- To vam je Harvard za kuhare, nema dalje od toga - tako nam je, kroz smijeh, mladi i perspektivni kuhar, Ante Kapović, opisao kulinarsku stipendiju koju je osvojio sudjelovanjem na projektu "Raise the bar". Riječ je o programu koji omogućuje mladima iz područja turizma i ugostiteljstva edukaciju i školovanje na renomiranim stranim učilištima. Šibenčanin je tako jedan od četvero dobitnika koji će svoje kulinarsko umijeće dodatno usavršavati izvan granica Lijepe naše.
- Put do stipendije nije bio nimalo jednostavan. Nakon poslanog životopisa, motivacijskog i pisma preporuke, uslijedilo je i tehničko testiranje, odnosno kuhanje. Dobili smo nekoliko osnovnih namirnica s kojima smo morali skuhati jelo za pola sata. Srećom, jelo koje sam pripremio žiriju se baš svidjelo - kaže mladi Šibenčanin.
Ante je žiriju, koji je bio sastavljen od poznatih stručnjaka iz regije, kao što su Igor Gudac, Marko Gajski, Bruno Vokal, Tomaž Kavčič i Nihad Mameledžija te najbolji hrvatski sommelier Ivan Jug, pripremio file od romba s umakom od butarge, te blanširani cvijet tikvice i brokulu.
Jaka konkurencija
- Bilo je 65 prijavljenih kuhara, od čega nas je 15 sudjelovalo na završnom testiranju. Doista je bila jaka konkurencija, jer su to sve mladi ljudi od kojih neki već rade u vrhunskim restoranima. Uz mene, stipendiju su dobili Marija Prša, zatim Rok Smonkar, Slovenac koji je nešto stariji od mene a već dobro poznat u Sloveniji, te Monika Gubić koja trenutno radi u "Pelegriniju".
Upravo je iz "Pelegrinija", svjetski poznatog restorana, i krenuo Antin kulinarski put. Pod paskom chefa Pelegrinija, Rudolfa Štefana, Ante je proveo tri godine, od čega dvije na stručnoj praksi. Tvrdi nam da je iskustvo rada u "Pelegriniju" bilo neprocjenjivo.
- Moram priznati da nisam nešto pretjerano bio zainteresiran za školu, ali odlaskom na stručnu praksu u "Pelegriniju" sam se preporodio. To mi je bio prvi kontakt s profesionalnom kuhinjom. Znate, čim uđete u takvu kuhinju, odmah vidite je li taj posao za vas ili nije. Osobno, kada sam osjetio taj adrenalin i vidio strast kod ljudi koji tamo rade, rekao sam sebi - to je to, želim biti profesionalni kuhar. Zaista sam mnogo naučio u "Pelegriniju", od tehnika i namirnica do odnosa prema poslu. Neizmjerno sam im zahvalan na pruženoj prilici - iskreno će ovaj devetnaestogodišnjak koji trenutno radi na Kornatima, u također vrhunskom restoranu. Lijepo je vidjeti, da se šibenskoj mladosti pruža prilika za zaposlenje i u renomiranim restoranima. Štoviše, kaže nam Ante, pozive da preporuči nekog od kolega, prima na gotovo dnevnoj bazi.
- Zovu me često da im nekog preporučim, raspituju se. Kuhari su u današnje vrijeme baš tražena roba. Na Kornatima radim sezonski i mogu reći da mi je fantastično. Chef mi je dao potpunu slobodu u radu, vjeruje u mene, uz to imam priliku raditi s puno svježe i različite ribe, što je rijetkost - rekao je Ante, ali nam se i požalio na činjenicu da kao Dalmatinci, ribu rijetko konzumiramo.
- Riba kao namirnica je definitivno zanemarena, kako u Dalmaciji tako i u cijeloj Hrvatskoj. To nije nešto što se može baš preko noći promijeniti, ali bih volio da je drugačije. Mislim da je problem donekle i u svijesti potrošača jer nemamo povjerenja u ribu iz trgovine. Bilo bi super kada bi se napravio model kojim bi se podržali ribari. Plasiranje svježe ribe od lokalnih ribara u trgovine bio bi veliki korak naprijed - drži Ante.
Prvi u obitelji
Zanimljivo da je Ante prvi kuhar u obitelji. S majčine strane naslijedio je ljubav prema različitim okusima i jelima.
- Gurman sam, i volim sve kušati, što se vidi i na meni - sa smiješkom će Ante, koji nam je otkrio da je prvo jelo skuhao sa sedam godina.
- Mislim da su bile bolognese. Sada preferiram kuhati, uz ribu, tjesteninu i rižote. Mislim da sam svojima više i dosadio s tjesteninama, ali baš uživam u tome. Često i doma kuham, skoro svaki dan, rekao bi, ali i kad nisam, kuhinja mi je uvijek u glavi. Ako nisam prisutan fizički, onda razmišljam o nekim novim kombinacijama - verli naš sugovornik.
Osim u kuhinju, Ante je zaljubljenik i u borilačke vještine.
- Trenirao sam jedno vrijeme kickbox i mislio se tim sportom i profesionalno baviti, ali kuhanje je ipak prevagnulo. Sada kada stignem, odem napraviti rekreativni trening, čisto da ostanem u formi - rekao je Ante.
San o svom restoranu
Onda si najbolji kuhar među kickboxerima, pitamo ga.
- Pa, tako mi kažu - kazuje simpatični Ante, koji bi šibensku ugostiteljsku ponudu proširio s kako kaže, dalmatinskim street food restoranom.
- Mislim da to nedostaje Šibeniku, ali i drugim gradovima na obali. Jedan bistro, gdje bi ljudi mogli popiti dobru kavu, pojesti domaći soparnik, srdelu, lokardu, popiti dobru bevandu. Ne trebamo komplicirati kada je hrana u pitanju, imamo vrhunske namirnice, od mesa, ribe i povrća. Bilo bi to dobro prihvaćeno od ljudi - uvjeren je Ante.
Ante će, vjerujemo, svoj ambiciozni duh jednom pretočiti i u svoj restoran. Prije toga, možda i kao prvi korak, je odabir učilišta gdje će iskoristiti dobivenu stipendiju.
- Nisam to još uvijek definirao. Trenutno se konzultiram s ljudima iz organizacije i stručnim žirijem. Oni će nam dati određene smjernice i nakon toga ću odlučiti. Htio bih u Italiju, ali svakako mi je želja napredovati i nastaviti se educirati u visokoj gastronomiji - zaključio je Ante.