StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSkupo grijanje

Mnogi strahuju od zimskih računa za struju. Najgore će biti Dalmatincima: evo koliko bi više mogli plaćati mjesečno

Piše Šibenski.hr
27. rujna 2024. - 12:12

Struja i plin za kućanstva poskupljuju 10 posto, i to u dva vala u šest mjeseci. Najskuplje će biti grijanje na električnu energiju.

Prosječna mjesečna potrošnja za grijanje stana od 60 četvornih metara u sezoni stajat će 1.162 eura. Najjeftinije je grijanje na drva, za što u sezoni za prosječan stan treba izdvojiti 381 euro, te grijanje na dizalicu topline za koju treba izdvojiti 276 eura, piše HRT.

Gotovo 42 milijuna ljudi diljem Europe ne može učinkovito grijati svoje domove. Prema podacima Eurostata, energetsko siromaštvo pogađa gotovo 10 posto stanovništva EU-a.

Čak 50 tisuća kućanstava u Hrvatskoj ima status ugroženih kupaca energije. Ne iznenađuje stoga što mnogi namjeravaju štedjeti na grijanju. Usto, dio građana još i ne zna kako će se grijati.

image

ILUSTRACIJA

Tom Dubravec/Cropix

"Na klimu i moliti Boga da struja bude što jeftinija", "Nije skupo centralno grijanje, zadovoljni smo", "Ove godine očekujem da će računi biti viši jer sve ide gore i struja ide gore", "Kad nisam u kući ne grijem se", neke su od reakcija građana.

Plin i struju dobivamo od velikih distributera i ti će energenti poskupjeti 10 posto. Proizvođači briketa, peleta i drva za ogrjev ističu da cijene neće dizati.

- Prošla godina nije se pokazala zima ove godine pretpostavljam da će manje kupovati u odnosu na prošlu godinu, kaže za HRT Sandra Brkić, prodavačica drva za ogrijev.

- Cijene su pale, cijene su prihvatljive za građane pogotvo kad dođu u proizvodnju i ne kupuju od prekupaca, dodaje prodavač briketa Ivica Brkač.

Najveća je potražnja za ogrjevnim drvima. Cijena po kubnom metru je oko 100 eura za izrezana i isporučena drva.

 
27. rujan 2024 12:17