StoryEditorOCM
ZanimljivostiSLASTAN I ČASTAN

Ova neugledna mahunarka spasit će vas od ‘izgaranja’ i štiti srce! Gastroadvent u Splitu odaje joj počast

Piše L. Go
17. prosinca 2023. - 09:34

Paljenje treće svijeće ovogodišnjeg došašća – a u sklopu dugovječne gastronomske manifestacije Gastroadvent – dogodit će se ove nedjelje u poznatom restoranu u Splitu.

Treću svijeću pale novinari TV postaja, uz prigodnu gastronomsku priču kojoj je ovogodišnji lajtmotiv pomalo zaboravljena, no nutritivno iznimno vrijedna mediteranska biljka: dobri, stari rogač.

Gastroadvent u Splitu svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije u režiji poznate nutricionistice Olje Martinić, a ona je za treću adventsku nedjelju pripremila jedan zanimljiv aspekt rogača kao voćke koja svojim ljekovitim svojstvima može blagotvorno utjecati na sve učestaliju boljku današnjice: “burnout”, ili unutarnje izgaranje zbog prekomjernog stresa.

Protuupalan, antioksidativan

Upravo novinari – palitelji svijeća na gastroadventskom vijencu – vrlo su, nažalost, podložni tom “izgaranju”: rokovi koji nas “gaze”, neizvjesnost, radno vrijeme koje je praktički uvijek, nemilosrdna javna kritika, pa čak i prijetnje koje doživljavamo, čine nas novinare i reportere žrtvama “burnouta”.

Pa ako rogač kao dokazano zdrava biljna kultura pomaže u suzbijanju simptoma, toplo ga pozdravljamo. Uostalom – da parafraziramo staru pjesmu o vinu – bolje da je rogač nego likarije!

image
Shutterstock/

– Kronične nezarazne bolesti već više od pola stoljeća čine glavni uzrok smrti u Hrvatskoj, kao i u svijetu. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je 2020. godine u Hrvatskoj od nezaraznih bolesti umrlo 47.600 ljudi, s udjelom u mortalitetu od čak 92 posto!

One su u literaturi poznate kao “bolesti životnog stila”. Jedan od glavnih pristupa u djelovanju medicine životnog stila je upravo modifikacija nezdravih obrazaca prehrane – ukazala je Martinić.

Za adventskim stolom naći će se maštovita i nadasve zdrava jela od rogača i s rogačem, mediteranskom biljkom iz familije leguminoza koja potječe s Bliskog istoka.

Važna komponenta koju sadrži rogač je selen, neophodan sastojak enzima i proteina – selenoproteina – koji sudjeluju u reproduktivnom procesu i reguliraju metabolizam štitnjače. Znamo da ona prva “pogine” od stresa.

– Rogač djeluje protuupalno, antidijabetski, antioksidativno, kardioprotektivno, hepatoprotektivno, renoprotektivno i vrlo neuroprotektivno i stoga je među vodećim namirnicama u dijetoterapiji “burnouta”.

Danas egzaktno možemo dijagnosticirati razinu “burnout” stanja i s istim se uspješnije nositi – poručila je “mama” Gastroadventa, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić. 

image
Shutterstock/
03. svibanj 2024 03:44