StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprema podacima Ministarstva

Evo koja su zanimanja i koje strukovne škole najpoželjniji u Hrvatskoj; među njima, međutim, nema nijedne iz Šibenika i županije

Piše Šibenski.hr
11. srpnja 2021. - 16:26
Kompleks u kojoj su smještene Tehnička, Srednja strukovna i Industrijsko-obrtnička školaNikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Protekle subote točno u podne ljestvice poretka za upise u srednje postale su konačne, a kandidati su ostvarili pravo upisa samo u onaj program na kojem su u tom trenutku svrstani na ljestvici poretka sukladno ostvarenom broju bodova. Nakon što je portal Srednja.hr objavio listu najpoželjnijih gimnazija, među kojima nije bilo šibenske Gimnazije Antuna Vrančića, ali ni gimnazija u Drnišu i Kninu, evo sada i popisa najpoželjnijih strukovnih škola prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prilikom određivanja stupnja poželjnosti, u obzir se, kao i kod fakulteta, uzima omjer ukupne upisne kvote i broja učenika kojima je taj smjer bio prvi izbor, piše Srednja.hr. Drugim riječima koliko kandidata dolazi na jednu mjesto. Ni na oom popisu, međutim, nema nije strukovne škole iz Šibensko-kninske županije.

 
 

Sukladno tome, najpoželjniji je bio smjer kozmetičar Obrtničke škole za osobne usluge u Zagrebu. Na prva tri mjesta još se nalaze arhitektonski tehničar Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku te tehničar za elektroniku u SŠ Isidora Kršnjavoga u Našicama. Čitav popis, s podatkom o kvoti i broju prvih izbora, možete vidjeti u nastavku. Napomenimo za kraj i kako učenici još moraju do 14. srpnja dostaviti upisnice školama te ostalu popratnu dokumentaciju koju škola traži. Škole same određuju datum i vrijeme zaprimanja upisnica, pa točne informacije o tome trebate potražiti na web stranici škole koju upisujete.

 

1. Obrtnička škola za osobne usluge, Zagreb – kozmetičar (kvota: 26 | prvih izbora: 54

2. Graditeljsko-geodetska škola Osijek – arhitektonski tehničar (kvota: 24 | prvih izbora: 49)​

3. Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice – tehničar za elektroniku (kvota: 12 | prvih izbora: 24)

​4. Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik – automehaničar (kvota: 11 | prvih izbora: 21)

​5. Medicinska škola Pula – fizioterapeutski tehničar (kvota: 24 | prvih izbora: 45)

​6. Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice – tehničar za računalstvo (kvota: 12 | prvih izbora: 22)

​7. Medicinska škola u Rijeci, Rijeka – dentalni tehničar (kvota: 24 | prvih izbora: 43)

​8. Obrtnička škola Koprivnica – tehničar za računalstvo (kvota: 21 | prvih izbora: 36)

​9. Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku, Split – tehničar za mehatroniku (kvota: 24 | prvih izbora: 41)

​10, Medicinska škola Varaždin – dentalni tehničar (kvota: 20 | prvih izbora: 34)

29. lipanj 2024 09:42