StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšokirana je

Majka Jean-Michel Nicoliera traži uklanjanje plakata: ‘Moj sin nije glumac ni zvijezda, došao je braniti Vukovar‘

Piše JL
28. listopada 2023. - 11:57

Plakatom na kojemu dominiraju slova "U" i "HOS" te porukom "svima koje smeta pozdrav Za dom spremni neka ne dolaze", vukovarski gradonačelnik Ivan Penava podijelio je Hrvatsku pred 18. studeni, nacionalni Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i jedini od 365 dana u godini kada društvenih podjela ne bi trebalo biti.

Njegova poruka "ne dolazite ako..." nije, međutim, podijelila samo "političare, suce, veleposlanike, policajce, državne odvjetnike, novinare", kojima je izrijekom upućena, već i čitavu javnost, branitelje, a čini se i same HOS-ovce (čiji je doprinos obrani Vukovara neupitan), odnosno njihove obitelji, jer mnogi iza Penavinog ostrašćenog nastupa prilikom predstavljanja obilježavanja programa Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje vide političku predstavu.

Misle tako i Lyliane Fournier te Paul Nicolier, majka i brat na Ovčari mučki ubijenog branitelja Jean-Michel Nicoliera, Francuza koji je Vukovar branio upravo u uniformi HOS-a, a Penava njegov lik i poruku koristi zaštitnim znakom odnosno sloganom ovogodišnjeg obilježavanja, piše Jutarnji.

Na plakatu su, podsjetimo, istaknute njegove riječi "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu", izrečene francuskim reporterima u podrumu vukovarske bolnice neposredno prije pada grada u izjavi koja je glasila ovako: "Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. U Vukovar sam došao kao dragovoljac. Mislim da im trebam pomoći. Vukovar je moj izbor, i u dobru, i u zlu".

Ono što obitelj stradalog Jean-Michela želi je da se taj njima najbolniji dan u godini obilježi dostojanstveno, da se oda počast svim braniteljima i stradalnicima vukovarske tragedije u jednoj koloni bez podjela i politike. Gospođa Lyliane nam kaže kako je gradonačelnik Ivan Penava učinio upravo suprotno, da je preko politike unio razdor a pri tome iskoristio ime Jean-Michela.

- Ja sam putem medija vidjela da je gradonačelnik Ivan Penava predstavio plakat na kojemu je Jean-Michel, to me iznenadilo, jer mi se ni Penava niti bilo tko iz Vukovara nije javio niti me upoznao s tim. No, kako ne razumijem hrvatski jezik, nisam shvatila detalje. Sin Paul i naš prijatelj Herve bili su u Zagrebu na sahrani, pa me je nazvao Paul i objasnio kontekst i prenio Penavine izjave. Tada sam se osjećala šokirano - govori nam Lyliane Fournier, naglašavajući da bi ona, čak i da ju je netko iz Vukovara i kontaktirao, odbila dati dozvolu da se fotografija njezina sina i njegova izjava koristi na ovaj način.

Pitamo je sa čime se konkretno ne slaže.

- Problem je ono što Penava predstavlja na političkoj sceni, s druge strane, Jean-Michel nije ni glumac ni "zvijezda" da završi na plakatu. On je došao braniti Hrvatsku i Vukovar, ali nije bio jedini. Mnogi su poginuli u toj obrani. Penavini motivi su politički, ja ne želim da se ime mojega sina veže uz bilo koju politiku u Hrvatskoj, pa tako ne želim da bude na tom plakatu, već da se s njega ukloni - rekla nam je Lyliane Fournier.

Da je obitelj francuskog branitelja nezadovoljna načinom na koji ga je eksponirao Penava u petak je gostujući na HRT-u kazao ministar branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved. Lyliane nam potvrđuje da se doista njezin sin Paul našao s ministrom te mu iskazao svoje nezadovoljstvo.

- Mi smo u stalnom u kontaktu s ministrom Medvedom, ali to nema veze s njegovim političkim predzankom, već s funkcijom ministra svih branitelja i čovjekom koji nam je najvažniji u našoj potrazi za posmrtnim ostacima našega Jean-Michela. S gradonačelnikom Vukovara Penavom nisam ni u kakvom kontaktu, vidjeli smo se nekoliko puta, na otkrivanju biste, kao i na otvorenju mosta koji nosi Jean-Michelovo ime, ali to je bilo prije sedam, osam godina, pa me tim više iznenađuje ovakav njegov postupak - govori ona.

image
Screenshot Facebook

Nada se, kaže, da će Penava shvatiti i prihvatiti njezin stav iskazan u ovom razgovoru, a ukoliko neće, govori, osobno će mu poslati poruku: "Ne želim da se moj sin koristi u političke svrhe bilo koje stranke!"

- Ne problematiziramo činjenicu da se ističe HOS u ovogodišnjem obilježavanju, samo ne želimo da se oni politiziraju. Čuli smo razne reakcije, izgleda da se ni svi HOS-ovci ne slažu s tom Penavinom idejom i izjavom. Vukovar ih je branilo 58, dvadesetak ih je živo, svatko od njih ima svoj životni put, neki su u politici, neki su angažirani kroz udruge, neki su u raznim poslovnim aktivnostima, ali svi su prijatelji obitelji Nicolier, posebno oni koji su se borili s Jean-Michelom na Sajmištu, dodaje.

I ona će sudjelovati u ovogodišnjoj Koloni sjećanja, i to sa svojim prijateljima.

- Ja sam Francuskinja i mene politika u Hrvatskoj ne zanima. Idem tamo zbog sjećanja na svojega sina i zbog svih koji su poginuli u Vukovaru - naglašava gospođa Lyliane.

Prošle su 32 godine otkako je posljednji puta vidjela svojega sina, toliko traje nada da će se pronaći njegovi posmrtni ostaci kako bi ih mogla dostojno sahraniti.

- Čuvam tu nadu, no kako godine odmiču ona je sve slabija i slabija, ali nikada neće nestati. Ako ga i ne pronađu prije moje smrti ja znam da ta potraga nikada neće stati, jer će iza mene ostati moj sin i moj unuk, naši prijatelji, oni nikada neće odustati, kaže nam kroz suze gospođa Lyliane.

Lyliane Fournier se u Hrvatsku trajno preselila prije osam godina, ovdje će, kaže, ostati do kraja života a želja joj je da jednoga dana bude ovdje sahranjena. Želja joj je također da njezin sin počiva kraj još jednoga vukovarskog heroja - Blage Zadra, kao i njegova sina Roberta.

- Imam poseban odnos s Katom Zadro, bili smo prije desetak dana na godišnjici pogibije njezina supruga Blaga. Kata je moja utjeha i inspiracija. Svaki puta kada mi je teško sjetim se nje i njezine energije. Ja sam u Vukovaru izgubila sina, Kata je izgubila muža i sina. Čekala je sedam ili osam godina da se pronađu njihovi ostaci. Uspjela je sve to izdržati - rekla nam Lyliane Fournier.

29. travanj 2024 01:14