StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKorona u svijetu

Od početka pandemije od posljedica zaraze umrlo 1,39 milijuna ljudi, objavljeni podaci o uspješnom testiranju i trećeg cjepiva

Piše Hina
23. studenog 2020. - 17:51

Pandemija novog koronavirusa pokosila je najmanje 1.390.262 ljudi u svijetu, a zaraženih je 58.778.834, prema sveučilišnoj bolnici Johns Hopkins do 15 sati u ponedjeljak na dan kada su objavljeni podatci o uspješnom testiranju i trećeg cjepiva. 

Britanski laboratorij AstraZeneca u suradnji s Oxfordskim sveučilištem, proizveo je cjepivo prosječno djelotvorno u 70, pa i 90 posto slučajeva, pokazuju privremeni rezultati sveobuhvatnih kliničkih ispitivanja provedenih u Velikoj Britaniji i u Brazilu.

Ovi su rezultati zasad manje uvjerljivi nego kod njegovih suparnika Pfizera i BioNTecha ili Moderne, čije je cjepivo djelotvorno u više od 90 posto slučajeva, ali britanska formula ima tu prednost što primjenjuje tradicionalniju tehnologiju koja pojeftinjuje proizvodnju cjepiva i njegovo je skladištenje jednostavnije jer se ne mora čuvati na veoma niskim temperaturama. 

Europska agencija za lijekove (EMA) mogla bi krajem ove ili početkom 2021. odobriti prva cjepiva za covid-19, priopćila je ta ustanova koja odobrava i kontrolira lijekove u Europskoj uniji. Konačno odobrenje koje daje Europska komisija, omogućuje laboratorijima da svoj lijek prodaju u čitavom EU-u.

EMA je osmislila ubrzan postupak koji omogućuje da se podatci o sigurnosti i o djelotvornosti cjepiva ispituju redom kojim se pojavljuju, i prije nego proizvođač uputi službeni zahtjev za odobrenje. Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech i Moderna rade na cjepivu po tom modelu "neprestane provjere".

Pandemija novog koronavirusa odnijela je najmanje 1.390.262 života diljem svijeta otkad je ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kini krajem prosinca izvijestio o pojavi bolesti, pokazuju podatci koje je agencija France Presse prikupila iz službenih izvora do ponedjeljka u 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Najgore su prošle Sjedinjene Države, gdje je umrlo 256.798 ljudi, zatim dolaze Brazil (169.183 umrlih), Indija (133.738), Meksiko (101.676) i Ujedinjeno Kraljevstvo (55.024).

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak će iznijeti svoj plan lokalnog suzbijanja koronavirusa koji će početkom prosinca zamijeniti karantenu u Engleskoj, a temeljit će se na masovnom testiranju.

Kako pišu glasila, konzervativni čelnik će pred zastupnicima najaviti ponovno otvaranje trgovina koje ne prodaju hranu od 3. prosinca, što će biti poticaj gospodarstvu oslabljenom zbog pandemije.

19. travanj 2024 14:27