Najveća mi je novogodišnja želja da moja obitelj bude sretna i zdrava, kaže Franka Štengl, pobjednica RTL-ova kulinarskog showa “Tri, dva, jedan - kuhaj!” koja je u konačnici uspjela zadiviti Tomislava Špičeka, Željku Klemenčić i Ivana Pažanina, “pomesti” konkurente i postati pobjednica sedme sezone ovog spektakla finih jela i zamamnih mirisa.
Par s Dinom
Franka (24) dolazi iz mjesta Rude, kraj Samobora. Studentica je ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i obožava kuhati od malih nogu. U “Tri, dva, jedan - kuhaj!” prijavila se kako bi upoznala nove ljude, iskusila nešto novo i zanimljivo te naučila nove recepte i kulinarske trikove, ali i kako bi vidjela što znači biti ispred kamera i sudjelovati u showu. Po čemu će pamtiti 2019. godinu?
- Bila je to godina ispunjena smijehom i suzama, novim iskustvima, novim poznanstvima, završecima i počecima. Sve u svemu, jedna dobra godina - kaže Franka koja je tijekom emisije kuhala u paru s nogometnom trenericom i sutkinjom Dinom Khaled Barghathi (27) koja je rodom iz Libije, a u Zagreb se doselila prije 18 godina. Za razliku od Franke koja voli jesti thai i japansku kuhinju, Dina je ljubiteljica libijske hrane, a jela voli začiniti, pa su djevojke, koje u kuhinji pokazuju sasvim različite afinitete, tijekom showa imale uspone i padove, no većinu trzavica na setu rješavale su kompromisom. Što je najvažnije što je Franka naučila u ovom showu?
Konkurencija
- Najvažnije što sam naučila tijekom showa jest tko sam ja i što sve mogu. Upoznala sam svoje granice i sposobnosti te samu sebe u jednom novom okruženju u kojem se nisam poznavala ranije - kaže plavokosa Samoborka koju je zadnji ispit na fakultetu ponukao da se prijavi u emisiju.
- Pripremala sam zadnji ispit na diplomskom studiju i stigao mi je pop-up na laptopu. Kako je sve zanimljivije od učenja, odlučila sam se prijaviti na show koji je bio nekako moja želja još od prve sezone - kroz smijeh kaže Franka, koju pitamo tko joj je bio najveći konkurent tijekom kulinarskog showa.
- Na samom početku kao najveću konkurenciju vidjela sam Roberta i Brunu koji su ušli u show s velikim znanjem i željom za učenjem. Kasnije su mi svi bili konkurencija jer nas je bilo sve manje i manje - iskreno kaže Franka, koja je tijekom sedme sezone emisije nerijetko dolazila u sukobe s Ivanom Pažaninom. Njegove “petice”, kojom je dugo ocjenjivao hranu što su je Dina i ona pripremale, poručujući im tako da su kuhale prosječno, cure su sanjale noćima. No, nije to bilo sve, jer je Pažanin u jednoj emisiji zamjerio Franki da ga ne gleda dok on govori, prigovorivši joj da mu na taj način pokazuje nepoštovanje kao kulinarskom sucu. Franka je otada nastojala da Pažanina, čim se on samo i nakašlje, gleda netremice, a u backstageu bi nakon ocjenjivanja znala prokomentirati kako ne razumije zašto je splitski chef Dinu i nju uzeo na “pik”. Je li se bojala slavnih kuhara?
- Nisam se pribojavala mentora nego njihovih reakcija i komentara. Najviše me zanimalo kako će moju hranu prokomentirati Željka zato što nju gledam kao gastronoma s puno iskustva - diplomatski odgovara Franka koja će novčanu nagradu potrošiti na putovanje koje dugo priželjkuje.
Tajland
- Ostvarit ću si još jednu želju u životu i otići na Tajland - otkriva Franka, koja kuha od malih nogu, a kuhati je učila od svoje mame.
