StoryEditorOCM
ZanimljivostiSvjetski dan mora i oceana

U počast sitnoj plavoj ribi, hraniteljici mora i ljudi: srdela i inćun, pečeni i na lešo

Piše B. P.
8. lipnja 2024. - 17:38
U Tribunjskoj luci Sv. Nikola zadarski ribari imali su iskrcaj srdele i incuna s plivarica u kamione hladnjace.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Banci na peškarijama opet su zasrebrili od srdela, inćuna i druge plave ribe. Gotov je lovostaj, razdoblje je mraka i plivarice opet love najvažniju ribu u biološkom lancu Jadranskog mora. Na dan Svjetskih mora i oceana prisjetimo se da se ta skromna riba velike nutricionističke vrijednosti oduvijek nazivala hraniteljicom puka i da je ona ključ održanja vitalnosti mora koje počesto uzimamo zdravo za gotovo.

Ribolov na sitnu plavu ribu čini najveći dio hrvatskog izvoza i temelj je našeg ribarstva. Skromna, a opet, hranjovošću i gastronomski raskošna srdela košta otprilike kao i kutija cigareta. Nitko ne bi trebao sebi dopustiti da pokraj takve hrane iz mora ostaje gladan!

Donosimo dva recepta za pripremu srdele i inćuna, mićuna ili krivca kako ga još nazivamo u Šibeniku. 

Srdele u pećnici pripravljaju se na dva načina, sa i bez kapule narezane na ploške. Osnovni recept sa sastojcima je sljedeći:

3 žlice maslinova ulja

3 češnja češnjaka

stručak svježeg peršina

krupna sol

sok jednog limuna

Očistite srdele. Nasjeckajte češnjak i petrusimen pa ih pomiješajte s uljem i malo krupne soli. Smjesom dobro premažite srdele pa ih složite u vatrostalnu posudu ili padelu. Prelijte ih ostatkom marinade, pa još po njima pokapajte limunov sok. U zagrijanoj pećnici (180 stupnjeva) pecite srdele 20-25 minuta. Za to vrijeme u slanoj vodi kuhajte povrće. Brokulu, brasunice, mladi kupus ili blitvu, za prilog pečenim srdelama. Ukoliko ćete staviti kapulu, tada je narežite na ploške i stavite na dno posude za pečenje, a povrh slažite kako je prethodno opisano.

Leši inćuni

Za mnoge je poklonike jednostavne kuhinje inćun na ovaj način najibolji. U teči se zakuha voda s kvasinom, lovorom, ružmarinom, paprom i pusti da prokuha. Nareže se i par feta limuna, i kada to malo proključa, dodaju se inćuni. Nema točne recepture, nije ni potrebna, važno je da voda malo prekrije ribu. Neka prokuha 10 minuta, potom se skine s vatre i odlije najveći dio juhe. Ostavi se malo, da prekrije dno posude. Inćuni će ostati čvrsti, zbog kiselosti kvasine i limuna, te ih se začini maslinovim uljem, nasjeckanim kaparama, paprom, petrusimenom i s dva-tri usitnjena češlja mladog luka, te se oprezno promiješa s onim ostatkom juhe.

Ovako se mogu pripremiti i srdele, s time da se napravi i juha, kao od svake druge ribe, oduvijek cijenjena u Mandalini i Docu. U nekim verzijama te lešade juha se sačuva da se u njoj skuhaju krumpiri, te se izrezabi na ploške dodaju ribi i zajedno začine. 

U slast, i hvala moru.

 

 

17. lipanj 2024 08:09