StoryEditorOCM
Glazbapjesma za euroviziju

Lidija Bačić diskvalificirana s Dore, Cetinski pjeva o koroni, a nastupit će i kći bivšeg hrvatskog premijera

Piše Vinko Paić/SD
15. prosinca 2020. - 15:13

Među 14 kandidata koji će se u veljači boriti za odlazak na Euroviziju, doznajemo, našla se i Ella Orešković, kći bivšeg hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića. Na Dori će otpjevati pjesmu na engleskom jeziku naziva Come this way, koju je sama napisala, i njome tako pokušati izboriti odlazak u Rotterdam.

Ella je potpuno novo ime na našoj glazbenoj sceni i ovo će biti njezin prvi veći javni nastup. Dosad se nije znalo da se bavi glazbom niti je pretjerano aktivna na društvenim mrežama, a pretragom YouTubea nismo uspjeli pronaći nijednu njenu pjesmu. Osim nje, Orešković, koji je bio najkraći premijer u hrvatskoj povijesti (tu je funkciju obnašao od siječnja do listopada 2016.), sa supugom Sanjom ima još jednu kćer i dva sina.

Tony Cetinski pjevao je na Eurosongu davne 1994. i sada će opet pokušati pobjediti na Dori. U duetu s Kristijanom Rahimovskim otpjevat će pjesmu Zapjevaj, Sloboda je! (Deliberate). Riječ je o skladbi koja ukazuje na korona – krizu u svijetu.

- Osjećaj slobode koju osjećamo dok ju izvodimo barem u te tri minute želimo prenijeti ljudima kao utjehu i podršku u ovim izazovnim vremenima. Slavimo Slobodu koju s nestrpljenjem iščekujemo svi, bez obzira na razlike u stavovima, razmišljanjima i bilo kakvim drugim podjelama i predrasudama! I da se napokon opet zagrlimo i družimo bez straha za svoje zdravlje i zdravlje bližnjih, rekao nam je Tony Cetinski.

Autor i tekstopisac pjesme je Kristijan Rahimovski.

- Iako je ovo prije svega ljubavna pjesma, ona je istodobno i globalna poruka čovječanstvu, prestravljenom i užasnutom tjeskobnom katalizmom pandemije koja je paralizirala cijeli svijet, a koji se minulu godinu bojao misliti, govoriti, disati... No ovom pjesmom mi mu dajemo nadu, otkrivamo to svjetlo u tunelu, a ono se zove: samo ljubav, čista ljubav i - pjesma. Jer sve ono što su se plašili govoriti i misliti tada, sad mogu s nama glasno pjevati: jer "Deliberate/oslobađanje" je na vidiku, a sloboda je ljubav, onaj veličanstveni osjećaj kad možeš slobodno iz sveg glasa i zdravog srca napokon opet zapjevati: "Sloboda je". Uostalom, publika će odlučiti i reći svoje, kaže Rahimovski.

Sreću na Dori okušat će i Mia Negovetić nakon što ju je ove godine Damir Kedžo za dlaku pobijedio u tijesnoj utrci. Mlada Riječanka opet se vraća s iskusnim timom švedskih autora koji su napisali pobjedničku eurovizijsku pjesmu Heroes iz 2015.

Tu su još i kandidati zadnje sezone The Voicea, Filip Rudan i Splićanka Albina koja će izvesti bržu pjesmu Tick Tock Branimira Mihaljevića. Vucinoj kćeri Brigiti, koja se odlučila krenuti očevim stopama, nastup na Dori bit će prvi nastup pred TV kamerama, pjevat će pjesmu Noći pijane. Vraća se i Nina Kraljić, a za pobjedu će se boriti i Sandi, Bernarda koja je inače slijepa, Beta Sudar, ToMa, Eric, Ashley Colburn u duetu s Bojanom Jambrošićem te klapa Cambi.

Jacques Houdek prijavio se zajedno s Andreom Čubrić kao autor pjesme Megaloman mladog Endija, no završio je kao druga rezerva.

Kako saznajemo, pjesmu je poslala i Lidija Bačić, no na HRT nije stigla u predviđenom roku, do 10. prosinca, pa su je morali diskvalificirati.

19. travanj 2024 09:35