StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpriuštivo stanovanje

Mogu li i mladi iz Šibenika očekivati pad cijena stanova nakon novog poreza? Stručnjaci: ‘Samo se zapitajte jednu stvar‘

Piše Šibenski.hr
21. rujna 2024. - 09:07

Prijedlog poreza na nekretnine, čija je najava digla buru u javnosti. Bit će predstavljen u ponedjeljak na Gospodarsko-socijalnom vijeću. Premijer Andrej Plenković kazao je da će to biti još jedna porezna reforma, rasterećujuća. "Ići će akcent s oporezivanja rada, s poreza na dohodak na oporezivanje imovine, što već postoji kroz porez na kuće za odmor. Sada ga transformiramo zbog činjenice da su cijene ‘kvadrata‘ i najma skupe", rekao je Plenković. Kao razlog uvođenja te mjere, premijer je već nekoliko puta navodio - priuštivo stanovanje. Točnije, omogućavanje mladima da dođu do stana, piše Danas.hr.

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Na stolu je, kakao je RTL doznao, prijedlog od 0 do 8 eura po četvornom metru. Kome će se i koliki porez naplaćivati, odlučit će lokalni čelnici. Neki gradonačelnici i načelnici za RTL su već otkrili što im je u planu. Što znači, zapravo, da će oporezivanje ovisiti i o tome gdje se nekretnina nalazi. Ovih dana je komunicirano da taj porez neće ići na nekretnine u kojima građani žive, kao ni na one koje su u lošem stanju. No, kako god bilo, za sada imamo samo obrise, a premijer najavljuje da bi javnost uskoro trebala saznati kako će sve izgledati.

image
Niksa Stipanicev/cropix/Cropix

Na uvođenje poreza na nekretnine naš ekonomski stručnjak Neven Vidaković ne gleda blagonaklono.

"Najbolje objašnjenje besmislenosti poreza na nekretninu, koji se navodno uvodi radi održivog stanovanja, jest nedostatak elementarne ekonomske logike. Samo se zapitajte: ako osoba ima stan od 100 kvadrata koji vrijedi 300 tisuća eura i sada morate platiti 800 eura poreza - da li će ta osoba prodati stan koji vrijedi 300 tisuća eura na tržištu po cijeni od 210 tisuća eura? Kako porez od 0,26% ukupne vrijednosti može nekoga natjerati na bilo kakvu ekonomsku reakciju? To je sve što trebate znati o Vladinom porezu na nekretnine, sve što trebate znati o tome kako će ovaj porez pomoći priuštivom stanovanju", kazao je za Danas.hr Vidaković.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

 

21. rujan 2024 09:07