StoryEditorOCM
GlazbaBLIŽI SE SPEKTAKL

Što kažu kladionice? Albina u zlatnoj sredini, a prva tri mjesta za pobjedu na Eurosongu drže pjevači nigerijskih, albanskih i srpskih korijena

Piše Vinko Paić/SD
26. ožujka 2021. - 19:20

Zahuktava se stanje na eurovizijskim kladionicama, a ako im je suditi, pobjednica Eurosonga koji će se sredinom svibnja održati u nizozemskom Rotterdamu bit će predstavnica Malte Destiny Chukunyere. Mladoj 18-godišnjakinji nigerijskih korijena u ovom trenutku predviđaju 16 posto šansi za pobjedu s pjesmom "Je Me Casse" koja je ime dobila po kratkom dijelu na francuskom. Destiny inače pjeva na engleskom i već je pobijedila na Eurosongu, ali onom dječjem, bilo je to 2015.

-Riječi ne mogu opisati kako se sada osjećam. Ova je pjesma posvećena ženama koje se osjećaju nesigurno. Same možemo učiniti velike stvari kada istinski vjerujemo u sebe i trudimo se ostvariti svoj cilj, rekla je pjevačica prilikom objave pjesme koju mnogi uspoređuju s pobjedničkom pjesmom Eurosonga 2018. "Toy" izraelske predstavnice Nette.

Donedavno je na prvom mjestu kladionica bio švicarski predstavnik Gjon’s Tears koji sada ima 14 posto šansi za pobjedu i nalazi se na drugom mjestu. Ovaj 22-godišnji mladić albanskog-kosovskog porijekla izvest će pjesmu laganijeg ritma "Repondez-moi" i ovo je prvi put nakon deset godina da će Švicarci na Eurosong poslati pjesmu na francuskom jeziku.

- Svi se pitaju zašto smo ovdje, otkud dolazimo i gdje idemo. To su ključna pitanja, osobito za ljude s migrantskom pozadinom. Moji roditelji su iz Albanije i s Kosova. Odrastao sam u Švicarskoj i to je moj dom, a to su pitanja o kojima mnogo razmišljam. Eurosong je najveće glazbeno događanje na svijetu i velika je stvar za umjetnika da bude dio toga. Želim dati sve od sebe i biti ponosan na to što jesam, otkud dolazim i što sam ostvario, rekao je pjevač koji se na malim ekranima prvi put pojavio 2011., kad ga je djed prijavio na albansku verziju Supertalenta, a 2019. bio je u polufinalu francuskog Voicea.

Treće mjesto kladionica s deset posto šansi za pobjedu ima Francuska koju će predstavljati Barbara Pravi (27). Rođena je u Parizu u obitelji srpsko – iranskog podrijetla. Autorica je, skladateljica i pjevačica, koja najvećim dijelom piše pjesme za druge izvođače, a od 2017. godine i samostalno izvodi svoje pjesme. Angažirana je u borbi za ravnopravnost spolova, njene pjesme često govore o nasilju nad ženama, pobačaju i drugim kontroverznim temama.

- Kao što pjesma kaže: "Ono sam što jesam. Ovo je sve što imam. Nije mnogo, ali to je moja istina." Mislim da je to kao kad nekoga upoznate, imate izbor hoćete li ga cijeniti ili ne. Dakle, to je poruka potvrde. Ja sam žena i poručujem svim svojim "sestrama" da se ne moramo skrivati i nikome dokazivati. Idemo potvrditi tko smo, bez krivnje, bez straha i bez da tražimo odobravanje nekoga, poručila je pjevačica.

Četvrto mjesto kladionica s osam posto šansi za pobjedu zauzela je Bugarska koju predstavlja Victoria s pjesmom "Growing Up is Getting Old", dok su na petom mjestu predstavnici Italije, grupa Maneskin i pjesma "Zitti e buoni". Ovogodišnjim pobjednicima Sanrema kladionice daju sedam posto šansi za trijumf u Nizozemskoj.

Naša Albina Grčić trenutno je među zlatnom sredinom, a njezin "Tick-Tock" između 40 pjesama smjestio se na 19 mjesto s tek jedan posto šanse za pobjedu. Međutim to ne mora ništa značiti jer će ukupan dojam ovisiti o samom nastupu, a valja spomenuti i kako su se naši prošli eurovizijski predstavnici prethodnih godina na kladionicama nalazili na puno gorim mjestima od Albine.

Djevojke iz srpske grupe Hurricane nalaze se na 33. mjestu s manje od jedan posto šansi za pobjedu, Slovenija je na 37. mjestu, a na posljednje mjesto kladionice su stavile Albaniju.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana, ovogodišnji natjecatelji snimali su live on tape video koji će se pustiti u slučaju da ne nastupe u Rotterdamu zbog aktualne pandemije koronavirusa. U međuvremenu pristižu detalji oko show programa u finalu Eurovizije u kojem će glavnu ulogu imati – rotterdamski krovovi.

Naime, u intervalu naziva Rock the Roof sudjelovat će šest legendarnih eurovizijskih pobjednika: Lenny Kuhr, Teach-In i Getty Kaspers, Sandra Kim, Helena Paparizou, Lordi i Mans Zelmerlow.

Ovi bivši pobjednici izvest će svoje pjesme na tri jedinstvene pozornice, krovovima noćnog kluba, hotela i spremišta umjetnina u sklopu muzeja. Krovovi će biti transformirani u vrlo visoke pozornice "pod oblacima" koje će eurovizijske pobjednike dovesti u nove visine.

Izvršni producent nastupa Gerben Bakker objasnio je čitavi koncept:

- Eurovizija se vraća nakon godinu dana odsustva. Samo to je dovoljan razlog da počastimo milijune gledatelja ovim posebnim nastupima s tri različite lokacije u gradu. Ime sjajnog nastupa s razlogom je Rock the Roof (Zaljuljajmo krov). Snimanjem na visini želimo kreativno i vizualno iznenaditi Europu. Također, nisam mogao poželjeti bolji grad od Rotterdama za ovaj nastup. Svaki kadar u ovom gradu pravi je pogodak. Rotterdam neće biti zaboravljen tako skoro, rekao je Bakker.

19. travanj 2024 11:53