StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUGRIZ I SMRT

Nakon kobnog napada staforda krenula je rasprava o nužnosti zabrane opasnih pasmina. Za njih nema dileme

Piše Silvana Uzinić
4. veljače 2024. - 20:12

Treba li vlasnicima kućnih ljubimaca zabraniti da drže opasne pasmine? Pitanje se čini više nego opravdanim nakon tragedije u Zadru, gdje je staford, u vlasništvu njezina unuka, usmrtio 82-godišnjakinju. Ujedno se na tu temu razvila javna i žestoka polemika među vlasnicima pasa o kojima svjedočimo i na društvenim mrežama, a to prije što u Hrvatskoj bilježimo u zadnje vrijeme više sličnih napada.

Početkom godine u Kovačevcu blizu Nove Gradiške staford je napao 31-godišnjakinju koja je završila u bolnici. Pas je, kako je izvijestila policija, bio pod nadzorom 18-godišnjeg vlasnika, ali je nekoliko puta ugrizao ženu čije ozljede su okvalificirane kao teške. Policijski službenici protiv 18-godišnjaka podnijeli su kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Nešto ranije, lani u prosincu, na rivi u Milni na Braču staford je napao i ozlijedio drugog psa, a nakon toga i dvije žene. Pas je bio bez nadzora, potvrdili su iz PU splitsko-dalmatinske, a policajac koji se zatekao na mjestu događaja iz službenog je pištolja ubio psa. U studenome je u Puli američki staford, koji je pobjegao vlasniku iz dvorišta, napao i usmrtio psića maltezera.

Obvezna socijalizacija

Stručnjaci se mahom slažu da bi i vlasnici i psi poput staforda trebali proći obveznu socijalizaciju i školovanje.

Boris Krizman, ovlašteni za provođenje testa socijalizacije opasnih pasa, povodom napada u Puli izjavio je kako vlasnik i pas od kinološkog saveza dobiju potvrdu da su prošli školovanje, ali da pas po zakonu uvijek treba imati brnjicu kad ide među ljude.

Inače, prema pravilnicima, opasan pas je svaki američki stafordski terijer bez rodovnika, kao i svi križanci u tipu pasmine bul. Vlasnik takvih pasa mora biti punoljetna osoba, radno sposobna, ne smije biti kažnjavana, pas obvezno mora biti kastriran i na povodcu, kao i s brnjicom kad je među ljudima.

image

Ma neće on, dobar je on, ne bojte se gospođo, bit će sve u redu...

 

 

Ranko Šuvar/Cropix

Rasprava se sada vodi o tome jesu li socijalizacija i pravilan odgoj dovoljno jamstvo uravnoteženog ponašanja opasnog psa s obzirom na to da ima i onih koji tvrde da su i unatoč svemu reakcije pasa ponekad iznenađujuće. Naime, pas je, prema mišljenju mnogih, određen svojom naravi pa će, radi li se o ptičaru, uvijek imati nagon loviti, ovčar čuvati ovce, a krvoločan će napasti i raskomadati. Naprosto su dizajnirani za borbe.

Neki bi zbog toga zabranili držanje takvih pasmina i time riješili stvar, dok ih vlasnici smatraju svojim "bebama" i teško im padaju takvi prijedlozi. Neki se zalažu za veće novčane kazne ako se takvi psi šetaju bez brnjice. Neki su, pak, za psihijatrijsko vještačenje vlasnika opasnih pasmina. To da bi morali biti psihički stabilni, slažu se i stručnjaci, pogotovo oni koji uzroke ponašanja pasa pronalaze isključivo u vlasniku.

Jer mnogi s kojima smo razgovarali tvrde da je ponašanje svakog psa mahom uvjetovano ponašanjem vlasnika te neki to uspoređuju s držanjem oružja. Neki ga imaju i nikada ga ne upotrijebe, a neki ga itekako upotrijebe.

image

Oštar pas!

Željko Puhovski/Cropix

- Ja mislim da prosjek u smislu ugriza kod staforda vjerojatno nije veći nego kod drugih pasa, ali problem je što su to jaki psi i onda može završiti fatalno. Mislim da se uvijek radi o vlasniku, odnosno o tome potenciraju li napadački nagon u psa, rade li od njih agresivce. Generalno, većina pasa je dobroćudna. Može i retriver ugristi. Ovi stafordi, kad su čistokrvni, ne spadaju u opasne pse, takvi će prije biti križanci. Većina staforda od uzgajivača su dobri psi - kaže splitski veterinar dr. Vando Raunig.

Manja je, dakle, vjerojatnost da će pas s "papirima" napasti, osim ako nije ugrožen, tvrde stručnjaci, a neki upozoravaju i na problem udomljenih pasa križanaca.

Zabrane u Britaniji

Svakako, vlasnik koji se pridržava propisa imat će manje problema sa zakonom u slučaju incidenta. A u skladu s usporedbom po kojoj su vlasnici agresivnih pasmina poput vlasnika oružja, onda bi ih možda tako trebalo i tretirati, što znači da, za razliku od vlasnika ostalih pasmina, moraju ispunjavati i neke uvjete.

image

Splitski veterinar Vando Raunig: Mislim da se uvijek radi o vlasniku, odnosno o tome potenciraju li napadački nagon u psa

Jakov Prkić/Cropix

Ovih dana čuli smo i da je zbog povećanih krvoločnih napada pasa u Velikoj Britaniji lani zakonski zabranjen uzgoj nekih pasmina. Nastave li se učestali napadi, moglo bi se i u nas o tome razmisliti.

26. travanj 2024 16:30