StoryEditorOCM
Lifestyle‘Nogometna‘ svadba

Martina i Eddy rođeni su u Kanadi, ali su za svoje vjenčanje odabrali Šibenik. S njima dolazi i 150 svatova!

Piše Marija Lončar
28. srpnja 2024. - 15:52

Kada je 2010. godine Branka Bezić Filipović, tadašnja voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, organizirala turneju ženske nogometne ekipe "Mississauga Croatia" iz Kanade po Hrvatskoj, nije ni slutila da će se 14 godina kasnije, sada već poodrasle nogometašice, ponovo vratiti u domovinu svojih djedova i baka, majki i očeva. Ovaj put ne zbog sporta, nego zbog događaja koji je mnogima "najposebniji" u životu – vjenčanja! I to onoga koje će se održati u Šibeniku u ponedjeljak, 29. srpnja u 16 sati u najljepšoj šibenskoj crkvi, UNESCO-ovoj ljepotici - katedrali sv. Jakova!

Martina Kolaković, čiji su preci u Kanadu stigli iz Like i Karlovca i čija obitelj ima kuću na Pagu gdje redovito svraća, bila je jedna od djevojčica iz spomenutog nogometnog kluba, a u Šibenik sada stiže kao mladenka. Njezine suigračice i prijateljice dolaze pak kao djeveruše! Odabranik Martinina srca je Eddy Mudronja, čiji je djed emigrirao u Kanadu. Njegovi prijatelji iz Murtera sada su spremni da na vjenčanju budu djeveri, a samo iz Kanade na ovo vjenčanje dolazi 150 uzvanika. Među njima u ulozi jedne od djeveruša, kako nam je kazala Branka Bezić Filipović, je i vrlo uspješna, jedina žena influencerica u sferi hi-techa, visoke tehnologije.

image

Na vjenčanje Martine i Eddyja sitže 150 uzvanika iz Kanade

Privatni Album/

Inače, hrvatski nogometni klub "Mississauga Croatia" osnovan je još krajem 70-ih godina prošlog stoljeća u Mississaugi, gotovo milijunskom gradu u kanadskoj pokrajini Ontario, a kada je te 2010. godine Martina sa suigračicama obišla Dalmaciju, pa tako i šibensko područje, bila je toliko oduševljena da je mislila kako će se sigurno tu jednom opet vratiti.

Na vjenčanje u Šibenik sa suprugom i dvojicom sinova, stiže i Ana Bačić, koordinatorica za nastavu hrvatskog jezika i kulture u školama u Kanadi. Njezini učenici u srednjoj školi bili su i sadašnji mladenci: Martina i Eddy, a s Martininom obitelji Ana Bačić povezana je i kumstvom.

image

Eddy i Martina kao djeca zajedno su plesali u folklornoj grupi

Privtani album

- Evo kako su za vjenčanje odabrali Šibenik: Martina najviše voli Pag, a Eddy Murter, pa je Šibenik odabran kao najbliža lokacija gdje se obitelji mogu okupiti i proslaviti vjenčanje. I Martina i Eddy govore hrvatski, Martina malo bolje, ali mislim da će obred u crkvi biti na engleskom jeziku. Martina je "nurse practitioner" i vodi jednu kliniku, a za taj posao trebao joj je magisterij u medicinskoj profesiji. Uz nas 150 uzvanika iz Kanade, bit će još rodbine i prijatelja s Murtera, iz Like i Karlovca. Nakon obreda u katedrali sv. Jakova, proslava svadbe održat će se šibenskom D-Resortu. Što da vam kažem – to su lipa dica i svi vole Hrvatsku – uzbuđeno nam je objasnila Ana Bačić. Dodala je i kako će za uzvanike biti organizirani još neki događaji po kojima će dugo pamtiti posjet Šibeniku i Dalmaciji, među kojima i posjet Etnolandu Dalmati u Pakovu Selu, izlet brodom i koktel u baru na plaži Banj.

image

Momci s Murtera na vjenčanju će biti Eddyjevi djeveri

Privatni Album/
image

Djeveruše u akciji - domovinu svojih predaka posjetile su i prije 14 godina

Privatni Album/
image

Eddy i Martina pripadnici su druge generacije hrvatskih iseljenika u Kanadi

Privatni album

 

25. rujan 2024 20:22