StoryEditorOCM
Zanimljivostidobra hrana

Chef Jakov Ujaković iz Pelegrinija najbolji je mladi kuhar u Hrvatskoj! Kultnom šibenskom restoranu još jedna vrijedna nagrada

Piše Lidija Lončarić/JL
4. listopada 2022. - 10:14

Završili smo još jednu sezonu gastronomskog izbora Dobri restorani, u nastavku donosimo pobjednike

Zaključili smo još jednu, 11. po redu, sezonu najpoznatijeg hrvatskog gastronomskog izbora Dobri restorani te su u zagrebačkom hotelu Esplanade dodijeljene nagrade najboljim restoranima i chefovima. Izbor je održan u organizaciji Jutarnjeg lista i časopisa Dobra hrana, pod pokroviteljstvom glavnog partnera projekta Hrvatske turističke zajednice.

U potrazi za najboljima, ove smo sezone obišli više od 120 hrvatskih restorana te, u potrazi za onima koji godinama ostaju dosljedni u vrhunskoj kvaliteti ponude i odnosima s gostima, novim licima i skrivenim biserima, izdvojili one koji su se posebno istaknuli.

Priznanja smo i ove godine dodijelili restoranima u četiri kategorije; Tradicionalni restoran, Restoran visoke kuhinje, Hotelski restoran visoke kategorije i Restoran kreativne urbane kuhinje. Svaki od posjećenih restorana ocijenili smo prema četiri osnovna kriterija, a to su kvaliteta hrane, usluge i ambijenta te vrijednosti za novac. Na kraju, nakon dugotrajnog vijećanja i rasprave, odluku o rangiranju najboljih donio je četveročlani žiri. U prekrasnoj dvorani hotela Esplanade nagrade su dodijelili čelni ljudi Jutarnjeg lista i partneri projekta, a dodjeli su prisustvovali brojni uzvanici iz gastronomskog svijeta i javnog života.

Nagrada za najbolji tradicionalni restoran pripala je splitskom restoranu Dvor, gdje smo isprobali sjajna jela chefa Hrvoja Zirojevića. Drugo mjesto pripalo je restoranu Buščina u Umagu, a treće Crnoj svinji u Čepinu.

Zagrebačkom restoranu Tekka pripalo je prvo mjesto u kategoriji kreativne urbane kuhinje. Na drugom mjestu našao se restoran PiNKU fish&wine u Splitu, a na trećem zagrebački El Toro Restaurant & Bar.

Najboljim restoranom u kategoriji Hotelski restoran visoke kategorije proglašen je Cap Aureo u rovinjskom Grand Park Hotelu. Drugo mjesto u istoj kategoriji pripalo je restoranu Zinfandel‘s zagrebačkog hotela Esplanade, dok se na trećem mjestu nalazi Nebo restaurant&lounge by Deni Srdoč u Hilton Rijeka Costabella.

U kategoriji najboljih restorana visoke kuhinje vodila se prava borba, a naš je stručni žiri prvim mjestom na kraju odlučio nagraditi restoran Noel, ujedno i jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom. Na drugom mjestu zasjao je ManO2, a na trećem LD Restaurant na Korčuli.

Osim najboljih restorana, posebnu smo pozornost posvetili i izboru najboljeg chefa godine, a ta je titula ove godine pripala svestranom, upornom i talentiranom Hrvoju Kroflinu koji nas je svojim inovativnim jelima u restoranu ManO2 oborio s nogu.

Nagradu "Andrej Barbieri", pokrenutu u spomen na chefa Barbierija koji je imao velik utjecaj na modernu hrvatsku gastronomiju, svake godine dodjeljujemo mladim chefovima u usponu. Nagrada je to koja pripada pojedincima koji su svojim dosadašnjim radom pokazali velik talent i upornost te se od njih mnogo očekuje i u budućnosti, a ove je godine otišla u ruke Jakovu Ujakoviću iz šibenskog restorana Pelegrini.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, na svečanoj dodjeli podijelili smo i nagradu za Vinsku kartu godine. Ovo priznanje svake godine dodjeljujemo restoranima koji posebnu pažnju posvećuju izboru i ponudi vinskih etiketa, a ovog je puta pripala šibenskom Pelegriniju i sommelieru Branimiru Vukušiću.

image

Branimir Vukušić i Jakov Ujaković
 

Matija Djanješić/Cropix
16. studeni 2024 01:27