je Ivanov otac. 

Trifunović, Kurajica, Bulat i Drezga - najpoznatija su šibenska šahovska imena. Ovaj 10-godišnjak na dobrom je putu da ih naslijedi. A, možda, i nadmaši, zaključuje HRT

23. travanj 2024 22:21