Koliko je kilograma zaraženog kebaba poljskog proizvođača, koji je preko slovenskog posrednika početkom veljače stigao u distribuciju u Hrvatsku, potrošeno prije RASFF upozorenja?
To smo pitanje, koje smo prošli tjedan poslali sanitarnoj inspekciji pa dobili dogovor bez konkretnih podataka, poslali i jučer nakon što su iz sanitarne inspekcije najavili da će javnost izvijestiti o količinama proizvoda koji je potrošen, a ne samo o količinama koje su zaustavljene prije distribucije, piše Jutarnji list.
Iz inspekcije nam je stigao odgovor u kojem se navodi da je kebab iz Slovenije stigao u 57 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, nadzor još nije obavljen u svima, ali se “ne spori činjenica da se u objektima moglo potrošiti ili pojesti od 10 do 150 kilograma”. To znači da je u 57 fast foodova diljem Hrvatske u tih nekoliko dana potrošeno između 570 i 8500 kilograma kebaba.
Evo kako te brojke u priopćenju obrazlaže sanitarna inspekcija:
“Prema zaprimljenoj distributivnoj listi, sporni je proizvod distribuiran u 57 ugostiteljskih objekata. Inspekcijski nadzor obavljen je dosad u 26 objekata, od čega je 17 s distribucijske liste. Rezultati inspekcijskih nadzora ukazivali su da je slovenski dobavljač obavijestio kupce, da je počeo postupak povlačenja i da su nadzirani ugostiteljski objekti odmah nakon primanja obavijesti proizvod povukli s tržišta. Inspekcija je dodatno provela uzorkovanje i analize kebaba drugih serija i drugog porijekla te se čekaju rezultati provedenih uzorkovanja”.
Inspekcija, nakon pritiska javnosti, navodi kako se “ne spori činjenica da se sporan proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu RH i, prema sakupljenim podacima, prosječna tjedna potrošnja kebaba kreće se od 10 do 150 kg, ovisno o objektu”. Uz obaveznu napomenu kako je “činjenica da je prisutnost utvrđena u smrznutom proizvodu, koji prije konzumacije mora ići na termičku obradu, što znatno smanjuje rizik za potrošača ako je ista dobro provedena”.
Sanitarna inspekcija u nastavku dodaje da “konkretnu činjenicu o isporučenim količinama u predmetnom postupku ne utvrđujemo, već možemo samo raspolagati podacima koji su navedeni u službenoj distributivnoj listi zaprimljenoj kroz RASFF sustav”.
“Sa stajališta procjene rizika i postupaka koje vodi sanitarna inspekcija važno je utvrditi da su od trenutka spoznaje da se na tržištu nalazi nesukladni proizvod poduzete sve mjere da se on povuče iz prometa, da se utvrdi postoji li rizik od sličnih proizvoda. Važna je i činjenica da u razdoblju koje je prethodilo zaprimanju RASFF obavijesti pa do današnjeg dana nije zaprimljena niti jedna prijava od HZJZ-a o oboljenju potrošača koje bi se moglo povezati s konzumacijom spornog proizvoda”, zaključuju.
Prije šest dana, 14. veljače, iz Sanitarne inspekcije nam je stigao dopis kako je “Uprava za sanitarnu inspekciju zaprimila putem HR RASFF-a u petak 8. 2. 2019. i subotu 9. 2. 2019. dvije obavijesti u kojima je navedeno da je službenim kontrolama u Sloveniji u mesnom proizvodu kebab utvrđena prisutnost Salmonella spp. i E. coli. Slijedom zaprimljenih obavijesti sanitarna inspekcija obavila je nadzor u sva tri objekta, a dodatno putem HR RASFF-a 12. 2. 2019.
Tada je navedeno kako je sanitarna inspekcija, javlja Jutarnji list, nakon provedenih nadzora utvrdila da ni u jednom objektu sporni proizvod nije zatečen u prometu te da su inspekcijski nadzori i dalje u tijeku. Procjena je da je u pet dana u 50-ak objekata moglo biti pojedeno od 500 do 8500 kg spornog kebaba, bez podataka gdje je sve kebab prodavan u tih pet dana (što smo izričito tražili u dopisu), tim je zanimljivija jer je samo za vikend u gradiću od 20-ak tisuće stanovnika u jednom fast foodu prodano 315 kg te mesne mješavine. No, iz sanitarne ističu da još skupljaju rezultate inspekijskog nadzora pa ih valja i pričekati.
U povodu informacije Sanitarne inspekcije da je prije službenog upozorenja u Hrvatskoj zaraženo poljsko mesu distribuirano u 57 ugostiteljskih objekata, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako nema opasnosti za one koji su ga konzumirali s obzirom da se radi o mesu koje se prethodno mora termički obraditi.
"Ako je netko konzumirao takvo meso, koje se termički obrađuje, nema opasnosti. Ako se pojeo kebab u kojem je bila escherichia coli i salmonela, opasnosti više nema nakon termičke obrade, no to ni u kom slučaju ne znači da ne trebamo bolje kontrolirati proizvode da nam se takve stvari ne događaju", rekao je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....