StoryEditorOCM
Lifestylegdje dobro jesti

Najbolji restorani na našoj obali: poznati portal objavio je svoju ‘najstrožu listu‘, na njoj i popularni šibenski objekt

Piše spiza sd
14. kolovoza 2023. - 18:24

U vrijeme godišnjih odmora, kad si želimo malo ugoditi ili nam slijedi kakvo važno obiteljsko okupljanje, dobro je na umu imati gdje bi se moglo fino jesti, bez straha da će nešto poći po krivu i pokvariti vam posebnu prigodu, stoga vam preporučujemo top listu koju je objavio poznati i cijenjeni portal Plava kamenica.

Kako navode, ovo je njihova "najstroža lista" osam zaista najboljih restorana na Jadranu, a nas veseli što su se na njoj našla i dva objekta iz Šibenika i Splita.

image

-SPECIJAL DOBRA HRANA-
Murter, 180719.
Za Dobru hranu jela od chefova Marka Palfija i Vjeka Basica koja ce se raditi na nadolazecem festivalu Fuliranje na moru.
Na fotografiji: Jelo od Marka Palfija.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Zanimljivo je što na listi nema većine restorana koje su prepoznali Michelinovi stručnjaci, a razlog je, kako navode, u tome što je "ovo lista zaista najboljih restorana na Jadranu po svim relevantnim kriterijima, a ne samo onim formalnim" te objašnjavaju kako ova lista obuhvaća "najbolje dostupne i pretežno lokalne sastojke, tehnički što preciznije kuhanje, bar stanoviti stupanj inovativnosti i originalnosti, sezonalnost, ambicioznu vinsku kartu, profesionalan servis i obavezne žanrovske značajke fine dininga. U pojedinim slučajevima vrhunski sastojci mogu kompenzirati neke druge nedostatke, dok u drugim slučajevima tehnička virtuoznost i inovativnost može nadoknaditi blago, ali uistinu blago zaostajanje u vrhunskim sastojcima". Eto, zapitate li se zašto neki vaš favorit nije na popisu, to bi mogli biti razlozi.

1. Cap Aureo, Rovinj

Kako je navedeno, ovaj je restoran na prvom mjestu jer ujedinjuje precizno artikuliranu, visoku progresivnu kuhinju s jakim čistim okusima, pretežno lokalnim sastojcima i mikrosezonskim pristupom te mu je vinska lista jedna je od najboljih u Hrvatskoj.

2. Agli Amici, Rovinj

Ovaj je objekt oduševio ekipu Plave kamenice briljantnom tehnikom, pišu kako je restoran ove sezone kuhanje doveo na razinu originalnog restorana u Udinama koji ima dvije Michelinove zvjezdice. Posebno su pohvalili "savršenu, uzbudljivu, beskrajno ukusnu vegetarijansku hranu" koja je samo jedna od nekoliko degustacijskih opcija u ovom restoranu.

3. Pelegrini, Šibenik

"Pelegrini više nije osobito inovativan, hrabar ni uzbudljiv, ali uspio je postići tehničku perfekciju u kuhanju kakvu je gotovo nemoguće doživjeti bilo gdje u Hrvatskoj. Chef Rudolf Štefan sada se bavi hedonističkim fine diningom visokog internacionalnog nivoa, s dovoljno lokalnog karaktera. Ambijent na terasi doslovno je veličanstven, a servis na čelu sa sommelierom Branom Vukšićem ove je sezone najbolji u Hrvatskoj. Vinska lista može biti sasvim dobra ako se izbjegnu pojedina mediokritetska lokalna vina, a osobito dalmatinski pjenušci koji sami po sebi nemaju nikakvog smisla", piše Plava kamenica o ovom popularnom restoranu.

image

Sibenik, 290518.
Chef restorana Pelegrini Rudolf Stefan s osvojenim plaketama Dobrih restorana.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

4. Nebo, Rijeka

Nebo Denija Srdoča "trudi se pokriti sve važne točke hrvatske gastronomije" te se "može pohvaliti senzacionalnim ambijentom, vrhunskim servisom i vrlo uzbudljivom hrvatsko internacionalnom vinskom kartom".

5. Marina, Novigrad

Po mišljenju ekipe s Plave lamenice, ovo je najbolji riblji restoran u Hrvatskoj, a svako jelo dostojno je barem jedne Michelinove zvjezdice. Vinska karta prilično je solidna, s neobično niskim cijenama. 

6. Plavi podrum, Volosko

Plavi podrum, prema mišljenju Plave kamenice, ima najširi izbor najboljih živih sastojaka iz mora i jednu od najkompetentnijih vinskih karti u Hrvatskoj. Servis se, primjećuju, može značajno poboljšati.

5. Miramare by Fratelli Cerea, Sv. Nikola kraj Poreča

Nedavno otvoren restorana na otočiću Sv. Nikola kraj Poreča oduševio je Plavu kamenicu jelima od tjestenine. "Paccheri Da Vittorio i Pescatora dva su najbolja jela od tjestenine koja se uopće mogu pojesti u Hrvatskoj. Rižoto je također uvjerljivo najbolji u Hrvatskoj. Vinska karta je raznolika, zanimljiva i zavodljivo jeftina". I u ovokm slučaju navedena je zamjerka na račun servisa.

8. Dvor, Split

"Hrvoje Zirojević najtalentiraniji je dalmatinski chef, koji već godinama proizvodi jedinstvene, doslovno čarobne okuse i teksture, osobito kad je riječ o ribama i rakovima" piše Plava kamenica te ističe kako se izbora vina u Dvoru drastično poboljšao, "pa je Dvor sada ne samo daleko najbolji splitski restoran nego, eto, i jedan od osam najboljih restorana na Jadranu".

image

Split, 030323.
Hrvoje Zirojevic, jedan od najboljih hrvatskih chefova pozira u Splitu.
Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Tom Dubravec/Cropix
29. studeni 2024 20:10