StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTAJNI SASTANAK

Posrnula ‘kninska kraljica‘ Josipa Rimac u BiH se susrela s bjeguncem Zdravkom Mamićem?

Piše Šibenski.hr
19. travnja 2021. - 15:24

Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i nekadašnja moćna HDZ-ova gradonačelnica Knina, koja se od prošle godine našla u ozbiljnim pravnim problemima zbog Afere vjetroelektrane, susrela se nedavno s odbjeglim posrnulim nogometnim moćnikom Zdravkom Mamićem u BiH, otkriva Nacional.

Radi se o krajnje intrigantnom susretu dvoje ljudi koji raspolažu izuzetno slojevitim i detaljnim informacijama o funkcioniranju HDZ-a u vrijeme dok su tom strankom drmali Tomislav Karamarko i Milijan Brkić. Jer Mamić se u to vrijeme prometnuo u ključnog tajnog donatora stranke, a Josipa Rimac slovila je za kraljicu tadašnjeg HDZ-a.

Njih dvoje sreli su se nakon što je Zdravko Mamić pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora i nakon što je inicirao lavinu optužbi protiv sudaca iz Osijeka koji su sudjelovali u njegovu suđenju te ih je on optužio za korupciju.

Josipa Rimac dubinski je upućena u mnogobrojne detalje povjerljivih stranačkih aktivnosti HDZ-a. Naročito iz razdoblja u kojem je Mamić svojim donacijama premrežio tu stranku i pokušao zbog toga utjecati na neke ozbiljne političke, ali i pravosudne procese zbog kojih se našao u ozbiljnim problemima.

Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a za Nacional je ustvrdio kako kolege Josipe Rimac iz HDZ-a govore da je ona od Mamića pokušala posuditi novac koji želi dati na raspolaganje Anni Mariji Radić

Oboje su u ozbiljnim pravnim problemima, ali je Mamić trenutno ipak u puno dramatičnijoj situaciji. U tom kontekstu, u vremenu u kojem se Mamić kao pravomoćno osuđeni kriminalac posljednjih tjedana nastoji prometnuti u uličnog pravednika koji se obračunava s korumpiranim pravosuđem, njegov susret s Josipom Rimac može biti izuzetno značajan ako su razmijenili povjerljive informacije kojima raspolažu o internom funkcioniranju HDZ-a i kolanju crnih donacija iz razdoblja kojem su neposredno svjedočili. Naročito ako će netko od njih odlučiti da ih iskoristi radi popravljanja svoje pravne situacije.

Sasvim je sigurno da je Josipa Rimac kao posrednik spojila Mamića s odvjetnicom Lidijom Horvat. Štoviše, na tom susretu posredovala je oko punomoći za odvjetničko zastupanje koju je Mamić morao potpisati kako bi ga Lidija Horvat zastupala. Informaciju o njihovu susretu Nacionalu su potvrdila tri neovisna izvora. Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a za Nacional je ustvrdio kako neki njeni kolege iz HDZ-a govore da se ona u Međugorje zaputila da od Mamića pokuša posuditi novac koji ona želi dati na raspolaganje Anni Mariji Radić, bivšoj ravnateljici Uprave za područja od posebne državne skrbi. Nju je u prvoj polovici ožujka Vrhovni sud pravomoćno osudio na godinu dana zatvora, potvrđujući osuđujuću nepravomoćnu presudu koju joj je u lipnju 2017. izrekao zagrebački Županijski sud zbog toga što je darovala stan u Kninu obitelji Josipe Rimac na koji oni nisu imali pravo.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

16. travanj 2024 22:50