StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREMIJER U VUKOVARU

Plenković se toplo pozdravio s Milanovićem i Penavom: ‘Ovo mora biti mjesto zajedništva‘

Piše Hina
18. studenog 2023. - 11:51

Premijer Andrej Plenković u subotu je u Vukovaru naglasio da su došli odati poštovanje hrvatskim braniteljima, koji su najviše dali za hrvatsku slobodu, te poručio da Vukovar mora biti mjesto zajedništva, a ne podjela.

Hrvatska danas obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a uoči kolone sjećanja premijer je rekao da su danas u Vukovaru, gradu heroju, svjetioniku hrvatske slobode i simbolu Domovinskog rata, piše Hina.

"Nadam se u zajedništvu i s iznimnom čašću, kako bismo na ovaj način pozdravili one koji su najzaslužniji za hrvatsku demokraciju i slobodu ovih proteklih više od trideset godina", istaknuo je Plenković.

image
Vlado Kos/Cropix

Iskazavši poštovanje prema patnji i žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu, premijer je istaknuo da se grad danas razvija te da se u njega ulaže.

"Svaka vlada, a naša posebno ovih nekoliko godina, učinila je maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, školstvo. Mislim da smo zajednički napravili velike napore i da je naša zadaća, a i svih hrvatskih vlada, otprije i ubuduće, da maksimalno vodimo računa o Vukovaru", rekao je premijer dodavši da se posebno mora voditi računa o hrvatskim braniteljima i iskazati poštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije.

image
Vlado Kos/Cropix

Najvažnije je, naglasio je, da Vukovar ne smije biti mjesto podjele, nego mjesto zajedništva. "I svi su u koloni dobrodošli, kao što su dobrodošli svih ovih godina", rekao je upitan za komentar o tome da su pripadnici HOS-a na čelu kolone sjećanja.

Novinari su ga pitali i smeta li mu ZDS na HOS-ovom amblemu. "Tu temu smo već apsolvirali i limitirali na ono što je bilo 1991., a one druge konotacije su neprihvatljive i u konačnici štetne Hrvatskoj. Ja se nadam da velika većina hrvatskih građana to zna i shvaća", rekao je.

Što se tiče odluke čelnika SDSS-a da se ne pojave u Vukovaru, rekao je kako su “oni svoju odluku donijeli".

"Predstavnici SDSS-a su više puta bili u Koloni”, kazao je Plenković dodavši kako ne vidi što se promijenilo otada do danas.

29. travanj 2024 00:53