StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSlučaj koji je potresao Hrvatsku

Ostavljena djevojčica će u dom ili udomiteljsku obitelj, roditelji su u pritvoru

Piše Šibenski.hr
28. srpnja 2017. - 00:04

U manje od 24 sata od objave fotografija djevojčice u žutoj haljinici u dobi od oko sedam mjeseci, koja je prošli tjedan ostavljena pred crkvom u zagrebačkim Sesvetama, policija je uspjela utvrditi identitet roditelja, piše Jutarnji list.
 
Ustanovili su, kako neslužbeno doznajemo, da djevojčica ima i trogodišnjeg brata, koji je danas također izuzet iz obitelji i smješten u dječji dom u kojem mu od prošlog petka boravi i sestrica.
Roditelji su pak današnji dan proveli u policiji, a kako je u kasnim popodnevnim satima priopćila PU zagrebačka, nakon kriminalističkog istraživanja predali su ih pritvorskom nadzorniku zbog sumnje da su počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava na štetu dvoje djece, a majka i za kazneno djelo napuštanja djeteta.
 
Prijeti im do tri godine zatvora.
 
Zašto je dijete ostavljeno i što se točno dogodilo u četvrtak navečer, još nije poznato. Kolaju različite nepotvrđene priče, a jedna od njih govori o tome da je majka s djevojčicom prošli tjedan napustila supruga te da djevojčicin otac nije ni znao da mu je kći ostavljena pred crkvom dok nije vidio fotografije u medijima.
 
Podsjetimo, od dana ostavljanja djevojčice do objave fotografije u medijima prošlo je gotovo tjedan dana.
 
Od izvora bliskih policiji neslužbeno doznajemo da je obitelj, koja živi na području Sesveta, težeg imovinskog stanja: majka, u dobi od 22 godine, nije završila ni osnovnu školu i nije radila, a otac (35) građevinski je radnik koji povremeno nešto zaradi.
Bili su primatelji socijalne pomoći i jednokratnih novčanih naknada, ali nikada nadležnom centru za socijalnu skrb nije prijavljen bilo kakav slučaj obiteljskog nasilja ili zanemarivanja djece.
 
O tome govori i stanje pronađene djevojčice koja je potpuno zdrava, higijenski njegovana, dobro uhranjena i bez ikakvih naznaka zapuštenosti ili zlostavljanja.
 
Socijalna je služba, kako neslužbeno doznajemo, danas odmah nakon otkrivanja identiteta djeteta i roditelja otišla u obitelj te će u sljedećih dva-tri tjedna napraviti kompletnu obradu kako bi utvrdila sve okolnosti i procijenila ima li u široj obitelji osoba zainteresiranih i sposobnih brinuti o djeci. Ako se pokaže da to nije moguće, djeca će nastaviti živjeti u domu ili udomiteljskoj obitelji.
 
- Najvažnije je da su djeca zbrinuta i da su na sigurnom. Mislim da će se u ovom slučaju ići s prijedlogom sudskih mjera, dakle privremenog povjeravanja djeteta drugoj osobi. To može biti udomiteljska obitelj, može biti ustanova socijalne skrbi. Mi često predlažemo oduzimanje prava na stanovanje s djetetom, a najdrastičnija mjera je rješenje o oduzimanju prava na roditeljsku skrb. Tu odluku donosi sud nakon provedenog postupka - kaže Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.
 
Dječji dom Zagreb, koji sada brine o pronađenoj djevojčici i njezinu bratu, zatrpan je pozivima i mailovima građana koji žele pomoći djeci, donirati igračke ili ih udomiti. Kako su iz Doma objavili na svojoj službenoj Facebook stranici, djevojčica je dobro zbrinuta i ima sve što joj je potrebno, a za eventualno udomljenje nadležan je Centar za socijalnu skrb, navodi Jutarnji list.
 


 
 

29. lipanj 2024 03:09