Kaže se da dobre stvari dolaze u malim pakiranjima i to je zaista istina kad je riječ o grašku, piše Živim.hr. Ove male sjemenke iz mahuna biljke Pisum sativum jedna su od prvih namirnica s kojima se bebe uvode u svijet hrane i hrana koju svi pamtimo iz djetinjstva - u kombinaciji s rižom, u juhicama i varivima, kao jednostavan prilog s mrkvom…
Zbog ugodnog, blago slatkastog okusa jedno je od povrća koje i djeca rado jedu, lako se uklapa u najrazličitija jela i vrlo je praktičan kad treba spremiti nešto zdravo na brzinu. No, on je i prava nutritivna bomba koja na zdravlje djeluje poput čarobnog eliksira.
Prirodna protupalna svojstva
Grašak je odličan izvor vitamina K, nepravedno zapostavljenog nutrijenta koji je od vitalnog značenja za zdravlje kostiju. Potreban je za proizvodnju osteokalcina koji jača kosti stvrdnjujući kalcij u procesu pregradnje i obnove kostiju. Uz to, obiluje antioksidansima, vitaminima C i E te cinkom, kao i polifenolima - biljnim tvarima moćnog zaštitnog djelovanja. Ta je kombinacija idealna za održavanje prirodnog obrambenog sustava u dobroj formi i smanjenje rizika od prehlada i raznih infekcija. Tu je i vrlo visok udio omega 3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju zdravlja krvožilnog sustava te smanjuju rizik za stvaranje krvnih ugrušaka. Grašak je bogat i vitaminima B skupine koji imaju ključnu ulogu u reguliranju visoke razine homocisteina, a on predstavlja rizičan faktor za kardiovaskularne bolesti. Kad se tome dodaju i prirodna protuupalna svojstva, redovito konzumiranje ovog povrća moglo bi biti odličan način da sačuvate zdravlje srca i krvnih žila.
Pomoć u mršavljenju
Grašak ima vrlo malo kalorija i masti, no obiluje biljnim proteinima i vlaknima koja pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i sprečavaju napadaje gladi, što je itekako poželjno u nastojanjima da se izgube suvišni kilogrami i održi optimalna tjelesna težina. Naime, proteini usporavaju pražnjenje želuca, a pokazalo se i da smanjuju razinu grelina - hormona koji je odgovoran za osjećaj gladi. Istodobno tu su i vlakna koja se probavljaju vrlo sporo, što također pomaže u dugotrajnijem osjećaju sitosti, a time i u mršavljenju. Grašak je odličan saveznik u borbi za tanji struk. Za što bolje rezultate, korisno je grašak kombinirati s drugim namirnicama koje obiluju vlaknima i proteinima, poput mahuna, leće, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.
Nutrijenti u grašku mogu pomoći u prevenciji povišenog krvnog tlaka, a bogat je i vitaminima C i E, omega 3 masnim kiselinama i cinkom te obiluje tvarima protuupalnog djelovanja. Sve to su elementi koji pomažu u zaštiti od Alzheimerove bolesti, kao i artritisa, bronhitisa, ali i osteoporoze i infekcije kandidom.
Za bolju probavu
Redovita konzumacija graška može poboljšati probavu zahvaljujući velikoj količini vlakana koju ovo povrće sadrži, a, vjerovali ili ne, može učiniti čuda i za vaše oči. Naime, obiluje luteinom, karotenoidnim pigmentom koji je poznat po tome što smanjuje rizik za razvoj katarakte i makularne degeneracije, kao i za gubitak vida u starijoj životnoj dobi. S obzirom na obilje vitamina C, koji ima značajnu ulogu u proizvodnji kolagena, grašak je odličan i za kožu. Kolagen pomaže u održavanju kože čvrstom, a antioksidansi iz graška, poput flavonoida, katekina, epikatekina, karotenoida i alfa karotena, pomažu u prevenciji pojave prvih bora i drugih znakova starenja na koži. Na kraju treba naglasiti da je grašak naročito poželjna namirnica za muškarce, s obzirom na to da može pomoći u povećanju broja i pokretljivosti spermatozoida.