StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU NISKOM STARTU

Od vode u instalacijama do frižidera i cafe aparata: državni inspektorat odredio vlasnicima teretana i kafića što sve moraju učiniti prije otvaranja

Piše PSD
13. veljače 2021. - 09:51
Nakon najave da ugostiteljski objekti mogu prodavati piće i hranu za van, neki ugostitelji su počeli pripreme za otvaranjeVojko Bašić/Cropix

Državni inspektorat oglasio se priopćenjem u kojem daju preporuke prije otvaranja teretana i ugostiteljskih objekata koji su bili dugo zatvoreni, a odnosi se na dezinfekciju opreme, korištenje vode iz vodovoda i redovito provjetravanje prostorija.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nastavno na Odluku o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske a koja stupa na snagu 15. veljače 2021. godine, Državni inspektorat apelira na sve vlasnike ugostiteljskih objekata, teretana i sl., njihove zaposlenike kao i na korisnike navedenih usluga da se pridržavaju svih epidemioloških i sanitarno-higijenskih mjera, a u cilju zaštite zdravlja ljudi.

Napominjemo kako je prije otvaranja ugostiteljskih objekata tj. prije povratka korisnika usluga nužno poduzeti ciljani program ispiranja unutarnje mreže tako da se voda zadržana u unutarnjim instalacijama zamijeni s novom vodom iz vodoopskrbnog sustava.

Ako i nakon provedenog ispiranja postoji sumnje u zdravstvenu ispravnost vode nužno je provesti analizu vode na parametre unutarnje mreže. Nadalje, ako postoje individualni sustavi za toplu vodu, isti mora biti funkcionalan u skladu s preporukom Stručnog povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji.

Prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je detaljno očistiti, oprati i dezinficirati opremu i pribor za posluživanje. Posebnu pozornost treba obratiti na čišćenje aparata za pripremu toplih napitaka te pribora i opreme koji će dolaziti u kontakt s korisnicima ugostiteljskog objekta.

Potražiti znakove kontaminacije

Nadalje, uređaji za čuvanje hrane na niskim temperaturama (hladnjaci, zamrzivači) moraju biti ispravni te moraju zadovoljavati sve higijenske uvijete.

Prije ponovnog otvaranja savjetujemo detaljnu provjeru rokova trajanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima. Preporučujemo da se na pakiranju kao i unutar pakiranja, gdje je to primjenjivo, potraže mogući znakove kontaminacije hrane i/ili pića ili eventualne infestacije štetnicima koji su se mogli pojaviti tijekom vremena kad ugostiteljski objekt nije radio.

Ako je na hrani i/ili piću koja je u roku trajanja došlo do kvarenja isto je potrebno neškodljivo zbrinuti. U slučaju pojave štetnika obavezno je provesti DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjere.

Također, prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je provesti temeljito provjetravanje prostora i čišćenje ventilacijskog sustava koji mora biti funkcionalan.

Nastavno na navedene preporuke koje je nužno provesti prije otvaranja objekata, napominjemo kako je tijekom rada objekata pravne i fizičke osobe koje upravljaju radom dužne osigurati da se zaposlenici i svi korisnici usluge pridržavaju epidemioloških mjera. Također, na vidljivom mjestu potrebno je postaviti obavijesti o potrebi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti te nošenju maski za lice ili medicinskih maski”, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

16. studeni 2024 05:37