StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘bilo je pitanje dana‘

Epidemiolog o novom soju koronavirusa u Hrvatskoj: Ne budemo li poštovali mjere, slijedi nam eksplozija zaraženih. Simptomi britanske varijante nešto su drugačiji

Piše Anita Belak-Krile/SD
10. veljače 2021. - 11:29

Bilo je samo pitanje dana kad će se britanski soj koronavirusa pojaviti i kod nas jer je stigao i u sve zemlje u našem okruženju. To definitivno nije dobra vijest, no ključ širenja epidemije i dalje je u našim je rukama. I protiv ovog soja, kao i onoga iz Wuhana ili bilo kojeg drugog, štitimo se poštujući epidemiološke mjere.

Nosimo maske, držimo razmak, izbjegavajmo okupljanja i na taj način ćemo spriječiti širenje i mutiranog i nemutiranog virusa. Ako ne budemo poštovali epidemiološke mjere, dogodit će nam se se nagla eksplozija zaraženih – kazao nam je epidemiolog dr. Miroslav Venus koji je i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Jasno mu je kaže, da su ljudi frustrirani, željni druženja, da  se mora nastaviti raditi, ali upozorava da nam u slučaju naglog popuštanja mjera ne gine treći val.

Kao što znamo, u Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa, a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Navodima Ivana-Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I.

Britanske mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

Što znamo o britanskom soju?

Simptomi zaraznijeg, britanskog soja koronavirusa nešto su drugačiji od ranije dominantne varijante. Gubitak mirisa i okusa, zaštitni znak zaraze osnovnim sojem koronavirusa, nešto je rjeđi pri zarazi ovom varijantom, dok su kašalj, umor, mijalgija (bol u mišićima) i grlobolja u ovoj verziji češći. Nema razlike u učestalosti glavobolja, nedostatka daha, proljeva i povraćanja.

- Trenutno imamo jako dobre pokazatelje, no pritisak za smanjenjem mjera je velik i ako mu se podlegne i nepromišljeno sve naglo otvori vrlo brzo ćemo se naći u problemu. Još uvijek je hladno, a sad nam stiže novi hladni val koji stvara povoljnije uvjete za širenje respiratornih zaraza. Uz to nemamo ni blizu dovoljno procijepljenih, ne samo s dvije doze cjepiva nego ni s jednom – naglašava dr. Venus.   

Do sada je u Hrvatskoj s dvije doze cijepljeno 40.966 osoba.

Virus je dobio raketni pogon

Venus se u potpunosti slaže s uglednom virologinjom Melanie Brinkmann, savjetnicom kancelarke Angele Merkel, koja je ovaj tjedan upozorila njemačku vladu da ne ide s popuštanjem mjere.

Njemačka znanstvenica koja radi za Helmholtz centar za infekcije za Spigel je izjavila kako bi u tom slučaju brojke odmah porasle. Brinkmann je rekla kako je za virologe samo pitanje vremena, i to tjedana kada će se novi sojevi proširiti cijelom Europom pa tako i Njemačkom.

- Mutirani soj iz Velike Britanije i ostali će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon – zaključila je njemačka virologinja.

29. travanj 2024 16:26