StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRiječ stručnjaka

Može li se današnji kolaps ponoviti? ‘Velika potrošnja struje zbog jakih vrućina povećava mogućnost kvara na mreži., ali...‘

Piše Marko Špoljar/JL
21. lipnja 2024. - 17:09

O uzrocima i posljedicama današnjeg velikog elektroenergetskog kolapsa koji je nastao u Crnoj Gori i rezultirao nestankom struje u velikom dijelovima Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske, razgovarali smo s Ivicom Toljanom, nekadašnjim članom uprave HEP-a zaduženom za prijenos (električne energije).

Što se danas točno dogodilo i kako to da jedan kvar u Crnoj Gori može napraviti toliko štete da veliki dijelovi susjednih zemalja satima nemaju struju?

- Poremećaj je došao s jugoistoka, a elektroenergetski sustav Europe jedinstven je prostor još od listopada 2004. godine. Cijeli sustav je vrlo osjetljiv na poremećaje i vodi se centralizirano, iz samo dva centra. Dakle, ispad jednog dalekovoda u bilo kojoj zemlji u Europi može prouzročiti kolaps cijelog sustava na kontinentu. U svakom trenutku se to može dogoditi. Jedan takav ispad dogodio se danas, ispad jednog voda doveo je kaskadno do poremećaja u Albaniji, Bosni i Hercegovini i velikom dijelu Hrvatske. A što se točno dogodilo, to će se istražiti.

Kakav protokol važi u ovakvim slučajevima, što će se sada događati?

Svaka država ima ovlaštenog operatora prijenosnog sustava čiji je zadatak sigurno voditi energetski sustav. Naš operator (Hrvatski operator prijenosnog sustava, nap. a.) ima takozvani "emergency program" propisan upravo za ovakve događaje. Dakle, zadatak operatora je postupiti po protokolu i što hitnije osigurati opskrbu električnom energijom. Svaki raspad je specifičan, a prekid u opskrbi električnom energijom može trajati od nekoliko sati pa u nekim slučajevima i cijeli dan. Ovo nije veći ispad i ja sam siguran da će se sve u Hrvatskoj normalizirati kroz nekoliko sati.

Kolike su šanse da se kolaps sličan današnjem uskoro ponovi?

- To ne možemo nikad točno prognozirati, mogu vam samo reći da velika potrošnja struje kod jakih vrućina povećava mogućnost za kvar na mreži. Ali nema mjesta panici, jer ovakvi kvarovi nisu česti.

23. lipanj 2024 17:23