StoryEditorOCM
Zanimljivostizvijezda masterchefa

Frano Kekez: Tražile su me cure, a bogme i gay muškarci! Al‘ imam ja svoju Drnišanku...

Piše Braco Ćosić/SD
13. prosinca 2021. - 16:22

Jeste li zaboravili možda Franu Kekeza, 33-godišnjaka iz Hrvaca kod Sinja? Onoga momka što je izazvao živo zanimanje odustajanjem na Master Chefu, onoga što je sam sebi podapeo nogu i napustio natjecanje?

A predviđali su mu da bio mogao biti i pobjednik. Preko noći raspisali su se o njemu skoro pa svi portali, dnevne novine. Anonimni do tada prvostupnik matematike i fizike s privremenim radnim mjestom u Osnovnoj školi "Josip Jović" u Aržanu postao je zvijezda.

No kako to biva danas u ovom vrtložnom životu, svakog čuda za tri dana pun kufer.

I gdje je danas Frano Kekez kojemu se u vrijeme njegovih zvjezdanih trenutaka javljala mala vojska što obožavateljica, što obožavatelja, što radi, kako živi, kuha li što, dok mu kreda i spužva nisu u ruci pred pločom s matematičkim zadacima?

I tako se mi zaputismo u Aržano, prvo se najavivši ravnatelju škole Frani Biliću Prciću. Vrijedni ravnatelj kojega je i njegov imenjak Kekez stotinu puta spominjao, ljubazno nam je ugovorio brifing sa svojim imenjakom.

Pitamo ga kakav je Frano za komunikaciju, a on odgovara: Bojim se da nećete doći do riječi jer je komunikativan, pričljiv i pametan momak. Tu je u nas u školi na određeno vrijeme, jako je marljiv i pouzdan - hvali ga ravnatelj Bilić Prcić.

image
'Javilo mi se par muškaraca istospolne orijentacije i bilo mi je simpatično ha-ha-ha! I oni su, brate, pedantni, odmah poslali fotografije, adrese...'
Braco Ćosić

Život u Aržanu

I doista, imao je ravnatelj pravo. Prvi kontakt sa Franom Kekezom preko velikoga odmora bio je za svakog novinara impresivan.

- Pitajte što vas interesira, sada sam ovih petnaestak minuta vaš! - bijaše Franin prvi komentar.

Vidimo da će on više govoriti nego što mi imamo pitanja; prepustismo se, moramo priznati ugodnom monologu nekadašnje MasterChefove zvijezde.

- Imam 33 godine, iz Hrvaca sam. Prvostupnik sam matematike i fizike, studirao u Splitu i sada sam ove zadnje dvije godine upisao studij u Mostaru.

Radim ovdje u Aržanu i mogu kazati da sam prezadovoljan poslom, kolektivom, ma svime i svačim! Sve me ovdje podsjeća na onu seriju "Život na sjeveru". Ovdje nisu ljudi kao tamo u mojim Hrvacama...

Tamo kod mene ti, za nešto objasnit', ispričaju babine konake, a ovdje ti kažu dvije riječi i sve su ti objasnili. Ljudi su ovdje komunikativni, druželjubivi, pametni i sve im stane u jednoj rečenici - opisuje Frano Kekez Aržančane.

Frano ti možeš biti alkar, trčati Alku i gađati u sridu, prekinusmo na trenutak Franin monolog.

- Ne mogu, neka sam iz Hrvaca. Zašto? Pa zato što su nam kazali da smo mi Kekezi potekli od Turaka i onda da smo se prekrstili. I sada se jedna stara kuća u Hrvacama zove Kekezova kula.

A Vreba, taj naš izvor, od davnina je pripadao Kekezima. Danas je to vlasništvo obitelji Zorica, poznatih naših alkara. Znači Alku trče neke plemenite obitelji iz Cetinskog kraja. Eto, to je priča koja je meni poznata... - veli Frano.

image
'Kako profe imaju i neke benefite, dosta praznika, možda paralelno budem radio još nešto'
Braco Ćosić

A ima li zvijezda MasterChefa curu?

- Imam. I sada ćete pitati odakle je, jel tako? E, reći ću vam da je tamo iz okolice Drniša, tek sam upao u vezu i ne znam još datum ženidbe!

Na koga Frano dobro kuha? Na majku?

