Kad se temperature približe 40 stupnjeva malo kome pada na pamet upaliti štednjak, a kamoli pećnicu
S dolaskom visokih temperatura mnogima je postao problem što skuhati i jesti, a da nas ne umori i dodatno ne preznoji. Osim što pijemo puno vode i čaja, hladimo se voćem, salatama, a i kuhamo jela koja su jednako dobra topla, ali i hladna. Naravno da biramo namirnice koje su poznate da osvježavaju, ali ponekad nam ipak treba nešto konkretnije što će nas držati sitima kroz dan. Uz brzu salatu, rado radimo i onu s dimljenim lososom, no ovaj put odabrali smo četiri receta za koja provjereno znamo da su spas od vrućih dana kad nam se ne pali štednjak, a još manje pećnica. Nadamo se da će vam poslužiti kao inspiracija da i sami napravite nešto slično, ali i da uživate u hrani čak i na ovim vrućinama.
Hladna juha od krastavaca i avokada
• 4 krastavca, oguljena i narezana na kockice
• 1 avokado
• 1 režanj češnjaka
• 2,5 dcl jogurta
• 1-2 jušne žlice soka limuna
• 1 dcl vode
• 3 mlada luka
• 5 listova mente
• šaka pinjola
• sol, papar
• maslinovo ulje
U kuhinjskom blenderu pomiješajte krastavce, avokado, češnjak, jogurt, sok limuna i vodu. Dobro miksajte dok ne dobijete ujednačenu kremastu teksturu. Dodajte na komadiće rezani mladi luk i trgane listove mente. Još jednom sve zajedno promiješajte u blenderu. Posolite i popaprite prema ukusu i, ako je potrebno, dodajte još limunovog soka. Ostavite u hladnjaku do serviranja. A prije serviranje pospite svježim ili tostiranim pinjolima, već kako najviše volite, te tostiranim i aromatiziranim kruhom s češnjakom.
Tapenada od crnih maslina
• 200 g crnih maslina
• 2 češnja češnjaka
• 3, 4 inćuna
• 2, 3 žličice kapara
• 1 mozzarella
• šaka sjemenki suncokreta
• maslinovo ulje
• sol, papar
Masline i inćune izrežite na komadiće i izmiksajte ih štapnim mikserom. Dodajte protisnuti češnjak i kapare (žličicu po žličicu) i ponovno miksajte. Kada se sve poveže dodajte maslinovo ulje, začinite i sve dobro izmiješajte sa žlicom. Ohladite i servirajte uz tostirani kruh, kriške mozzarelle i tostirane suncokretove sjemenke.
Panzanella
• 250 g cherry rajčica
• 6 komada mladog luka
• 6 kriški bijelog kruha, narezanih na kockice, tostirane
• parmezan, narezan na ploške ili kockice
• 2 režnja češnjaka
• šaka svježeg bosiljka
• maslinovo ulje
• balzamični ocat
• sok ½ limuna
• sol i papar
Cherry rajčice operite pa ih prepolovite i stavite u zdjelu. Dodajte im sitno sjeckani mladi luk, limunov sok i balzamični ocat pa dobro promiješajte. Parmezan izrežite i dodajte na salatu. Dodajte i protisnuti češnjak, tostirane kockice kruha, sol, papar i maslinovo ulje te dobro promiješajte. Na vrh salate stavite listove svježeg bosiljka pa servirajte.
Iako nije po originalnom receptu, ako ga volite, u salatu možete dodati i svježi krastavac, a parmezan zamijeniti feta sirom ili mozzarellom.
Tortilje sa salatom od tune
• 4 velike tortilje
• 2 konzerve kvalitetne tune
• 1 stabljika celera
• ½ crvenog luka
• 2 žlice majoneze
• sok 1 limuna
• ½ žličice mljevenog papra
Celer i crveni luk izrežite što sitnije i stavite u zdjelu. Na to dodajte ocijeđenu tunu iz konzerve i usitnite je vilicom. Dodajte papar, limunov sok i majonezu, pa sve dobro izmiješajte. Posolite i popaprite pa opet sve izmiješajte. Smjesom napunite tortilje i zamatajte ih tako da prvo stavite salatu od tune, zatim preklopite donji dio kruga pa na kraju strane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....