StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeki se vraćaju u škole

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs: ‘Djeca mogu biti širitelji, ali ne superširitelji‘

Piše Šibenski.hr
18. travnja 2021. - 21:59

Od ponedjeljka će se učenici u nekim županijama vratiti u školske klupe, ovisno o broju zaraženih na tom području, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio u situaciji s koronavirusom u obrazovnom sustavu. 

- Oko 60 posto učenika diljem Hrvatske sutra će sjediti u školskim klupama. Zaražene djece, koja su upisana u sustav, je manje nego li u prosincu prošle godine, rekao je  Fuchs.

Ako dođe do porasta zaraženih, bit će lako prebacivati se između triju modela - A, B i C. Modeli u županijama, koji se koriste, trenutno su najprimjereniji, kaže.

- Djeca mogu biti širitelji, ali ne superširitelji. Po našim pokazateljima iz drugog vala, studija u Splitu je pokazala da kod 1000 testirane djece, brzim antigenim testom, niti jedno nije bilo asimptomatski pozitivno, rekao je ministar Fuchs te dodao da bi se takvi testovi uskoro mogli i ponoviti.

Interes za cijepljenje djelatnika u obrazovnom sustavu je dobar, ali u utorak će se znati njihov konačan broj, kada se lista zaključa, istaknuo je.

- Kreće se između 30 i 40 posto, rekao je Fuchs, ali nije zadovoljan postotkom.

- Bilo bi bolje kada bi on bio daleko veći i ja se nadam da će biti veći interes, kaže ministar. 

Ministar je rekao i kako pandemija i ovakav oblik nastave nepovoljno utječu na djecu.

- Utječe na psihofizički razvoj, na njihov socijalni razvoj i niz okolnosti - rekao je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

27. travanj 2024 00:27