StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠIBENSKI EU PARLAMENTARAC

Picula: ‘Nikad ne bih podržao Milanovića! Hoću li se kandidirati za šefa SDP-a? Otvoren sam...‘

Piše Šibenski.hr
10. lipnja 2024. - 19:44

SDP-ov Tonino Picula s posljednjeg mjesta liste izabran je u Europski parlament. S Natašom Božić u emisiji Newsroom razgovarao je o rezultatima europskih izbora kao i previranjima unutar SDP-a.

Komentirao je razmišlja li o kandidaturi za predsjednika SDP-a. “Trenutačno nisam član stranačkog vodstva, tako da i mene zanima što se zapravo događa. Sigurno je bilo za očekivati promjene u SDP-u nakon europskih izbora. Moramo analizirati zašto smo dva puta zaredom bili drugi i u sklopu toga će se sigurno otvoriti pitanje tko su novi ljudi koji bi mogli udahnuti dinamizam u stranku”, kritičan je Tonino Picula.

“Nakon što razgovaram s kolegama, donijet ću odluku, ali sigurno ću se kandidirati za neku od dužnosti u SDP-u”, otkrio je Picula.

“Mislim da je i dalje moguće istovremeno biti predsjednik stranke i član europskog parlamenta. Praksa nekih drugih predsjednika sociodemokratskih stranaka koji su zastupnici u Parlamentu dokazuje da je to moguće”, rekao je SDP-ov Picula.

Grbin se neće natjecati za šefa stranke

Osvrnuo se i na to što smatra da je ključno za budućeg predsjednika SDP-a. “Bitno je ime za medijsku atraktivnost.”

Na konferenciji za medije koju je sazvao dan nakon održavanja europskih izbora u Hrvatskoj šef SDP-a Peđa Grbin objavio je kako se na predstojećim stranačkim izborima neće natjecati za mjesto šefa stranke.

“Bitno je da SDP ne dobije jednokratnog predsjednika koji važi od izbora do izbora već da to može biti i potencijalni kandidat za premijera ili predsjednika – zašto ne. Vidio sam da SDP ima brojne deficite, ali kadrovski ga ne bi trebalo otpisivati. Treba stvoriti okruženje u kojem netko može dignuti ruku i reći – “ja sam taj”. Treba dati priliku svima”, kazao je.

“Zadnji put je bilo devet kandidata. Mislim da bi taj proces trebalo malo ubrzati i mislim da će sve biti jasnije u idućih tjedan-dva”, rekao je.

Komentirao je i hoće li unutarstranačke podjele ususret predsjedničkih i lokalnih izbora oslabiti stranku. “Nadam se da neće jer iza nas je jedno traumatično razdoblje u kojem su nastupili mnogi vrijedni članovi i članice, to nije nešto što imamo pravo ponoviti. Trebalo bi stvar okrenuti suprotno – animirati ljude koji imaju znanje i intergritet, a koji misle da je HDZ-ova Vlada kao model istrošena i predugo traje, takve ljude treba privući, a ne birati ih iz sve užeg bazena.”

Na pitanje ima li prostora za comeback socijaldemokrata, Picula je odgovorio: “To neka oni odluče. Čini mi se da su oni izuzetno loše prošli i trebali bi se i oni zapitati što su krivo napravili.”

Picula ne bi podržao Milanovića

Peđa Grbin je rekao da bi podržao Zorana Milanovića. “Grbin je dosljedan čovjek, kao i ja. Ja ne bih. Mislim da svojim angažmanom, blagorečenim neortodoksnim, prešao crtu političkog angažmana. SDP je nakon toga u jednoj težoj situaciji nego što je bio prije toga. On nikad nije izašao iz zone komfora, ali je SDP uveo u zonu rizika.”

Na pitanje razmišlja li o tome da se ponudi SDP-u kao predsjednički kandidat, rekao je: “Kao što sam rekao – nikad ne reci nikad. Vidjet ćemo, otvoren sam i za tu vrstu razgovora.”

“Mislim da je na prosvjedu oporbe protiv Ivana Turudića trebalo graditi neku strategiju. Grbin je na Iblerov trg doveo desetak lidera što je kao slika izgledalo već dobro, ali umjesto toga se dogodio potpuni obrat u potpunoj tajnosti. Dogodio se obrat, bum-tras, ali ostao je samo – tras.”

Na pitanje bi li SDP trebao biti zadovoljan s istim brojem mandata koje je osvojio na europskim izborima, Picula je rekao: “Mislim da je politička poruka dobra jer nismo samo sačuvali svoja četiri mandata, već se sačuvao politički prostor socijaldemokracije. Naša direktna konkurencija, Možemo nije uspio doseći rezultat. U Zagrebu smo dobili mnogo više glasova.”

10. lipanj 2024 19:45