- Prvo jelo koje sam u životu skuhala bilo je varivo od kelja. Imala sam osam godina, no moje prvo jelo nije bilo za pamćenje. Bilo je previše gusto jer sam napravila valjda pola lonca zaprške - prisjeća se Franka koja je u “Tri, dva, jedan - kuhaj!” najzadovoljnija bila svojom piletinom s curryjem i kozicama, a najmanje zadovoljna kuhanom šunkom, zeljem i krumpirovim žgancima u finalnom tjednu.
Pošto su u sedmoj sezoni showa žene kuhale protiv muškaraca, pitamo pobjednicu, kuhaju li po njezinu iskustvu bolje žene ili muškarci.
- Tu su negdje. Teško bi prevagnula na samo jednu stranu - kaže Franka, koja tijekom showa mentore nije imala prilike zadiviti svojim omiljenim jelom - graškom s noklicama.
Čega uvijek mora biti u hladnjaku pobjednice showa?
- Pekmeza, sira i povrća - ističe djevojka koja više voli slatka nego slana jela. Kao svaka Samoborka, obožava lokalne specijalitete: rudarsku greblicu, samoborske kremšnite, samoborske česnofke, samoborsku kotlovinu... Svega toga bit će na Silvestrovo i na glavnom trgu, gdje će i Franka dočekati Novu godinu, u društvu svog dečka i njihovih prijatelja. A prije i poslije vesela ekipa okrijepit će se waldorfskom salatom, heljdinim kruhom s orasima, rižotom s graškom i mentom, juhom od bundeve, sarmom, puricom s mlincima, pitom od jabuka i samoborskim kremšnitama.
Waldorfska salata
• 75 g oraha
• pola glavice Iceberg salate
• 100 g kozica
• list celera
• 1 jabuka Granny smith
• 50 g bijelog grožđa
• 100 g grčkog jogurta
• 1 žlica senfa dijon
• 1 žlica jabučnog octa
• 1 žlica meda
• 1 limun
• sol i papar
Kozice blanširati te ohladiti, grožđe oprati i rezati na četvrtine (izvaditi koštice), jabuku i salatu narezati na trakice. Orahe i list celera nasjeckati sitnije. Od grčkog jogurta, senfa, octa, limuna, meda, soli i papra napraviti dressing. Sve zajedno pomiješati i ohladiti te servirati uz topli heljdin kruh s orasima.
Heljdin kruh s orasima
• 500 g heljdina brašna
• 1 kocka svježeg kvasca
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žličica šećera
• 1 žlica soli
• 100 g oraha
• 1 žlica maslinova ulja
• 1 dl toplog mlijeka
• 3 dl tople vode
Svježi kvasac razmutiti s mlijekom i šećerom te ostaviti da se digne. Brašno pomiješati sa soli, praškom za pecivo, orasima (nasjeckanim) i uljem. Dodati kvasac i polovicu vode te miješati dok se ne povežu svi sastojci. Dodavati vode ili brašna po potrebi dok se ne formira okruglo tijesto. Dizati 30 minuta i peći 45 minuta na 180°C u pećnici.
Rižoto s graškom i mentom
• 300 g riže arborio
• 100 g luka
• 325 g graška
• 3 povrtne kocke
• svežanj mente
• 4 dl maslinova ulja
• 100 g sira grana padano u komadu
Prvo prodinstati luk i dodati rižu koju tostiramo i podlijevamo temeljcem od kocke, dio graška izmiksamo u pire i dodajemo kad je riža pri kraju. Na samom kraju umiješamo grašak i sitno sjeckanu mentu, sa strane napravimo ulje od mente (sitno sjeckanu mentu staviti u maslinovo ulje) koje prelijemo po vrhu uz dodatak ribanog sira.
