StoryEditorOCM
ZanimljivostiVažnije od novca

Osam diskretnih milijardera koje nikad nećete vidjeti jer im je iznad svega do privatnosti

Piše mozaik sd
18. kolovoza 2023. - 19:31

Oni koji imaju najviše novca, milijarderi, često se najviše skrivaju od javnosti.

Business Insider izdvojio je osam takvih za koje bi se moglo reći da im je privatnost možda i važnija od bogatstva.

Philip Anschutz

Philipa Anschutza čija se vrijednost, prema Forbesu, procjenjuje na 10,7 milijardi dolara, mediji zovu najpovučenijim američkim milijarderom. Prvi je milijun stekao radeći u željezničkoj i naftnoj industriji, a potom se bacio na svijet zabave i sporta. Njegova kompanija Anschutz Entertainment vlasnica je poznatog festivalskog brenda Coachella, ali i nekoliko sportskih momčadi, više od stotinu klubova, kazališta i arena, a zadužena je i za produkciju više od 25 glazbenih festivala.

Anschutz izbjegava javnost i tijekom svoje karijere održao je samo dvije konferencije za novinare, prenosi Lider.

image

Philip Anschutz

Afp

Frederick Barclay

Jednojajčani blizanci, David i Frederick Barclay, poznate su, ali i vrlo tajanstvene figure. Prije dvije godine, David je preminuo, dok je Frederick živ i broji 88 godina. Netom prije Davidove smrti, Forbes je njihovo bogatstvo procijenio na četiri milijarde dolara. Braća Barclay posjedovali su tako internetsku trgovinu Very (poznatu i kao Shop Direct), medij The Daily Telegraph i hotel The Ritz u Londonu. Braći se ‘tepa‘ da su ‘najzloglasniji povučeni milijarderi u Ujedinjenom Kraljevstvu‘.

image

David i Frederick Barclay

Michael Stephens/Afp

Obitelj Cargill-MacMillan

Nešto što ste danas pojeli vjerojatno je prošlo kroz neki aspekt poslovanja obitelji Cargill-MacMillan. Poljoprivrednim carstvom upravljalo je i upravlja sedam generacija, a na Boombergovoj listi 2022. obitelj je osvanula na osmom mjestu najbogatijih na svijetu, a, prema Forbesu, broji čak 12 milijardera.

Pauline MacMillan Keinath ima najveći udjel u Cargillu i vrijedi 7,2 milijarde dolara, dok se Marthino bogatstvo procjenjuje na 1,3 milijarde dolara.

Jack Ma

Jack Ma je prije nekoliko godina dospio na svjetske naslovnice jer je nestao iz javnosti, ali se u međuvremenu vratio i preuzeo funkciju gostujućeg profesora na Tokijskom fakultetu. Ma je s neto vrijednošću od 24,4 milijarde dolara bio najbogatiji Kinez. Obogatio se osnovavši e-trgovinu Alibaba, a potom i fintech kompaniju Ant Group koja upravlja popularnom platformom za plaćanje Alipay. Privlačio je pozornost ekstravagantnim potezima poput proslave umirovljenja koju je organizirao na olimpijskom stadionu pred 60 tisuća ljudi. Njegov prijatelj, Chen Wei, za USA Today je 2014. izjavio da je Jack Ma vrlo jednostavan i skroman te da su njegovi omiljeni hobiji još uvijek tai chi i kung fu romani.

image

Jack Ma

Jaime Reina/Afp

Obitelj Mars

Obitelj Mars je najpoznatija po brendovima poput M&M‘s, Snickers, Twix i Dove, ali i prilično uspješnim prehrambenim brendovima (Ben‘s Original) i brendovima za kućne ljubimce (Pedigree, Iams i Cesar). Prošle ih je godine Bloomberg postavio na drugo mjesto ljestvice najbogatijih obitelji te njihovu neto vrijednost procijenio na nevjerojatnih 160 milijardi dolara.

Ike Perlmutter

Isaac ili Ike Perlmutter bogatstvo je stekao proizvodnjom akcijskih figurica koja ga je dovela do Marvel Comicsa. Taj 80-godišnjak je 2005. postao izvršni direktor kompanije te zaslužan za prodaju Disneyu za četiri milijarde dolara. Njegova neto vrijednost se, prema Forbesu, procjenjuje na 3,9 milijardi dolara.

Tim se golemim bogatstvom ne razmeće, a u javnosti se, tvrde upućeni, zna pojaviti zamaskiran. Ike navodno i uživa u svojoj reputaciji tajanstvenog i štedljivog, a sramežljivu prirodu neki pripisuju i jakom izraelskom naglasku.

image

Ike Perlmutter s Donaldom Trumpom 2017.

Brendan Smialowski/Afp

Obitelj Reimann

Jedna od najbogatijih njemačkih obitelji, Reimanns, stoji iza konglomerata JAB Holding Company koji danas posjeduje brendove poput Krispy Kreme, Panera i Peet‘s Coffee. Članovi obitelji uključuju braću i sestre Wolfganga Reimanna, Matthiasa Reimann-Andersena, Renate Reimann-Hass i Stefana Reimann-Andersena, a svaki od njih, prema Forbesu, vrijedi 5,4 milijarde dolara.

Iako su izbjegavali pozornost, obitelj je na naslovnice dospjela 2019. kad su donirali 10 milijuna eura u dobrotvorne svrhe i to nakon što su otkrili nacističke grijehe članova svoje obitelji.

Braća Wertheimer

Alain i Gérard Wertheimer, obojica u 70-ima, treća su generacija vlasnika Chanela. Njihov djed, Pierre Wertheimer, sklopio je ugovor s Gabrielle ‘Coco‘ Chanel 1924. godine te kreirao novi poslovni entitet Parfums Chanel. Dogovor je bio da proizvodi poznati miris Chanel No5 u zamjenu za postotak u kompaniji, a potom ju je u potpunosti preuzeo 1954. Alain i Gérard naslijedili su kompaniju nakon smrti oca Jacquesa Wertheimera 1996. Alain je predsjednik, dok Gérard vodi odjel za satove, a svaki, prema Forbesu, vrijedi 32,6 milijardi dolara. New York Times je braću nazvao ‘najtišijim modnim milijarderima‘.

Kompanija Chanel je dugo bila tajnovita i u vezi svojih financija te 2018. prvi put objavila svoje prihode (9,62 milijarde dolara za 2017.), prenosi Lider.

Bilo bi dobro da se i neki ovdašnji bogataši ugledaju an tihe milijardere, a ne da se razmeću bogatstvom.

image

Chanel, milijarde dolara vrijedan brend diskretne braće Wertheimer

Afp
29. travanj 2024 02:44