Kalij je važan mineral i elektrolit koji ima važnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama; od pomaganja u kontrakciji mišića do održavanja pravilnog srčanog ritma. Adekvatan unos ovog minerala ključan je za održavanje optimalne razine krvnog tlaka i smanjenje rizika od hipertenzije, moždanog udara te bubrežnih kamenaca, a možemo ga naći u raznim namirnicama od kojih u nastavku nabrajamo njih sedam, piše Živim.
ZDRAVSTVENE PREDNOSTI KALIJA
- Kalij je esencijalni elektrolit koji pomaže u provođenju električnih impulsa. Oni pak govore našem srcu kada treba kucati, našim mišićima da se kontrahiraju te našem živčanom sustavu da prenosi impulse - objašnjava Maggie Michalczyk, dijetetičarka iz Chicaga.
Kalij također može imati pozitivne učinke na zaštitu kostiju no, potrebna su dodatna istraživanja.
SEDAM NAMIRNICA BOGATIH KALIJEM
Iako je moguće dobiti dodatni kalij dijetetičari se slažu da je najbolje zadovoljiti svoje potrebe za ovim mineralom kroz unos hrane. Izdvajamo sljedeće:
Suhe marelice
Suho voće, poput suhih marelica, može osigurati prilično dobar omjer kalija pa tako 130 grama ovog ploda sadrži oko 1510 miligrama kalija. Međutim, važno je osvijestiti da je ovakav oblik voća pun šećera, stoga bi oni s dijabetesom trebali biti posebno oprezni.
- Bogato antioksidansima i prirodnim šećerima, suho voće odličan je prirodni međuobrok koji uz to može pomoći u održavanju energije tijekom vježbanja - navodi dijetetičarka Tori Vasko.
Leća
Ova mahunarka je puna kalija. 200 grama sirove leće sadrži oko 1300 miligrama kalija.
- Uz bogatstvo kalija, leća je odličan izvor biljnih proteina i vlakana koje možemo dodati u razna jela – savjetuje dijetetičarka Tara Tomaino.
Avokado
Još jedna namirnica prepuna kalija je sveprisutni avokado, koji sadrži oko 728 miligrama ovog minerala u 160 grama ploda.
- Osim što je odličan izvor kalija, avokado također osigurava zdrave prehrambene masti, dijetalna vlakna, vitamin K, vitamin E i folat - kaže Michalczyk te dodaje kako je poznato da u sve nabrojane benefite, avokado podržava zdravlje srca, poboljšava probavu te potiče zdravu kožu.
Edamame
Ako želite unijeti više kalija u svoju prehranu, konzumacija edamama, nedozrela i mekana zrna soje mogu biti odličan izbor s oko 676 miligrama kalija dostupnog u 155 grama ovog kuhanog povrća.
- Soja sadrži i izoflavone koji dokazano pozitivno utječu na zdravlje srca - navodi Vasko.
Slatki krumpir (batat)
Manje poznati izvor kalija, 150 grama kockica slatkog krumpira sadrži oko 488 miligrama kalija.
- Ovo korjenasto povrće ne samo da je bogato kalijem, već osigurava i vitamine A i C te vlakna - kaže Michalczyk te dodaje kako slatki krumpir podržava zdravlje očiju, pomaže u jačanju imunološkog sustava i osigurava zdravlje kože.
Banane
Jedna od najpopularnijih namirnica, banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama tog minerala.
- Poznate po visokom udjelu kalija, banane mogu povećati energiju te promicati zdravlje probavnog sustava. Uz kalij banane obiluju dijetalnim vlaknima, vitaminima C i B6 te magnezij - napominje Michalczyk.
Špinat
Tamno lisnato povrće poput špinata još jedna je namirnica iz lepeze onih koje su prirodno bogate kalijem. 30 grama sirovog špinata sadrži oko 167 miligrama kalija.
- Špinat uz mineral kalij dodatno obiluje vitaminima A, C i K, kao i željezom te antioksidansima - kaže Michalczyk.
SIMPTOMI I UZROCI NISKOG KALIJA
Kada je količina kalija u krvi ispod 3,8 mmol/l riječ je o hipokalijemiji (niskoj razini). Uzroci tome mogu biti određeni lijekovi, diuretici, antibiotici, proljev ili povraćanje; znojenje i niske razine magnezija. Budući da je kalij važan za funkcioniranje stanica svaki manjak može izazvati neželjene simptome poput grčeva i slabosti mišića, umora, nepravilan rad srca, a teška hipokalijemija i paralizu mišića.
KOLIKO JE KALIJA PREVIŠE
Hiperkalijemija označava visoku razinu kalija u krvi, višu od 5,0 mmol/l. Tri su stupnja:
1. blaga (5,0 – 5,5 mmol/l)
2. srednje teška (5,5 – 6,0 mmol/l)
3. teška (iznad 6,0 mmol/l)
- Iako je ovo stanje rijetko, češće se javlja kod onih osoba s bubrežnim problemima. Najbolje je razgovarati s liječnikom ili registriranim dijetetičarom ako imate pitanja ili nedoumica o vašim specifičnim potrebama za kalijem - savjetuje Michalczyk te dodaje dok god se jede hranjiva i uravnotežena prehrana, možemo biti sigurni da smo unijeli adekvatnu količinu ovog važnog minerala, piše Živim.