Rijetki su “zlatnogodišnjaci”, kakvih god glazbenih preferencija bili, koji ne znaju legendarnu “Kafu mi draga ispeci” s kojom je davnih 60-ih godina prošlog stoljeća Predrag Cune Gojković vedrio i oblačio gdje god se pojavio. I danas ta svevremenska sevdalinka znade “začiniti” veselice i pirove, no sigurno je jedno - ipak neće biti dio glazbene kulise na skorašnjem natjecanju barista i barmena koje će se u petak, 15. studenoga u 17 sati održati u popularnom “Barcode baru” u Šibeniku jer bi tekst trebalo modificirati. Da, nekim slučajem počinje stihom “Kavu mi, dragi, nacrtaj” ili “Koktel mi, dragi, izmiksaj”, moguće je da bi ušla u užu konkurenciju...
U takvom zafrkantskom tonu, natjecanje Bar Battle vol. 2., najavio je Tomislav Stančić, jedan od najnagrađivanijih i struci najpredanijih šibenskih barista i barmena. To će mu, nakon preklanjske organizatorske premijere “Latte Art Throwdown” natjecanja u crtanju na kavi održanom na Tvrđavi Barone i lanjskog Bar Battle vol. 1. biti treća režija manifestacije takvog tipa. Raduje se Stančić što će u svom gradu opet ugostiti kolege iz struke, pa je ovih dana zaokupljen posljednjim pripremama kako bi svaki detalj “sjeo na svoje mjesto”.
Šta je dobra kava?
- Već nam je dolazak potvrdilo puno više natjecatelja izvan Hrvatske nego što je lani bio slučaj i to mi je izuzetno drago, a odmjerit će znanje i vještine u crtanju na kavi i pripremi koktela. Radit će se jadan latte art i dva koktela na bazi kave. Uz to smo uveli i jednu novost - organizirali smo junior kup. Pridružit će nam se i nekoliko učenika naših srednjih škola, čisto da osjete atmosferu i da im pokažemo koliko taj posao može biti zanimljiv. Neka i oni malo uđu u priču, neka počnu ‘vatat konce. Nije barističko umijeće samo crtati po kavi. Ima tu puno faktora koji odlučuju kakva će ona biti. Zanimljivo je raditi i koktele, ali nije koktel samo mohito. Imat ćemo se prilike malo igrati, pa nek i dica osjete taj “mooving”. Poanta nije samo pobjeda. Jasno, uvik je dobro neki pehar doniti kući, ali svi se mi tu manje-više poznajemo i naglasak je na druženju, zafrkanciji, pozitivnoj vibri... Kod nas je jedan trend, u Bosni drugi, u Sloveniji treći... Ajmo naučiti kako drugi rade, upoznavati se, družiti, izmjenjivati iskustva i nadasve, što je moj mali, privatni cilj -prezentirati Šibenik kao novu zvijezdu hrvatskog turizma. Puno je ljudi i puno turista koji su prošli cili svit i cilu Hrvatsku i baš su mi naglasili kako je Šibenik puno lipši i od Dubrovnika i od Splita i od Zadra, baš zato jer je mali, neistražen, poseban... A meni srce ka kuća - lokalpatriotski će Tome.
Obiteljsko druženje
Zasad mu je, dodaje, dolazak potvrdilo nekoliko jakih imena iz struke iz cijele Hrvatske, ali bit će tu i drugih vrsnih znalaca, pobjednika natjecanja iz cijele regije i svi se vesele dolasku u Šibenik.
- Baš se “nabrijavaju” susretu i cjelodnevnom happeningu jer neće to biti samo natjecanje. Kroz jutro ćemo, naprimjer, predstaviti nove načine kuvanja kave. Svi znamo za “turkiju”, svi znamo za espresso... Ajmo, rekli smo, predstavit neke novitete kao što je V60, Chemex, Aeropress.
Za to je zadužen Karlo Purić, glavni sponzor za kavu koji je, inače, pobjednik nekoliko natjecanja u Hrvatskoj i regiji. Vrhunski je znalac koji prži vlastitu specialty kavu što je izuzetno teško. Doći će sa svojim slovenskim kolegom koji ima svoju farmu. U tom području treba poznavati brojne finte. Je digresija, al’ nije isto pržit kavu 12 minuta na 200 stupnjeva, 12 minuta na 300 stupnjeva ili 13 minuta...
I onda - nek te ne’ko zapriča, zagori kava u tren i mo’š sve bacit. A te specialty kave su, inače, puno skuplje nego ove industrijske. Karlo će, uglavnom, držat predavanje kako kuvat i na što se triba pazit jer, recimo, nije ista granulacija mljevenja kave za espresso i za V60...
Razlika je i u vrsti vode koju ćeš koristit jer samo zahvaljujući vodi kava može bit totalno različita. Pa se mora mislit i na to koliko grama se stavlja, koliko je fino samljevena... More parametara odlučuje pobjednike - otkrio je blagoglagoljivo šibenski meštar od kave i koktela.
Svaki je natjecatelj, inače, a to je bio slučaj i prošlih godina, bio obavezan poslati fotografiju motiva latte arta, istog onog kojega će crtati na natjecanju kako bi se izbjegle bilo kakve manipulacije. Uspješan latte art rezultat je, veli, talenta i iskustva.
