StoryEditorOCM
LifestyleDugoročni utjecaj

Zastrašujuća posljedica koronavirusa: čak i par mjeseci nakon dijagnoze kod nekih pacijenata zabilježeni kognitivni problemi, ovako se manifestiraju

Piše M.P.
3. studenog 2020. - 09:25

Rezultati novog istraživanja o dugoročnom utjecaju koronavirusa na zdravlje pacijenata sugeriraju da i nakon oporavka postoji opasnost od dugoročnih kognitivnih oštećenja, čak i nekoliko mjeseci nakon početne dijagnoze. 

Studija, koja je obuhvatila više od 84,000 pacijenata, tek treba biti recenzirana, a objavio je medRixv.

Iako su stručnjaci i ranije naglašavali kako pacijenti oporavljeni od Covid-19 mogu doživjeti niz kognitivnih problema poput poteškoća s koncentracijom, pa čak i gubitka pamćenja, ovo je prvo istraživanje koje je imalo za cilj izmjeriti u kojoj je količini moždana funkcija oštećena koronavirusom. Neki nalazi ove studije istovremeno su zapanjujući i zastrašujući, prenosi BGR.

Studija je pokazala da ljudi koji su preboljeli Covid-19 "imaju lošiji učinak na kognitivnim testovima nego što bi se očekivalo s obzirom na njihovu detaljnu dob i demografske profile." Važno je napomenuti da poteškoće nisu uočene samo kod pacijenata koji su u to vrijeme imali infekciju Covid-19, već i kod pacijenata koji su se oporavili tjednima i mjesecima prije.

U slučajevima u kojima su pacijenti razvili ozbiljne simptome koronavirusa koji su zahtijevali hospitalizaciju, znanstvenici su otkrili da koronavirus može postariti mozak za oko 10 godina, što studija izjednačuje s padom IQ-a od čak 8,5 bodova.

Drugo slično istraživanje iz Northwesterna u kojem je sudjelovalo 509 hospitaliziranih bolesnika s koronavirusom otkrilo je da je 31% od njih doživjelo encefalopatiju, dijagnozu koja uključuje niz promijenjenih funkcija mozga, uključujući zbunjenost, gubitak pamćenja, probleme s koncentracijom, pa čak i male promjene osobnosti.

"Nakon odlaska iz bolnice, samo 32,1% bolesnika s encefalopatijom moglo se brinuti samo za sebe, u usporedbi s 89,3% onih koji nisu razvili encefalopatiju. Zabilježena je i veća smrtnost kod bolesnika s encefalopatijom (21,7%) u odnosu na 3,2% onih bez", stoji u tom istraživanju.

Danas, prema ovim istraživanjima, nema sumnje da je jedan od zastrašujućih aspekata koronavirusa upravo njegova sposobnost da utječe na zdravlje i kognitivne funkcije osobe nekoliko mjeseci nakon oporavka. U ovom trenutku ostaje ipak ne znamo dovoljno kako bismo mogli imati odgovor na pitanje hoće li se pacijenti koji bilježe kognitivni pad moći vratiti na razinu moždane funkcije prije koronavirusa jednom kad bolest prebole.

20. travanj 2024 05:26