StoryEditorOCM
ZanimljivostiIZABRAO TOMISLAV BILUŠ BELI

Šibenski koktel majstor ima recept za dva ljetna koktela koja možete i sami napravit kući - prvi je višnja sour a drugi je Gluva ura!

Piše Zdravko Pilić
28. srpnja 2024. - 10:12

Ima li neki koktel koji možemo i sami pripraviti, u ovo vruće ljetno doba, i to od domaćih sastojaka, koje imamo kod kuće, a ne da za njegovu pripravu moramo obiti banku? - pitali smo Tomislava Biluša Belog, poznatog šibenskog koktel majstora i barmena, vlasnika Koktel bara Vintage u staroj gradskoj jezgri. - ‘Ima!‘ - kao iz topa nam je odgovorio Beli i podijelio s nama – i vama – recept za čak dva ljetna koktela. Jedan od likera od višnje a drugi isto na bazi višnje, samo od maraschina!

image

Tomislav Bilus vlasnik Vintage koktel bara

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Prvi bi mogli nazvati Višnja Sour. Uzmemo liker od višnje, dvije doze, pola naranče i pola limuna. U čašu stavimo duplu odzu višnje te iscijedimo pola naranče i pola limuna. Lagano protresemo u staklenki od nekog kiseliša ili u nekom ‘taperveru‘, ovisi tko što ima. Izlijemo u čašu te ukrasimo korom od naranče.‘ - jednostavnim nam, svima razumljivim rječnikom, meštar obrazlaže postupak spravljanja osvježavajućih koktela u kućnoj radinosti, bez neophodnih ‘šejkera‘ i ostalog barmen inventara.

image

Na fotografiji: Tomislav Bilus servira koktel u tradicionalnom susku.
Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Tom Dubravec/Cropix

-‘Drugi bi koktel mogli nazvati Gluva ura. Za njega nam trebaju dvije doze Maraschina, jedna doza svježe iscijeđene naranče i jedan decilitar Biter Lemona. Sve sastojka ulijemo i čašu i promiješamo žlicom, a za dekoraciju stavimo – a što drugo – višnju!‘ Dakako, led može ići po želji, netko voli više, netko manje, a dopuštene su i varijacije na temu. Ljeto je, poigrajte se!

21. rujan 2024 00:41