StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetanaliza inflacije

Dokad će više rasti cijene? Ovog smo ljeta bili rekorder EU-a u poskupljenju jedne namirnice. Evo što nas može tješiti

Piše Sanja Stapić/SD
2. rujna 2023. - 21:00

Hrvatska je u srpnju bila rekorder u Europskoj uniji po najvećem skoku cijena zamrznutog voća od 47 posto, a prva je bila i po skoku cijena vina od 16,6 posto.

Ne zaostaje Hrvatska ni rastom drugih cijena hrane u srpnju u odnosu na isti lanjski mjesec pa je bila druga po skoku cijena jaja, krumpira, svježeg povrća i sladoleda, treća po rastu cijena svježeg voća i svinjetine, četvrta je bila po poskupljenju kruha i smrznutog povrća, šesta po podizanju cijena konditorskih proizvoda, janjetine i piva, deseta po poskupljenju svježe i smrznute ribe, a 12. po poskupljenju govedine i teletine, prema podacima koje je objavio Eurostat.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Europski statistički ured inflaciju mjeri harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije. Harmonizirani indeks računa se iz iste košarice dobara i usluga kao nacionalni indeks potrošačkih cijena, ali uključuje potrošnju nerezidenata.

Brašno jeftino, a kruh...

U srpnju je u Hrvatskoj inflacija po racionalnim indeksu potrošačkih cijena iznosila 7,3 posto, a po harmoniziranom indeksu je bila osam posto. Premda inflacija usporava u Hrvatskoj, ona je i dalje vrlo visoko pozicionirana kao šesta u Uniji po stopi inflacije od osam posto.

Što se hrane tiče, ona je daleko od usporavanja, harmoniziranim indeksom rasta cijena hrane i bezalkoholnih pića od 12,9 posto Hrvatska u Uniji zauzima 10. mjesto.

U srpnju su cijene kruha u Hrvatskoj porasle 18,9 posto i samo su tri zemlje imale veće povećanje, dok su istovremeno cijene brašna rasle svega 1,9 posto i samo je u pet zemalja bio niži rast cijena. Brašno je jedan od malobrojnih prehrambenih proizvoda koji se rastom cijena cijele ove godine nalazi među zemljama s najmanjim poskupljenjima, ali se isto ne može kazati za kruh. Po poskupljenju kruha u prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatska je među šest zemalja s najvećim rastom cijena.

image
Niksa Stipanicev/cropix/Cropix

Ima i svijetlih primjera...

Ima i svijetlih primjera kao što su jestiva ulja, kojima su cijene pale na godišnjoj razini za 40 posto, što je najveće sniženje cijena ulja u Europskoj uniji.

Pojeftinila je i piletina, i to za 3,9 posto, što je drugi pad cijena u Uniji. Niske cijene tih proizvoda rezultat su Vladinih mjera ograničavanja cijena kojima je limitiran rast cijena suncokretovog ulja, brašna, šećera, mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, cijelog pileta, svinjskog mljevenog i carskog mesa.

Hrvatska je s 8,6 posto skoka cijena mlijeka bila na 19. mjestu u EU-u, na 23. mjestu je bila po 6,5 posto skupljem jogurtu i 24. zemlja po rastu cijena sira od sedam posto.

Šećer je u srpnju poskupio 31,6 posto i taj je rast bio jedan od najnižih u Uniji, svega je pet zemalja imalo manji porast cijena šećera. U Njemačkoj, koja je imala rekordno poskupljenje šećera u EU-u, cijene tom proizvodu su narasle 70 posto. Jasno je da nas u trenu kada Vlada prestane ograničavati cijene čekaju poskupljenja štićenih proizvoda... 

image
Jakov Prkic/cropix/Cropix
27. travanj 2024 22:34