- Majka je zanimljiva i problematična kuharica. Kada hoće, divno kuha, posebno ove iznutrice, ali nije ono baš da bih je nahvalio.

A Frano, otkada Frano kuha?

- Od svoje četrnaeste godine i dobro mi ide, pa sam u kući uglavnom ja kuhao. Evo, danas su mi javili da moram nešto ispeći na 130 stupnjeva, pa ću odmah iz Aržana pravac Hrvace. U Hrvacama ima dobrih mesara, ali mesarski ceh je stvarno ugrožen velikim trgovačkim lancima.

Nisan ima posla...

Evo Frano, samo jedan upit o MasterChefu. Zašto si se javio i zašto si onako odustao?

- Ma nisam ima' posla, a ja sam čovik od akcije, pa sam htio da se nešto događa. MasterChef nema neke stroge kalupe, ali opet ima nešto što mi se nije dopalo. Ja sam htio izraziti baš tu svoju konzervativnost i uvjerenja, bez obzira hoće li se nekome svidjeti ili ne.

Onda sam dobio posao u Aržanu, a to je meni bio cilj i tako, sve se to izmiješalo... - diplomatski odgovara Frano.

image
'I sutra se vidim u razredu, učiti djecu, biti pedagog. Ovo iskustvo u Aržanu je predivno...'
Braco Ćosić

Frano vjernik, Božić ide?

- Nastojimo biti i ja i brat Petar praktični vjernici. Trudimo se. Stariji baš ne idu u crkvu, mi mlađi da. S bratom sam dobar, iako za njega ne bih dao život, ali za njegovu dicu sigurno bi! 

Ide Božić, a ja sam kompletno rasprodan u Hrvacama. Moram kuhati ekipama po kominima, po onim malim ugodnim kućicama di se suši meso. Sada ćemo se malo dimiti... Eto, sad sam izašao iz anonimnosti, pa zovu na sve strane.

Nego, jesu li se Frani nakon MasterChefa javljale žene?

- Jesu, priznajem, javljale su se i bilo je i par zanimljivih. No, ono što me je nasmijalo, javilo mi se i par muškaraca istospolne orijentacije i bilo mi je simpatično ha-ha-ha. I oni su, brate, pedantni, odmah poslali fotografije, adrese...

Gdje Frano vidi sebe sutra?

- U razredu, učiti djecu, biti pedagog. Ovo iskustvo u Aržanu je predivno. Baš mi posao leži i nastojat ću čim prije steći zvanje magistra matematike i fizike. A kako profe imaju i neke benefite, dosta praznika, možda paralelno i bude još nešto.

Recimo vrhunski restoran "Frano Kekez"?

- Ha ha ha, zašto ne, možda, ali ti za to treba potpora ljudi. Imam neki obiteljski posao, vidjet ćemo.

Recept: Jetrica na sinjski

Evo meni jedno od najdražih jela. Jetrica na sinjski.
Znači, jetrica od čokla. To je ono između teleta i mladoga junca. Jer nema ti više teletine prave. Ne može se to kupit ko nekada...

Znači, prvo se s jetrice skine opna i onda se nareže jako, jako tanko, ala venecijana, da nema žilica. I treba izbjegavati donje dijelove jetre, taj dio je gorči.

Za pripremu treba imati jako kvalitetnu tavu, koja drži toplinu, znači da u sebi ima više željeza.

Za početak tu tanko izrezanu jetru začiniti maslinovim uljem, onda se napravi pešt od dobre pancete i češnjaka.

Prvo ćete ugrijati tavu do temperature samoga plina, kada se dobro ugrije, ugasite plin.

U tako zagrijanu tavu ubacite jetru i miješate da pokupi toplinu tave. Kada jetra pokupi toplinu, onda ubacite pešt od pancete i češnjaka i začinite po volji.

Za prilog preporučam kremu od blitve, jer je sama blitva, bar meni, gorka.

Bitno je da u pripremi budete atento prilikom miješanja jetrice iz tave i pešta.

E, tu je taj štos, moj prijatelju, priprema. No nadam se da će čitatelji iskoristiti tu termičku toplinu tave i osjetiti kada je jetra gotova i kad je vrijeme za pešt. Jelo je gotovo kada se tava ohladi.

 

20. studeni 2024 20:21