StoryEditorOCM
ZanimljivostiNeviđeno

Veliki sjevernokorejski vođa Kim Jong-un slomio se pred mnogobrojnim ženama i zaplakao kao malo dijete!

Piše JL
6. prosinca 2023. - 08:35

Kim Jong-un prošloga vikenda u Pjongjangu je sudjelovao na Petoj nacionalnoj konvenciji majki, a obraćajući se upravo njima, moleći ih da "pomognu zaustaviti kontinuirani pad nataliteta u zemlji i ojačaju nacionalnu moć", vrhovni vođa čak je i zaplakao.

- Zaustavljanje pada nataliteta te pružanje dobre skrbi i obrazovanja djeci obiteljske su teme koje se tiču svih nas te ih trebamo rješavati s našim ženama i majkama - rekao je Kim Jong-un dok je bijelim rupčićem brisao suze s lica.

Brojke UN-a procjenjuju da je od 2023. stopa plodnosti - ili prosječan broj djece koji rodi žena u Sjevernoj Koreji - iznosila 1,8, što je potvrdilo produženi pad iste tijekom posljednjih desetljeća.

Iako je Sjeverna Koreja jedna od najsiromašnijih nacija u svijetu, promjena u njezinoj demografskoj strukturi slična je onoj u bogatim zemljama, kažu stručnjaci.

- Mnoge obitelji u Sjevernoj Koreji ne žele imati više od jednog djeteta jer znaju da im za njihov odgoj i školovanje treba puno novca - rekao je Ahn Kyung-su, voditelj web stranice koja se fokusira na zdravstvene probleme u Sjevernoj Koreji.

Ahn, koji je intervjuirao mnoge sjevernokorejske prebjege, kaže i kako su goleme količine prokrijumčarenih južnokorejskih TV serija i filmova u posljednjih 20 godina također utjecale na činjenicu da žene u Sjevernoj Koreji ne žele rađati više djece.

- Kroz spomenuti program upoznale su povišeni društveni status koje žene imaju u nekim drugim zemljama - objasnio je.

Podsjetimo, Pjongjang je između 1970-ih i 1980-ih provodio programe kontrole rađanja kako bi usporio poslijeratni rast stanovništva. Stopa fertiliteta u zemlji zabilježila je veliki pad nakon gladi sredinom 1990-ih, kad su umrle stotine tisuća ljudi.

Prema izvješćima koja su ove godine objavili sjevernokorejski državni mediji, zemlja je uvela niz beneficija za obitelji s troje ili više djece, uključujući povlaštene besplatne stambene aranžmane, državne subvencije, besplatnu hranu, lijekove i kućanske potrepštine te obrazovne pogodnosti za djecu.

image

Kim Jong-un na Petoj nacionalnoj konvenciji majki

Str/Afp

Agencija za statistiku Južne Koreje procijenila je kako populacija Sjeverne Koreje iznosi 25,7 milijuna, a predviđa se da će ista do do 2070. godine smanjiti na 23,7 milijuna.

Ahn, voditelj ranije spomenute web stranice, vjeruje kako se Kim Jong-un počeo sve češće pojavljivati u javnosti s kćeri Kim Ju-ae jer se nada da će tako ohrabriti Sjevernokorejce da imaju što veće obitelji.

image

Kim Jong-un na Petoj nacionalnoj konvenciji majki

Str/Afp
27. travanj 2024 14:15