StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSpektakl na nebu

Možda je i vi "ulovite": polarna svjetlost i noćas će se pojaviti nad Hrvatskom, sinoć se vidjela i iznad Kornata

Piše M. L.
11. svibnja 2024. - 20:19

Cijela je Hrvatska danas bila pod dojmom polarne svjetlosti koja se sinoć mogla vidjeti i kod nas, na nebu iznad mnogih gradova i otoka, pa tako i Kornata. Tko jučer nije uživao u neobičnoj svjetlosti aurore borealis može pokušati noćas. Poznati hrvatski astronom i popularizator znanosti  Ante Radonić rekao je za 24sata da polarnu svjetlost možemo "loviti" i noćas.  Objasnio je da ovako jaka sunčeva aktivnost i očekivane geomagnetske oluje mogu dovesti do toga da se polarna svjetlost vidi i izvan polarnog kruga, tj. na nižim geogafskim širinama, ali ova pojava zbog koje ostajemo bez daha može uzrokovti i određene probleme.

-Aurora borealis javlja se više puta godišnje, samo se teško može vidjeti, pogotovo ako je oblačno. Javlja se u jako laganim nijansama isprva, a onda se te boje pojačavaju, da bi se pred kraj opet rasplinule i nestale. Sunce je trenutno jako aktivno i stvara se geomagnetska bura, erupcije su to koje tjeraju električki nabijene čestice velikim brzinama od sunca. Tada se stvara aurora borealis. Očekujemo je i večeras i tijekom noći - rekao je poznati znanstvenik.

Radonić je podsjetio da se polarna svjetlost nad Hrvatskom posljednji put mogla vidjeti u studenom prošle godine. Upozorio je da ova pojava može pridonijeti smetnjama u komunikaciji, odnosno poremetiti mreže, GPS, a u nekim dijelovima svijeta mogli bi, kaže, pregorjeti transformatori. 

04. lipanj 2024 17:53