Ako do 15. veljače epidemija koronavirusa u Hrvatskoj bude i dalje u silaznoj putanji te se ne pojave novi sojevi virusa, mogu se očekivati određena popuštanja, odnosno otvaranje teretana i fitness centara te dozvola ugostiteljima da, uz stroge epidemiološke mjere, rade na terasama i služe kavu za van, doznajemo neslužbeno iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.
U tom smislu, ne otkrivajući na koja popuštanja točno misli, govorio je i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i šef Stožera.
- Nastavljamo i dalje promišljati o situaciji. Vidjet ćemo jesu li korekcije moguće. Svi se tome nadamo. Ne možemo izaći posve iz ove situacije dok epidemija traje i dok postoje primjeri ubrzanog širenja u Europi. Ako pokazatelji budu dobri, ako se brojevi budu spuštali, sigurno nećemo biti neskloni reagiranju jer ta naša sklonost da se postigne balans između svega, s naglaskom na zaštiti zdravlja, dovela nas je na poziciju po kojoj Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU - rekao je Božinović.
Bunt i razočarenje
Iako su brojni razočarani ugostitelji najavili otvaranje svojih objekata usprkos zabrani, to se ipak nije dogodilo, a kako zasad stvari stoje, ugostitelji će pristojno čekati 15. veljače kad je zakazana nova revizija mjera ograničenja rada. Ne dođe li tog datuma do nekih promjena prema kafićima koji trenutačno ne smiju posluživati čak ni kavu za van, izgledno je da bi dio ugostitelja mogao izaći na ulice. Barem kad su u pitanju zagrebački ugostitelji koji, potvrdio je Jutarnjem listu predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica, trenutačno miruju vjerujući da će sredinom veljače ipak dočekati neke pozitivne promjene.
"Uspjeli smo nekako to nezadovoljstvo primiriti i ugostitelji su pristali još malo pričekati, no ne dogode li se od 15. veljače kakve promjene, ne oslabe li mjere prema kafićima koji su trenutačno jedini segment ugostiteljstva kojemu se ne dopušta baš nikakav rad, vjerujem da će to biti rasulo jer već sada u sustavu ugostiteljstva vlada anarhija. Ja sam ih dosad nekako uspijevao primiriti, no ne dođe li do promjena, ne garantiram da ću u tome i dalje biti uspješan jer su ljudi na rubu", rekao je Letica. Dodao je kako se nada da će za dva tjedna i Stožer shvatiti da mora ispraviti nelogičnosti koje su sada na snazi.
Iz udruge Glas poduzetnika najavili su za sutra prosvjed na kojem bi se, kako najavljuju, moglo okupiti oko 800 ugostitelja.
Letica upozorava kako će ugostiteljima teško biti dovoljna samo varijanta u kojoj bi im se dopustilo posluživanje kava za van te računaju na otvaranje terasa, što bi u kombinaciji s toplijim vremenom ipak mnogima pomoglo da prežive.
Naravno, jači pritisak na relaksaciju mjera zasad uglavnom dolazi od ugostitelja iz kontinentalnih dijelova dok su oni južnije nešto suzdržaniji, ne zato što ne bi htjeli da se kafići otvaraju, nego zato što dobar dio njih radi isključivo u sezoni te o turističkoj sezoni i ovise. Stoga se neki među njima pitaju trebali li forsirati otvaranje kafića i time riskirati novi val epidemije koji bi u tom slučaju mogao rezultirati novim zatvaranjem uoči same sezone.
Kako doznajemo od predsjednice Nacionalne koordinacije ugostitelja Jelene Tabak, udruga se uspjela izboriti da se isprave neke nelogičnosti što se tiče financijskih naknada prema ugostiteljima, primjerice da se novac za fiksne troškove isplaćuje prije, a ne poslije podmirenja računa, i nadaju se da će im Stožer omogućiti barem usluživanje kave za van.
"Velika je nervoza u zraku, iako je naša preporuka da se ljudi pridržavaju mjera i odredbi. Zasad nemamo u planu neke akcije. Ako ne dođe do otvaranja kafića nakon 15. veljače, svakako ćemo tražiti od Stožera da se daljnje zatvaranje adekvatno financijski podrži", najavila je Tabak.
Na rubu isplativosti
Osim kafića, na izmaku poslovanja su i teretane, fitness centri te sportske dvorane, a poduzetnik i vlasnik fitness centara Orlando Lopac kaže kako nema nikakva očekivanja od 15. veljače, osim da se napokon dogodi dijalog između struke, u ovom slučaju kineziologa, te Stožera, HZJZ-a, Ministarstva financija te Ministarstva turizma i sporta.
"Tog dijaloga dosad nije bilo, a mi moramo razgovarati o tome kakva je naša budućnost, otvarali sredinom veljače ili ne. Osim pandemije koronavirusa, u Hrvatskoj imamo epidemiju debljine i dijabetesa, a mi kao struka najbolje znamo kako se protiv takvih stvari boriti. Dozvole za rad ionako ovise o tome kakav će stav zauzeti EU, mi trebamo svi zajedno sjesti, vidjeti kakva je financijska situacija te pronaći model da se ljudima pomogne", istaknuo je Lopac.