StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsoba još ima

Gdje se trenutno može ljetovati na Jadranu i po kojim cijenama? U tijeku su akcije i do 40 posto, ali...

Piše Dora Koretić/JL
6. kolovoza 2023. - 09:18

Svi koji još nisu rezervirali godišnji odmor ne trebaju strahovati jer na Jadranu u srcu sezone i dalje ima mjesta, i to uz prilične popuste koje šakom i kapom posljednih dana dijele i hotelske kuće, ali i privatni iznajmljivači.

No, ne treba prerano slaviti – mnogima će ljetovanje ove godine biti nepriuštivo čak i uz popuste jer su početne cijene bile toliko visoke da su i uz sconto i dalje iznadprosječne.

Posebno to vrijedi za hotele koji prema statističkim podacima imaju jako dobru zauzetost i prosječne cijene pa ne čudi da im sobe čak i uz popust predstavljaju nedosanjani san za većinu Hrvata.

Recimo Valamar na čijim je stranicama u vrijeme našeg pregleda bilo dostupno čak 55 ponuda u većini njihovih objekata i destinacija, ali za priličan novac, piše Jutarnji list.

Pa je tako bilo moguće u terminu od 7. do 13. kolovoza rezervirati Valamar Bellevue u Rapcu, all inclusive uz 13 posto popusta – samo 705 eura po sobi za noć umjesto dosadašnjih 811, koliko je koštalo ranije.

Noćenje s doručkom u Dubrovnik President hotelu sad umjesto 551 košta 426 eura dok je Valamar Parentino hotel u Poreču s polupansionom moguće rezervirati za 589 umjesto 648 eura po sobi.

Maistra je visokim cijenama usprkos uglavnom rasprodana, a moguće je ubosti kakvo noćenje u hotelu Adriatic u Rovinju za 336 ili Pineti u Vrsaru za povoljnih 144 eura po sobi.

Mjesta ima i u hotelima Arenaturista u kojima se u zadanom periodu cijene kreću od dvjestotinjak do gotovo 800 eura za noć u Park Plazi Arena, a za što se na webu navodi kako je u pitanju najbolja raspoloživa cijena za sobu, dvoje gostiju i uslugu noćenja s doručkom.

Kako je za Jutarnji list pojasnio Emanuel Tutek iz BlueRock Consultinga, većina hotelskih kompanija za ovu je godinu u svoje planove stavilo povećanje prihoda od 10 do 35 posto, a kako su dobar dio kapaciteta prodali puno prije početka glavne sezone, mogli su si priuštiti u slobodnu prodaju kasnije staviti sobe po značajno većim cijenama te ih potom prilagođavati tržišnim potrebama.

"Nije to samo Hrvatska, rekordnu sezonu ove godine po pitanju prihoda i turističkog prometa očekuju i Španjolska i Grčka koje su također digle cijene, a jasno je kako je glavni driver inflacija" kazao je Tutek te dodao da s krajem sezone preostaje vidjeti kakve su povratne informacije turista odnosno hoće li oni u većoj mjeri biti zadovolji onime što su dobili.

Na Bookingu je također moguće pronaći i dosta slobodnih soba i apartmana u privatnom smještaju uz koje dolaze najveći popusti – gdjekad i preko 40 posto – no i ti su kapaciteti čak i uz sconto i dalje prilično skupi.

U Splitu smo naprimjer u periodu od 7. do 13. kolovoza uspjeli pronaći skoro 160 ponuda, a među njima nam je izbacilo i jednu luksuznu dvokrevetnu sobu u centru grada koja se nudi uz popust od 44 posto – umjesto 3026, sada za šest noći stoji 1670 eura, a uključuje i doručak.

Nudi se potom i druga luksuzna soba također u centru – njoj je cijena pala 22 posto pa sad umjesto 1402 za šest noći košta 1100 eura, a za 1318 eura moguće je bukirati apartman s dvije spavaće sobe nakon što su ga njegovi vlasnici pojeftinili za 26 posto.

Slobodnog, iako ne puno, pronašli smo i u Rovinju – jedan je vlasnik apartmana s dvije spavaće sobe tako ponudio popust od 44 posto pa se ona sad za šest noći može dobiti za samo 1292 eura (to je 215 eura za noć), a apartman od 50-ak kvadrata u samom centru umjesto 1560 sada stoji 1220 eura.

U Dubrovniku je pak moguće dobiti bolje cijene nego u Splitu - dvokrevetna soba u Lapadu snižena je s 1170 eura na 852 s uključenim doručkom, a apartman u centru grada s terasom gosti će u tom terminu platiti 1042 eura što je prije popusta od 26 posto iznosilo 1416.

Bivša predsjednica zajednice obiteljskog smještaja pri HGK i turistička djelatnica Martina Nimac Kalcina kazala je kako vjeruje da su svi privatni iznajmljivači koji su cijene podigli između 10 i 20 posto ove sezone prošli relativno dobro, no oni koji su cijene dizali i preko toga gostima su trebali isporučiti i poboljšanu uslugu.

"Kad imate dugogodišnje goste koji jako dobro znaju koliko su porasli troškovi ne samo energije već naprimjer i čišćenja, onda rast cijene od 10 do 20 posto ne bi trebao biti problem. No, oni koji su dizali preko toga, a to nisu dodatno opravdali, ti bi mogli imati problem i nezadovoljne goste", kazala je Nimac Kalcina te dodala kako smatra da za narednu sezonu neće biti presudna politika cijena nego komentari koje će gosti imati na ovu turističku godinu.

"Oni koji su nezadovoljni obično to šire dalje i više se ne vraćaju. Po mojem iskustvu, ove su godine slabija neka uobičajena tržišta poput Nijemaca i Skandinavaca, ali osobno ne mislim da je to zbog cijena već moguće činjenice da smo se u marektinškom smislu više orjentirali na neka istočna, susjedna tržišta, a ova malo zapustili", kazala je Nimac Kalcina.

27. travanj 2024 15:48