StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSud odlučio

Franciškoviću jednomjesečni pritvor, Kovačević pušten da se brani sa slobode; prosvjednici najavili rušenje Vlade 18. prosinca

Piše Marin Dešković/JL, PSD
4. prosinca 2021. - 19:39

 Sutkinja istrage odredila je jednomjesečni istražni zatvor Franciškoviću zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je Kovačević pušten da se brani sa slobode.

Naime, odbijen je zahtjev tužiteljstva da se Kovačeviću odredi istražni zatvor, a sutkinja mu je odredila sigurnosnu mjeru obveznog javljanja u nadležnu policijsku postaju svaki tjedan.

- U svim svojim nastupima moj klijent je postupao miroljubivo i nije propagirao niti bilo koga poticao na bilo kakvo nasilje - komentirao je Franciškovićev odvjetnik Stipica Akrap.

Edin Muminagić, odvjetnik Natka Kovačevića kazao je kako odluka o puštanju Kovačevića da se brani sa slobode stupa na snagu odmah i kako za sada ne razmišljaju o žalbi.

 

RANIJE:

19:20 Antivakserski prosvjedi u subotu poslije podne nastavljeni su na zagrebačkom Trgu Francuske Republike.

Okupilo se između 200 i 300 ljudi, a govornici putem megafona uzvikuju imena osumnjičenih zbog poticanja na terorizam. Čitav skup nadgleda policija, a sve se snima, javlja Dnevnik.hr.

Osim uobičajenih poruka protiv cijepljenja protiv koronavirusa i COVID potvrda, organizatori su pozvali na rušenje Vlade, poručivši premijeru Andreju Plenkoviću da će Vlada RH pasti. Najavili su da će 18. prosinca  "rušiti Vladu".

image
Ranko Suvar/Cropix

Oko 17.30 sati dio se prosvjednika, njih 50-ak, preselio pred Županijski sud gdje bi na ispitavanje trebali biti dovedeni Marko Francisković i Natko Kovačević. Uzvikuju ''U boj, u boj, za narod svoj'', te . Nema nereda, ni incidenata, a policija i dalje sve snima. Cilj je prosvjednika pozdraviti privedene.

U ovom trenutku iza zatvorenih vrata Istražnog odjela u tijeku je ročište na kojem sutkinja istrage odlučuje o prijedlogu tužiteljstva da se Franciškoviću i Kovačeviću odredi istražni zatvor.

 

Također, pred vratima Istražnog odjela u Petrinjskoj ulici nalazi se nekoliko pripadnika interventne policije u punoj spremi, vjerojatno kako bi spriječili da dođe do mogućih incidenata.

 

image
Ranko Suvar/Cropix

No za sada, osim glasnih povika od strane prosvjednika situacija izgleda prilično mirna, štoviše čini se da se prosvjednici polako razilaze.

Odluka o istražnom zatvoru trebala bi biti donesena tijekom večeri.

Na tu odluku, kakva god ona bila, nezadovoljna strana ima pravo žalbe o kojoj odlučuje izvanraspravno vijeće suda.

Podsjetimo, policija je zbog javnog poticanja na terorizam tijekom neprijavljenih prosvjeda protiv epidemioloških mjera pritvorila Marka Franciškovića i Natka Kovačevića dok je preostalih pet jučer uhićenih pušteno na slobodu.

DORH je u priopćenju objavio za što sve tereti okrivljenike.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 4. prosinca 2021. provelo dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. Kaznenog zakona te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021. godine, na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti Covid 19, te objavljivali snimke tih istupa kao i drugih istupa. Osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Republike Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima i te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.

image
Ranko Suvar/Cropix

 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu", naveli su u priopćenju.

 

17. travanj 2024 00:52