StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetotvoreno pismo

Šibenski kapetan ministru Butkoviću: ‘Čeka nas prosjački štap, nakon 30 godina navigacije imamo žalosnu mirovinu‘

Piše Šibenski.hr
24. svibnja 2024. - 15:56

Iskusni šibenski kapetan, čiji su podaci poznati redakciji, poslao je otvoreno pismo resornom ministru Olegu Butkoviću, Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Iskreno se nadam da ste upoznati s činjenicom da pomorci spadaju u izuzetnu kategoriju ljudi jer upravo oni provode najveći dio svog života na moru. Većina pomoraca živi i radi u uvjetima koji štetno djeluju na njihovo zdravlje, spomenimo buku, vibracije, promjene vremena i klimatskih zona, a gdje je izoliranost od obitelji i stres koji im pravi „ugodno društvo“? Nitko si od vas ne postavlja to pitanje, prenosi portal pomorac.hr

I na kraju je tu šlag na torti, nejestivoj torti – mecenski odnos države prema pomorcima. Jednostavno ne govorimo istim jezikom.

OBVEZNA OSIGURANJA

Prisjetimo se samo famozne “socijalne reforme” koja se, kako ispada, svela samo na bacanje “mreže” prema računima pomoraca kako bi se još ponekom kunom zakrpale proračunske rupe.

Namjerno ste uredili zakon tako da plaćamo zdravstveno osiguranje za vrijeme dok smo na brodu, premda smo za isto to vrijeme osigurani preko svoje kompanije. Zašto ne plaćamo zdravstveno osiguranje kad smo nezaposleni ili na godišnjem odmoru? Znali ste jako dobro da ćemo godišnje na brodu biti duže od šest mjeseci, a kod kuće kraće. Jasno!

Kad smo kod kuće, na svom zasluženom odmoru, ne možemo obaviti specijalistički pregled zbog duge liste čekanja, pa smo prisiljeni odlaziti kod privatnika. Da uplatnicu pošaljemo Vama ili našem ministarstvu mora?

PRAVO GLASA NA IZBORIMA

Hrvatski pomorci koji se za vrijeme izbora nalaze na brodovima diljem svijeta, ne mogu glasati. Ne da ne žele, nego jednostavno u vrijeme moderne tehnologije, Vi nam niste u mogućnosti osigurati to pravo. Od osnutka naše države prije 33 godine, za nas pomorce koji radimo na stranim brodovima nije omogućeno pravo glasovanja za vrijeme boravka na brodu. Drugi izgrade cijeli grad za to vrijeme, a Vi niste u stanju izgraditi temelje jednog objekta – to jest, izmijeniti sve donesene zakone koji nisu logični.

Zna se tko može i mora glasovati. To je svaki državljanin koji živi i plaća doprinose i poreze. Oni koji ne žive u Hrvatskoj ili imaju prebivalište u drugim državama, nemaju to pravo.

Hrvatski pomorci koji su daleko na morima svijeta ne mogu utjecati na izbore, premda se radi o njih otprilike 12.000. Kad se pogleda, to je jedna velika tvornica radnika na koju ste zaboravili da postoji!

ANTI- STRESS PROGRAM

Jeste li razmišljali o organiziranju anti-stress programa za pomorce nakon što se iskrcaju s broda? Možda je to za Vas velika iluzija, ali zašto nije u daleko naprednijoj zemlji, poput primjerice Danske.

MIROVNA POMORACA

Na prosjačkom štapu, sramotno i žalosno. Od 2008. godine upumpali smo u državni proračun veliki, enormni iznos novca, a za nagradu ćemo imati minimalnu mirovinu. Od vremena osnutka naše države, hrvatski pomorci su donijeli na stotinu milijuna eura, a za uzvrat nisu dobili ništa.

Hrvatski pomorac prisiljen je plaćati i za beneficirani radni staž. Jedan pomorac nakon 25-30 godina navigacije, ima žalosnu mirovinu.

DOPRINOSI

Izdvajamo i plaćamo velike doprinose. Možemo li očekivati nešto zauzvrat, kao i pomorci u naprednijim pomorskim zemljama? Na pojedinim kompanijama oduzima nam se od plaće za razne doprinose, a kad dođemo kući, ponovo plaćamo isto. Je li moguće da možemo biti dva puta oporezivani, a da rezultat i dalje bude neriješenog ishoda?

Mi nismo u mogućnosti voditi bilateralne razgovore s Vladom o izmjenama i dopunama pomorskog zakonika, ali zato ste Vi glavni igrač u našoj utakmici koja nas vodi na svjetsko prvenstvo.

Trebali ste, kao i naša Vlada, prihvatiti zajedničku odgovornost za xy promašenih zakona u vezi pomoraca. Jednostavno ne možete prihvatiti svoju odgovornost za gore navedeno u rješavanju problematike pomoraca.

Premda smo danas jedan od najvećih izvoznih brendova iz Hrvatske, smatram da smo i dalje građani drugog reda u Lijepoj našoj.

Za vrijeme pandemije puno je pomoraca ostalo bez posla, jesu li dobili zaštitu ili bilo kakvu vrstu naknade za isto vrijeme – mislim da nisu. Isto tako, neki stariji pomorci su ostali bez posla uslijed njihovih zdravstvenih problema (premda nisu još za mirovinu), jesu li isti dobili podršku od naše Vlade? Nagrađujete sve i svakoga koji nosi medalju, mi ju ne nosimo, ali je imamo!

UPIT za našeg pomorca u turskom zatvoru

Već je sedam mjeseci zatočen u turskom zatvoru. Što rade državne institucije RH da pomognu našem pomorcu?

Svijet ne bi mogao funkcionirati bez napora pomoraca, a njihov doprinos ipak prolazi najvećim dijelom neprimijećen. Oni zaslužuju daleko veću podršku u svakom trenu, a pogotovo sada.

Najveći ambasadori države u svijetu, a građani drugog reda u svojoj zemlji, prenosi portal pomorac.hr

15. lipanj 2024 17:51