Finale će se održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada, a tri najbolja barista osvajaju stručnu edukaciju i certificiranje u ukupnoj vrijednosti većoj od 70.000 kn u Specialty Coffee Association (SCA) Premier Campusu u Matuljima
U Šibeniku se 18.lipnja 2020. u Moderato Cafe&Cakes lokalu održale prve kvalifikacije za novu sezonu Franck regionalnog barističkog natjecanja koje već četvrtu godinu zaredom okuplja ponajbolje konobare iz cijele regije kako bi pokazali svoje umijeće u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave.
Pobjedu prvog ovogodišnjeg kvalifikacijskog natjecanja odnijela je Andrea Jakeljić iz Splita (caffe bar Bravo) plasirajući se time u veliko finale regionalnog natjecanja Franck Barista Contest koje će se ove godine održati uoči Međunarodnog dana kave u Zagrebu. Andrea radi kao baristica u splitskom cafe baru Bravo, a ove godine po prvi put sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju.
„Ovim poslom bavim se već pet godina i trudim se stalno učiti i stjecati nova znanja i vještine kako bi postala još bolja, a natjecanje poput ovog to mi i omogućuje. Jako sam uzbuđena zbog finala u Zagrebu na kojem ću, nadam se, pokazati još više umijeća i kreativnosti“, naglasila je Andrea Jakeljić.
U finale se, kao drugoplasirani, kvalificirao i Ivan Sinčić iz Pirovca (caffe bar Rišpet). Finalisti imaju priliku osvojiti titulu najboljeg bariste u regiji, a tri najbolja i vrijednu glavnu nagradu – stručnu edukaciju i certificiranje u SCA Premier Campusu u Matuljima, jedinom SCA certificiranom centru u ovome dijelu Europe, koji za cilj ima edukaciju specijalista za kavu po međunarodnim standardima te pomicanje granica svijeta kave u Hrvatskoj.
U kvalifikacijskom natjecanju koje se provodi prema pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave, testirala se vještina i umijeće natjecatelja da u roku od osam minuta pripreme po jedan espresso i cappuccino.
Stručni žiri, u sastavu dva osjetilna, jednog tehničkog te glavnog suca, ocjenjivao je okus svakog pojedinog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještinu rada s espresso aparatom i mlincem, osobnu prezentaciju i prezentaciju napitka, kao i čistoću radne površine na početku i kraju izvedbe.
Zanimanje barista danas postaje sve popularnije, a Franck od početka stvara i prati trendove te ovakvim projektima nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa, ali i ostalih napitaka od kave i čaja. Kroz organizaciju natjecanja ovakve vrste nastoji ojačati svoje HoReCa poslovanje u regiji te omogućiti konobarima iz cijele regije stjecanje znanja i vještina ključnih za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.
U kvalifikacijama će i ove godine sudjelovati 50-ak barista odabranih iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje, a nakon Šibenika, kvalifikacijsko natjecanje slijedi 25. lipnja u Zagrebu te 16. srpnja u Lovranu.
Veliko finale, u organizaciji Francka, održat će se u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada na kojem će se za titulu najboljeg ovogodišnjeg bariste boriti 10 finalista iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....