Imaju li klimatske promjene, nesnosne vrućine i dugotrajne suše i svojih dobrih strana? Eto, da nam je netko prije rekao da ćemo šparoge brati dva puta godišnje, u proljeće i jesen, rekli bi mu da je lud, a ovih se dana to pod viđa normalno. Tako smo stručke nježnih, zelenih izdanaka divljih šparoga u srijedu ujutro zatekli i na šibenskoj pijaci. Po cijeni od sedam eura, za stručak, mac ili kiticu, pa tko voli - nek izvoli! O cijenama se ne raspravlja, jer - u pitanju je delikatesa! Prodavač nije bio puno razgovorljiv, niti se htio slikati - ‘Slikajte šparoge, ja vam ne volim medijsko eksponiranje!‘ - kazao nam je.
A Šibenčane više ništa ne čudi – ‘Kako je krenulo, još će o Božiću bit i kupit trišanja, kako mi se baba znala narugat kad bi je pita šta će mi uzet za dar‘ – kazao nam je jedan u prolazu, dodajući kako je kišna jesen nakon dugotrajne suše očito učinila svoje i prevarila šparoge. Koje su ‘izbrokvale‘ po drugi put ove godine. Još ako je područje na kojem rastu bilo opožareno, stvorili su se svi uvjeti za jesensku berbu.