StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzaboravili na virus

Hoće li potres izazvati rast broja oboljelih? Jutros su u Zagrebu možda zaražene stotine, pravu štetu znat ćemo za desetak dana

Piše A.B.K.
22. ožujka 2020. - 11:50

Mnogi Zagrepčani koji su jutros u zoru, sneni i uplašeni panično izletjeli ispred svojih zgrada zaboravili su na koronavirus.

Maske nisu svima bile prioriteti koje se trpalo u džepove jakni i torbice dok se trčalo što dalje od nebodera i kuća.

U zagrebačkim naseljima, na platoima ispred zgrada živo se razgovaralo i propitivalo tko ima kakva oštećenja u stanovima, a pritom se potpuno smetnulo s uma poštivanje mjera distance.

Nadajmo se da jutrošnji potres neće izazvati još veći eksponencijalni rast zaraženih koronavirusom, koji bi mogao buknuti za koji dan u Zagrebu nastave li građani ispred svojih zgrada grupno prepričavati jutrošnja iskustva. 

I premijer Andrej Plenković danas praćen grupom novinara i snimatelja od jutra obilazi zagrebačke bolnice, maske su na licu, ali se ne drži potreban razmak.  

U isto vrijeme imamo dvije krizne situacije koje po svojim efektima izazivaju potpuno drukčije ponašanje. Moramo se svi smiriti, potres je prošao držimo se reda i nemojmo širiti zarazu.  

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević građanima koji su nakon potresa izletjeli vani savjetovala je da se dobro obuku, izbjegavaju socijalni kontakt i zaštite lice.

"Stavite kape, rukavice, debele jakne, šalove na usta kako vas ovaj hladan zrak ne bi pothladio i da nemamo još većih problema. Molim vas poštujte sve upute Stožera civilne zaštite i nemojte nasjedati svim vijestima koje putuju po društvenim mrežama - one su lažne i bespotrebno uzbuđuju narod - poručila je Grba-Bujević.

Istaknula je da je važno čuvati samog sebe, ali i druge, tako da je distanca među ljudima i dalje potrebna.

"Teško je svima i mi to razumijemo. Svatko ima potrebu da se okupi u teškoj situaciji, molim vas držite se mjera koje smo propisali - apelirala je kazavši kako su službe na terenu, da rade maksimalnim kapacitetom te da se dižu svi ljudi od kuće.

"Sve će biti u redu. Budite mirni, proći će i ova nevolja- smiruje javnost Grba-Bujević. 

05. listopad 2024 07:25