Predloženo smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima na 13 posto nije olakšica nego spas u zadnji čas, a kako trenutno ne postoji jednoobrazna definicija jela nejasno je što će to smanjenje zapravo obuhvatiti, ističe predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak.
Komentirajući prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je trenutno kao četvrti dio porezne reforme u javnoj raspravi, Medak za Hinu napominje da ugostitelji zapravo još ne znaju točno na što će se odnositi predloženo smanjenje PDV-a na 13 posto za jelo u ugostiteljstvu.
"Prijedlogom se predviđa smanjenje stope PDV-a isključivo u vidu pripreme i usluživanja jela u ugostiteljskim objektima, što je vrlo nejasno, pogotovo što trenutno ne postoji jednoobrazna, unificirana definicija jela. Primjerice, pojam hrane je jasno definiran Uredbom (EZ) Europskog parlamenta i Europske agencije za sigurnost hrane na način da je hrana ili prehrambeni proizvod svaka tvar ili proizvod, prerađen, djelomično prerađen ili neprerađen, a namijenjen je prehrani ljudi ili se može očekivati da će ga ljudi konzumirati. Hrana tako uključuje piće, kave i drugo. Naš Zakon o hrani je uređen upravo s tom Uredbom, i u njegovu domenu ulaze voda, kava pivo i drugo. Drugim riječima, ne znamo još uvijek što će sve obuhvatiti smanjenje stope PDV-a i ne možemo se adekvatno pripremiti", poručuje Medak.
Zbog izbjegavanja bilo kakvih, kako kaže, konfuzija, Koordinacija ugostitelja smatra da bi se pojam ugostiteljskog objekta trebao zamijeniti s pojmom ugostiteljska djelatnost, jer bi se time pokrio puno širi spektar objekata, a koji su svi jednako važni za razvoj ugostiteljstva u Hrvatskoj.
"Konkretnije, to znači da bi se stopa PDV-a trebala smanjiti na 13 posto za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskoj djelatnosti u cjelini, a koja je regulirana Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata", objašnjava Medak.
Podsjeća pritom i na podatak iz TOMAS istraživanja da gotovo 30 posto turista u Hrvatsku dolazi motivirano eno-gastronomskom ponudom, u što, kako dodaje, ulazi i kultura uživanja kave, piva, vina i vrhunske hrane, a prema prijedlogu novog zakona oko 35 tisuća radnika zaposlenih u ugostiteljskim objektima koji ne pripremaju jela ili ne pripremaju jela isključivo za konzumaciju u sklopu objekta izostavljeno je izvan djelokruga predložene promjene.
"Time 70 posto ugostiteljskih objekata neće dobiti prostor za ulaganje u radnike, kvalitetu namirnica i usluga, i voljeli bi da i oni dobiju priliku za daljnji razvoj i ulaganja, jer bi to sigurno utjecalo na kvalitetniju turističku ponudu Hrvatske", upozorava Medak.
Naglašavajući da suprotno uvriježenim mišljenjima, većina ugostitelja nisu nikakvi sumnjivi poduzetnici koji imaju ogromne prihode i izrabljuju ljude, nego vrijedni ljudi koji često posluju na rubu profitabilnosti, Medak kaže i da njegovo dugogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu pokazuje da se za sve 'sumnjivce' tržište samo pobrine.
"U uvjetima u kojima poslujemo s velikim i brojnim davanjima, često je nemoguće pokriti samo hladni pogon, a kamoli investirati u razvoj poslovanja, bez čega nema ni razvoja gastro scene", upozorava Medak.
Komentirajući ovogodišnje rezultate u ugostiteljstvu, Medak ističe da se unatoč nešto većem broju turista oni u prosjeku zadržavaju manje u Hrvatskoj, i u skladu s time manje koriste i ugostiteljske usluge.
"Godinama upozoravamo da nam je potrebna kvalitetna strategija turizma za idućih 20 godina i s godišnjom evaluacijom, koja će fokus staviti i na eno-gastronomsku ponudu. U svim jakim turističkim destinacijama, poput Italije i Francuske, ta se ponuda odlično integrira u turizam, dok je to u Hrvatskoj još uvijek u povojima", kaže.
Zbog svih tih i drugih problema i izazova u ugostiteljstvu, najvažniji cilj Koordinacije bio je okupiti ugostitelje diljem Hrvatske i pripremiti prvi Nacionalni kongres ugostitelja, kojeg najavljuje za 21. listopada u Čakovcu.
"Očekujemo ugostitelje iz cijele Hrvatske, kojima ćemo predstaviti i s njima raspraviti prijedlog modela kravata u ugostiteljstvu kao kriterij ili svojevrsnu kategorizaciju objekata u korištenju hrvatskih proizvoda i posluživanje jela pripremljenih isključivo od namirnica lokalnog porijekla. Raspravit ćemo i temu poreznog opterećenja te problem radne snage u ugostiteljstvu", otkriva Medak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....