StoryEditorOCM
ZanimljivostiTUPURKOVSKI U ŠIBENIKU

Došao je čuti pismu i popiti ‘svoje‘ šibensko pivo: No, morao se zadovoljiti ‘žujom‘ i dobrom spizom, kod Žurića i u Peškariji

Piše Zdravko Pilić
26. kolovoza 2021. - 12:47

Vasil Tupurkovski posjetio je Šibenik, i otišao a da pivo šibenske pivovare 022 Vedrana i Luke Škugora, ono koje nosi ime 83:82, po legendarnoj utakmici finala Šibenke i Bosne – popio nije! Morao se zadovoljiti - 'Žujom'! Vijest o tome – s pripadajućom slikom - poslao nam je skladatelj Goran Šarac, direktor Ohridfesta, koji se s Vasilom zatekao prošlog tjedna u Šibeniku, za vrijeme održavanja festivala Dalmatinske šansone.

Naime, kako nam je napisao Šarac, čim je vlasnik najpoznatijih brkova iz šibenske povijesti, Vasil Tupurkovski, saznao da delegacija Ohridfesta dolazi u posjet kolegama iz Festivala Dalmatinske šansone, izrazio je želju da posjeti Šibenik, popije bocu piva i posluša dalmatinsku pismu.-' Kako nismo uspjeli naći pivovaru, sjeli smo u lokal g Žurića – Tomasseo, op.a - i kako i njega nije bilo pojeli smo dobru spizu i popili žuju. Kasnije smo uživali u Peškariji i sa nostalgijom razgovarali o starim vremenima.' - ispričao nam je Šarac.

'Iako nam nije bilo sudjeno naći poduzetne pivare niti košarkaške aktere proveli smo dan u prijatnom ugodjaju na šibenskoj rivi. Gostoljubivost ljudi iz Šibenskog festivala nadmašila je sva očekivanja i zauzvrat su pozvani su na druženje u Ohridu u rujnu.'

Vedranu Škugoru bilo je, kada smo ga nazvali, silno žao što ga Vasil i njegova makedonska ekipa nisu pronašli, ni njega ni njegovu pivovaru na Meterizama, na putu prema Bilicama, pokraj koje je i novootvorenu točionica. Tupurkovskom je pivo 83:82 u travnju ove godine, na 38 godišnjicu utakmice za titulu prvaka Jugoslavije poslao preko kolege Krume Ivanovskog, iz makedonske varionice Hotch Potch, s kojim je zajedno proizveo prvo hrvatsko – makedonsko pivo 'Hertz'.

A sada ćemo mi u njegovo ime, poslati Goranu Šarcu njegov broj mobitela, pa nema šanse da će se drugi put mimoići. I da neće zajedno popiti pivo!

Inače, i sam je Goran Šarac zanimljiva pojava. On je, kako nam se sam predstavio, hrvatski skladatelj, koji živi u Sloveniji, čiji mu završetak si. ima e-mail adresa i predbroj telefon preko kojeg smo se čuli, a istodobno je i direktor makedonskog Ohridfesta.

A vezan je za Šibenik još jače od Tupurkovskog. Djed mu je kaže, iz okolice Šibenika. Po prezimenu je lako zaključiti odakle – s Miljevaca. Što bi mogao biti novi podatak Šimi Piliću za njegov Leksikon Drnišana, o kojem marljivo skrbi i dopunjava ga novim prilozima i građom već nekoliko godina. Svi(je)t je mali !

26. lipanj 2024 06:47