StoryEditorOCM
ZanimljivostiISTRAŽIVANJE

Znamo da su muškarci stvarno bolji u navigaciji od žena, razlog bi vas mogao poprilično iznenaditi

Piše MOZAIK SD
27. siječnja 2024. - 13:14

Muškarci možda nikada neće pitati za upute kada se izgube, ali novo istraživanje tvrdi da su bolji navigatori od žena kada su u pitanju upute.

Tako je. Stereotip je istinit. Ali to nema mnogo veze s razlozima za koje se ranije vjerovalo.

"Spolne razlike u ponašanju ili izvedbi mogu proizaći iz bioloških ili kulturnih procesa koji nemaju mnogo veze s evolucijom", napisali su istraživači sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign u svom radu objavljenom u The Royal Society.

Istraživači su ranije vjerovali da je evolucija veliki razlog zašto su muškarci bolji u navigacijia jer bi povijesno muškarci često putovali dalje od kuće od žena.

Sada, nakon proučavanja 21 različite vrste, uključujući ljude, znanstvenici vjeruju da, budući da društvo često potiče dječake da se igraju vani više od djevojčica, prisiljava ih da razviju svoje navigacijske vještine u mlađoj dobi.

image
Shutterstock

"Prilično je očito da je razlika u ljudskom spolu rezultat kulture, a ne evolucije", rekao je za Dailymail.com Justin Rhodes, profesor na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign i koautor studije.

Rhodes je dodao da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo kako se oblikuje funkcija mozga kako bi muškarci bili superiorniji u navigaciji.

"Činjenica da se osobina kod ljudi svodi na to kako ste odgojeni, odgovara na pitanje kako žene mogu prevladati taj jaz", rekao je i dodao: "To je samo pitanje iskustva."

01. svibanj 2024 16:49