Juha od bundeve
• 1 hokaido tikva
• 1 butternut tikva
• 3 krumpira
• 5 mrkava
• 1 pileća leđa za temeljac
• 1 dl vrhnja za kuhanje
• 1 dl bućinog ulja
• 200 grama bućinih koštica (oguljenih)
list celera i peršina (pola vezice sve zajedno)
ulje, sol, papar, vegeta
Prvo staviti kuhati temeljac od pilećih leđa, mrkve, celera i peršina sa začinima. Dok se temeljac kuha, treba oguliti i prirediti tikve, krumpir i mrkvu. Povrće narezati na podjednake kockice te staviti na ulje i dinstati, podlijevati po potrebi pilećim temeljcem. Kad povrće omekša, pasirati ga štapnim mikserom i dodavati temeljac do željene gustoće juhe i začine po potrebi. Kod serviranja pokapati juhu bućinim uljem i vrhnjem te dodati bućine koštice.
Sarma
• 1 veća glavica kiselog kupusa
• 700 g mljevene junetine
• 300 g mljevene svinjetine
• 300 g riže
• 150 g luka
• 200 ml pasirane rajčice
• brašno
• Sol, papar
Veće listove kupusa odvojiti za sarme, ostatak glavice narezati na trakice. Meso, rižu, luk i začine pomiješati te sirovim puniti sarme. Napraviti zapršku na koju dodajemo pasiranu rajčicu i zalijevamo vodom, dodajemo sarme i narezano zelje te kuhamo poklopljeno 1.30 sati na laganoj vatri.
Purica s mlincima
• 3 kg purica
• brašno
• voda
• sol, papar
Puricu dobro nasoliti dan ranije i ostaviti preko noći da upije sol. Zagrijati ulje u loncu i preliti puricu vrućim uljem prije no što ide u pećnicu na 220 °C 15 minuta. Pokriti puricu papirom od brašna i smanjiti temperaturu na 160°C, peći je 1,5 sati (pola sata po kilogramu) te na kraju malo pojačati da se zapeče koža. Mlince zamijesiti od brašna i vode te ih formirati u male kuglice i pustiti da tijesto odmori. Valjati ih na tanko i peći u pećnici na 200°C dvije minute (paziti da ne izgore). Vruće slagati na krpu, najbolje pustiti do drugog dana da se prosuše (napraviti ih dan ranije ako možete). Mlince natrgati na komade, preliti kipućom slanom vodom te ocijediti.
Preliti ih vrućom masnoćom od pečenja.
Pita od jabuka
• 250 g oštrog brašna
• 100 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 1 prašak za pecivo
• 170 g maslaca
• 1 cijelo jaje i 1 žutanjak
• 1 kg jabuka
• cimet
Pomiješati brašno i prašak za pecivo s maslacem dok ne dobijemo rastresitu teksturu tijesta. Dodati jaja lagano pomiješana sa šećerom i vanilin šećerom te zamijesiti prhko tijesto. Ostaviti tijesto minimalno pola sata u hladnjaku da odmori. Za to vrijeme oguliti jabuke te ih narezati na kockice i kratko prodinstati na maslacu i šećeru kako bi pustile tekućinu te ih procijediti. Tijesto podijeliti na dva dijela, prvo valjati na oblik kalupa i staviti na dno, dodati jabuke, posuti cimetom te od drugog tijesta napraviti pokrov u obliku košare (plesti trake).
Peći 40 minuta na 180°C.
Kremšnite
• 1,2 l mlijeka
• 3 žlice brašna
• 1 žlica gustina
• 1 puding od vanilije
• 200 g šećera
• 7 jaja
• lisnato tijesto
Lisnato tijesto ispeći na okrenutom plehu. Brašno, gustin i puding od vanilije pomiješati i dodati u sedam istučenih žumanjaka sa šećerom. Bjelanjke istući u snijeg. Mlijeko zagrijati na vatri i prije no što zavrije, preliti mješavinu jaja, brašna, gustina i pudinga te vratiti sve u lonac i kuhati kremu dok ne bude gusta. U gotovu vruću kremu lagano umiješati snijeg od bjelanjaka te kremu preliti na lisnato u visoki pleh i pokriti drugim lisnatim. Dobro ohladiti prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....