StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIGLA PROMJENA

DHMZ za dio zemlje izdao crveni meteoalarm: Temperature idu uspod nule, a bit će i snijega

Piše Šibenski.hr, JL, Hina
27. ožujka 2023. - 08:58

Stigla je promjena vremena s kišom i naglim zahlađenjem, koju su meteorolozi najavili za kraj ožujka.

Državni hidrometeorološki zavod je izdao priopćenje zbog vremenskih prilika. Za većinu zemlje je za danas na snazi žuti meteoalarm zbog potencijalno opasnog vremena.

Crveno upozorenje

Crveno upozorenje je za Velebitski kanal zbog ojačane bure u noći, a navečer jake do olujne, s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) te za srednju i južnu Dalmaciju gdje se očekuje mjestimice vrlo jaka do olujna bura i tramontana. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Narančasto upozorenje objavljeno je za Kvarner i Kvarnerić zbog pojačane bure u noći, a navečer jake do olujne bure i tramontane, s najjačim udarima vjetra 35-6 čvorova (65-10 km/h) te sjevernu Dalmaciju zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, navodi se u upozorenju i ističe kako je preporučljivo da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Također je vjerojatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.

Snijeg i jaka bura

Najavljeni su snažni pljuskovi, osobito na obali, a u gorskoj Hrvatskoj će biti i snijega. Duž obale će danas poslijepodne puhati jaka i olujna bura.

DHMZ je najavio da val oborine stiže danas prijepodne. Mogao bi biti popraćen i grmljavinom, a ne može se isključiti i mogućnost tuče. Danas će uz zahlađenje kiša u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no ne očekuje se stvaranje snježnog pokrivača jer će oborina biti manje od sredine dana.

Dan će biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i buru, javlja DHMZ i dodaje da će se sutra vrijeme postupno smirivati. Ipak će još biti dosta vjetrovito uz mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega.

U utorak i srijedu temperature ispod nule

DZMZ najavljuje da će u utorak biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U unutrašnjosti ujutro uglavnom slab mraz, a sredinom dana i poslijepodne mogući su lokalni pljuskovi susnježice ili snijega. Vjetar većinom umjeren, u Slavoniji i vrlo jak, sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji mjestimice i s olujnim udarima. Minimalna temperatura zraka od -2 do 2, a na Jadranu od 4 do 8 °C. Maksimalna većinom između 7 i 10, a na Jadranu 11 i 13 °C.

Vakula: Sutra stabilnije

Pljuskove snijega i niske temperature najavljuje i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Kiša uskoro prestaje u središnjoj Hrvatskoj, no ponovno počinje u istočnim krajevima Hrvatske, a također pljuskovi praćeni mjestimice i munjama i gromovima postoje i još će poneki sat postojati na krajnjem jugu Hrvatske, kaže Vakula i dodaje da unatoč zahlađenju u odnosu na prošli tjedan, jutra zapravo nisu hladna za ovo doba godine.

- Dapače, temperatura zraka viša je nego što je to uobičajeno, uglavnom između 6 i 9 stupnjeva, uz mjestimičnu kišu, ponegdje i umjeren sjeverni, sjeverozapadni vjetar, a još vjetrovitije bit će tijekom dana uz promjenjivu naoblaku i dalje i poslijepodne i povremene pljuskove. Čak može biti i mjestimične grmljavine u središnjim i istočnim krajevima Lijepe naše, kaže Vakula za HRT.

Najviša dnevna temperatura bit će između 11 i 14 stupnjeva, a u Dalmaciji i oko 16.

Tijekom dana će na Jadranu biti čestih olujnih, ponegdje i orkanskih udara bure i tramontane.

Vakula je najavio da će najmanje kiše biti na zapadu Istre.

- Sutra će biti nešto povoljnije, stabilnije, sunčanije svakako, ali ne još uvijek sasvim stabilno - naime, uz dotok hladnog zraka i još uvijek povremeni dotok vlage sutra se mogu dogoditi pljuskovi ne samo kiše, nego u unutrašnjosti i snijega, rekao je Vakula.

25. travanj 2024 01:16