Vježba se mjesecima
Na svjetskim se natjecanjima tog tipa satima svakodnevno vježba i po šest mjeseci. Šibenski, pak, Bar Battle nije tako osmišljen. Bit će to naprosto toplo, prijateljsko, skoro pa obiteljsko druženje ljudi od struke i istog zanata. Za tehnički dio natjecanja bit će zadužen barist trener Dušan Kerić, poznato ime iz svog miljea, pa će njegovo stručno oko ocjenjivati svaku i najmanju sitnicu, od brzine curenja kave iz aparata do kvalitete kreme, postignutog kontrasta latte arta, kvalitete slike, čistoće, težine, inovativnosti...
Toliko o kavi i latte artu. A što se koktela tiče, i oni su, kao što rekosmo, na bazi kave. I na bazi još koječega, ovisno o ukusu, volji i želji svakog pojedinog barmena. Jedino je važno da pri izboru sastojaka natjecatelji koriste nešto iz bogate ponude sponzora i da kapnu bar koju kap alkoholnog pića. “Vanka” je, veli Tome, zanimljiv trend “coffee in good spirits”. Uz G3 spirit koji osigurava alkoholnu bazu kao što su Hendricks, Diplomatico, Monkey Shouler... te MONIN koji ima fantastičan portfolio okusa u sirupima koji svake godine izbaci novi hit proizvod, mogu dodati još tri sastojka po svojoj želji, pa tako i homemade sirupe, likere, tinkture... Slobodno! Dapače...
- To suci vole iako je takve proizvode dosta teško dobiti. Triba se tu igrat - razmišljat koliko ćeš stavit arome, koliko šećera, koliko vode, koliko dugo ćeš to kuvat. To je ka natjecanje u rižotu. Sto ljudi - sto rižota. Eto, reka sam sve. Još bi doda na kraju:
- Šibenčani, vidimo se u “Barcodea”, a mi ćemo pivat remix od one “Niko nije lud da spava...”. Jer, kad bi i tija - ne bi moga od pustog kofeina - nasmijao se Tome.
. Po čemu ćeš pamtiti godinu između dva šibenska natjecanja?
- Mogu slobodno reći da sam rastao u struci. I ne samo struci. Oženio sam se i bila je to jedna od najboljih zabava u mojoj privatnoj/poslovnoj karijeri, al' ne bi puno u detalje - tajanstveno će Tome, a onda se spomenuo natjecanja.
- Moj kolega Ivan Siničić iz Pirovca i ja u četiri najbitnija natjecanja u Hrvatskoj smo uvatili tri postolja. Samo se na jedno nismo prijavili. Nemaš ni vrimena, ni mogućnosti stić na sve, ali on je na državnom "Franckovu" uvatija drugo misto, a ja sam na državnom "Juliusovu" uvatija drugo misto, u Sarajevo uvatija treće mjesto, da ne govorimo prva mista na regionalnim natjecanjima. Dobro smo. Zadovoljan sam. Godina je to za pamćenje.
Koliko obični svit pripoznaje te finte, ukuse kave, bira li kafić prema kavi...
- Sve više i više i to me raduje. Više nije ljudima toliko bitno je li neki lokal na dobroj poziciji, pa će sist i gledat ko je šta obuka, ko je s kim doša, a onda tri dana patit od bolova u želudcu od loše kave. Počeli su birati mista di se pije dobra kava i to je jako dobro. Iz tog razloga svake godine minjam ko će mi bit sponzor za kavu tako da Šibenčanima mogu predstavit više različitih pržioničara i više vrsta kava jer dvi farme ii Hondurasa imaju totalno različite kave, da ne spominjem Keniju, Aziju...to su totalno različiti stilovi kave tako da ko se voli bavit s time, ko osjeća tu razliku - to je nešto savršeno, baš za uživat.
- Tija bi naglasiti jednu malu stvar. Polako ću krenit raditi neke evente u Šibeniku da počnemo dizat cilu barsku scenu. Tako ćemo u ovu nedilju, 17. napraviti promociju knjige Miroslava Kljajića "Osnove barske miksologije" i to isto u Barcodea u 20 sati. Miroslav je jedan od najboljih hrvatskih barmena, dosta dugo je živija i radija vanka, bija je na "Carnival cruise" i ono što je dosta dobro kod njega, puno se školova, a 2016. i 20017. sudjelova je u finalu "Bacardy Legacy", jednog od najrenomiranijih svjetskih natjecanja, kao predstavnik svih cruiser kompanija. Dvi godine zaredom ponovija je isti uspjeh i jedini je Hrvat koji je uopće sudjelova na jednom takvom privatnom natjecanju u koje se ne ulazi nimalo lako. Dilimo istu ljubav prema miksologiji i tako sam ga uspija "dovabit". On je taman napisa knjigu, a ja je odma kupija i pročita. Knjiga je odlična i, za promjenu, na hrvatskom jeziku. Znači, prvo ide promocija, pa ćemo u dogledno vrime organizirati whisky i rum radionice. Sve ovisi o potražnji i slobodnom vrimenu. Idemo, reka sam, promovirati Šibenik, idemo to dignit na još veću razinu jer u ciloj Hrvatskoj fali vrhunskih koktel barova, restorana. Cilj mi je to malo dignit, sam ne mogu ništa, ali malo-pomalo, ići će to uz pomoć istomišljenika, je l' tako?!